ALLA NYHETER
CD
BÖCKER

Reach – Prophecy

Sedan debuten ”Reach Out To Rock” (2015) har Reach genomgått en omfattande musikalisk metamorfos. ”The Great Divine” (2018) kombinerade influenser från såväl Classic rock, AOR och pop som grunge och alternative. Bandet hade dessutom slimmats ner från kvintett till en äventyrlig trio bestående av Ludvig Turner (Sång och gitarr), Soufian Ma’Aoui (Bas) och Marcus Johansson (Trummor).

Med tredje skivan ”The Promise Of A Life” (2021) tog Reach ut svängarna ännu mer och blandade in symfoniska inslag och varietémusik i en redan mångfacetterad mix. Något som skulle löna sig då skivan fick en hel del positiv internationell uppmärksamhet. Allra bäst gick det i Tyskland där flera singlar spelades flitigt på olika radiostationer. Det är alltså med nyfikna öron jag tar mig an ”Prophecy” och snabbt konstaterar jag att Reach fortsätter på den inslagna vägen och både vidareutvecklar och förädlar soundet som etablerats via de två föregående albumen.

Inte sällan korsbefruktar bandet olika stilar i en och samma låt, och den här gången lyckas man med det i mitt tycke ännu bättre än förut. Det finns både en lekfullhet och en skärpa i ”A Beautiful Life” som låter som ett möte mellan Ennio Morricone, MUSE och Kent och ”Psycho Violence” är smått genialisk med sina funkiga verser och hårdrockigt pop-punkiga refränger. ”Save The World” förenar tjugotalsjazz med klassisk pop, ”A Million Lives” är ett melankoliskt epos färgat av Depeche Mode, Linkin Park och Evanescence och ”Mama, Mama” lånar influenser från Green Day och Panic At The Disco.

”Who Knows” är en riktig smällkaramell till pop/rock dänga med mycket Queen vibbar. Bland de popigare numren med Queen doft hittar vi också lätta och luftiga ”Little Dreams”. Inledande titelspåret och avslutande ”Grand Finale” är istället episka, tunga, mörka och metalliskt hårda. Båda med symfoniska inslag och tydliga MUSE influenser.

Reach visar med ”Prophecy” att de är trygga i ryggen i sin identitet. Upptäckarlusten och nyfikenheten i att fortsätta tänja på gränserna är intakt, men det blir aldrig effektsökeri på bekostnad av kvalité. De självklara och på samma gång väldigt egna melodierna är fast förankrade i bandets DNA. Det här är dock inget album för den konservative som sätter tradition och trygghet före utveckling och nytänkande, och att försöka sätta en etikett på Reach är smått omöjligt.

Band: Reach
Titel: Prophecy
Genre: Äventyrlig och lekfull rock och hårdrock
Skivbolag: Icons Creating Evil Art
Releasedatum: 29/3
Bästa spår: Who Knows, Psycho Violence, Grand Finale, Prophecy, Save The World, Mama Mama,
Betyg: 4/5

RELATERADE ARTIKLAR
FILM
LIVE
Rocknytt

Tipsa oss om nyheterROCKNYTT_LOGGA_2022

SÖK PÅ ROCKNYTT

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER