VECKANS TOPPNYHETER

Bokrecension: Basen i mitt hjärta – Magnus Rosén

Magnus Rosén är en av den göteborgska rockscenens internationellt mest välkända profiler med ett förflutet i band som Billionares Boys Club, Hammerfall, Avalanch och Shadowside. Han har också släppt tio soloskivor och är idag aktiv i egna bandet M.R.B samt melodiösa rockbandet Autumn’s Child.

I ”Basen I Mitt Hjärta” Berättar Magnus medryckande, insiktsfullt och reflekterande om sitt livsval att satsa på musiken och äventyret framför en trygg, förutsägbar och inrutad tillvaro. Under sin första tid som professionell basist i Los Angeles med banden Queen of Hearts och Billionares Boys Club knöts kontakter med musiker som Jörg Fischer (Accept), Martin Thomander (Electric Boys), Chris Squire (Yes), och Joe Lynn Turner (Rainbow, Yngwie Malmsteen m fl). Vi får följa med på hans tioåriga framgångssaga med Hammerfall, där han förädlade sin energiska scenpersonlighet inspirerad av Gene Simmons, kryddat med anekdoter om bandkamraterna Anders Johansson, Stefan Elmgren och Oscar Dronjaks pojkstreck.

Under hela sitt liv har Magnus strävat efter att bryta ny musikalisk mark. Med basen som sin ständiga följeslagare, musa och ledstjärna har det blivit många möten med andra musikaliska uttryck än hårdrockens ibland ganska snäva ramar. Magnus har genomfört slutsålda föreställningar med något så okonventionellt som solobasbalett på Göteborgsoperan, framträtt med Culture meets industry – ett initiativ som spred sig från Göteborg till länder som Irak, Oman och Kina – samt genomfört en välgörenhetsresa till Sydamerika där publiken fick betala entré med mat istället för pengar. Han har också samarbetat med Göteborgs Symfoniker, Kungliga Filharmonikerna samt många andra musiker som Konsertpianisten George Keczan, operasångerskan Helena Döse och gitarrlegenden Janne Schaffer.

Jag har fått ett sympatiskt och varmt intryck av Magnus i de intervjuinslag jag sett med honom samt vid de få tillfällen jag som hastigast träffat honom. Det intrycket består genom ”Basen I Mitt Hjärta”. Han är en utpräglad humanist vilket färgar denna filosofiska berättelse där mångfald, empati, fred och samförstånd spelar huvudrollerna.

Det är ambitiöst att försöka täcka in ett helt musikliv på bara drygt 160 sidor. Bieffekten blir att Magnus, som vi förstått är spirituell, klok och analytisk, bara låter oss skrapa på ytan genom kortfattade nedslag i sitt händelserika och färgstarka liv. Det känns stundtals lite rumphugget när man betänker hans fantastiska kulturgärning. Samtidigt är boken intressant och välskriven där man som läsare lockas till att få reda på mer, vilket ju också är positivt och kanske meningen? Vem vet, planen kanske är ytterligare en bok framöver?

Författare: Magnus Rosén
Titel: Basen I Mitt Hjärta
Förlag: Avelibooks

Betyg: 3,5/5

Bokrecension: Basen i mitt hjärta - Magnus Rosén 1
Magnus Rosén – Basen I Mitt Hjärta

FÖLJ ROCKNYTT 2023 – Den bästa spellistan på Spotify för dig som vill upptäcka ny musik. Här får du det senaste inom Rock, Hårdrock, AOR och Metal. Spellistan har över 4000 följare och uppdateras flera gånger i veckan!

FLER NYHETER
VECKANS TOPPVIDEOS
ALLA NYHETER
Rocknytt

Tipsa oss om nyheterROCKNYTT_LOGGA_2022

SÖK PÅ ROCKNYTT

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER