ALLA NYHETER
CD
BÖCKER

Liverecension: Lucifer – Skylten, Linköping 2024-02-24

På 1970-talet hade Lou Reed och Alice Cooper, i princip, samma stjärnbeströdda kompband bestående av de dubbla leadgitarristern Dick Wagner och Steve Hunter, den finskättade trummisen Pentti Glan och basisten Prakash John. Ett otroligt tight, drivande och musikaliskt band. Introt till “Sweet Jane” är sedan länge en klassiker på samma sätt som gitarrduellen mellan Hunter/Wagner i  Coopers “The Black Widow” är monumentalt bra och även den något som varit en ledstjärna för mången strängbändare sedan 50 år. Tänker er att Johanna Sadonis sjöng i det bandet, toppat med Blue Öyster Cults poppigare sida och du har en god bild av hur Lucifer låter.

På platta är det kanske inte det mest banbrytande du hört utan det är på scenen musiken kommer till liv. Självklart är folks uppmärksamhet riktat mot Johannas äkta hälft och bandets trummis Nicke Andersson (presentation överflödigt då han är av svensk rock riktiga hörnstenar) och jag är själv tillräckligt gammal för att ha sett honom sköta stockar och skinn i Entombed, Death Breath och The Solution. Han är en fenomenal trummis med det där jazziga svänget som så många inom hårdrocken saknar numera. Det är också samspelet mellan Nicke och basisten Harald Göthblad som håller ihop Lucifer och ger bandets dess stabila grund att stå på. Gitarristerna Martin Nordin och Linus Lundin har det Hunter/Wagnerska samspelet som så många eftersträvar men få har.

Sedan har vi då översteprästinnan själv som likt en ond Stevie Nicks både dompterar publiken och sjunger helt förträffligt. Faktum är att det var längesedan jag blev så glad (och lite golvad) av ett band som jag kanske visste att jag gillar men inte riktigt hade omfamnat med hjärtat. Nu har jag det.  Lucifer har en lite doomigare sida där influenser från Lucifers Friend, Pentagram och inte minst, Black Sabbath lyser igenom. Det ger musiken musikalisk spänning och ett laddat lugn men det är när de bejakar sina poppigare sidor det blir riktigt, riktigt bra. Får du tillfälle ska du se Lucifer. Det är en order.

På scen: Lucifer
Plats: Skylten, Linköping
Datum: 2024-02-24
Publik: Drygt 150 personer (halvfullt)
Betyg: Fyra kistor av fem

RELATERADE ARTIKLAR
FILM
LIVE
Rocknytt

Tipsa oss om nyheterROCKNYTT_LOGGA_2022

SÖK PÅ ROCKNYTT

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER