ALLA NYHETER
CD
BÖCKER

Liverecension: The Night Flight Orchestra – Skylten, Linköping 2023-03-10

Musik har en märklig förmåga att kunna förflytta lyssnaren mellan tid och rum på ett sätt som få andra saker kan. Hur ska man annars kunna förklara att en grådassig, snöig och kall fredagskväll i mars blir till en svettig, varm och champagneindränkt natt på Studio 54 i New York City 1979? Men det är precis det som händer inne på anrika Skylten i Linköping denna fredagskväll, och det är egentligen bara The Night Flight Orchestra som kan lyckas med en sådan bedrift.

Förutom en tillfällig tidsmaskin så är spelningen på Skylten bandets första gig på deras Skandinavien-turné ”Death to False AOR”. En turnéstart kan i många fall vara en ganska nervös tillställning, där bandet inte riktigt är samspelt och nerverna sitter utanpå. Om det fanns några nerver hos bandet denna kväll så är det dock omöjligt för publiken att se det, speciellt när bandet sparkar igång konserten i maxfart med inledande trojkan ”Midnight Flyer”, ”Sometimes The World Ain’t Enough” och ”Divinyls”. Istället är det ett band som är så tight att man inte ens kan få igenom en gammal femtio-öring mellan springorna, och svänget i låtar som Paralyzed, Burn For Me och Gemini får golvet framför scenen att explodera i en dansant eufori (så bra som nu hårdrockare kan dansa).


Sångaren Björn Strid är alldeles perfekt flamboyant i sin vita kavaj med tillhörande guldcape, och sången, med suverän hjälp från körsångerskorna, är ikväll så bra som den bara kan bli. Till en av kvällens allra bästa stunder, förutom inledningen, tillhör den fina ”Something Mysterious” (som för kvällen tillägnas den nyligen bortgångne gitarristen David Andersson) och den svulstiga ”Last of The Independent Romantics”. Att extranumren ”Stiletto” och ”Josephine” inte lyfter riktigt är en petitess i sammanhanget då kvällens sista låt ”West Ruth Avenue” med ett conga-tåg som fyller hela lokalen tar oss från Studio 54 till en kubansk karneval. Det är få band som klarar att förmedla sådana olika uttryck, men Night Flight Orchestra är inte som andra band.

Betyg: 4/5
Bäst: Midnight Flyer, Sometimes The World Ain’t Enough och Something Mysterious

Annons:

Setlist:
Midnight Flyer
Sometimes The World Ain’t Enough
Divinyls
If Tonight is Our Only Chance
Burn For Me
Gemini
Something Mysterious
Satellite
Paralyzed
White Jeans
Last of the Independent Romantics

Extranummer:
Stiletto
Josephine
West Ruth Avenue

RELATERADE ARTIKLAR
FILM
LIVE
Rocknytt
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

CHEFREDAKTÖRNina Dahlgren

Nina Dahlgren

ANNONSANSVARIGMange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIERTipsa oss om nyheterROCKNYTT_LOGGA_2022

SÖK PÅ ROCKNYTT