ALLA NYHETER
CD
BÖCKER

Judas Priest – Invincible Shield

Med urstarka singlar som föregick Judas Priest’s 19:e studioalbum Invincible Shield så var det nog många som hade skyhöga förväntningar på heavy metal-legendarernas kommande alster.

Jag undrar; är det någon som känner sig besviken?

Kanske, tänker jag mig, i sådana fall unga, hungriga rockband som vill bevisa sig själva och göra något storslaget men inser att de har titaner som Judas Priest att konkurrera mot. Titaner som vissa kanske underskattat för att de är gamla i spelet – det spelar ju oundvikligen ut sin rätt i slutändan. Men som Sofia Bergström på Aftonbladet konstaterar i sin recension av Invincible Shield: ”över 50 år in i karriären har Judas Priest nått en ny formtopp som trotsar alla odds”.

Bandets senaste album, Firepower från 2018, var en riktig banger men Invincible Shield är ett kraftpaket av en helt annan kaliber.

Första gången jag lyssnade på Panic Attack (som för övrigt känns som det självklara öppningsspåret på albumet!) så tänkte jag att AI måste ha ett finger med i produktionen, för Rob Halfords röst låter kusligt likt glansdagarna och att han är 72 år fyllda övertygade mig inte det minsta. De tankarna har ännu inte lämnat mig. Jag kan inte lösa ekvationen. Under plattans gång tycker jag även att han tar tillfället att visa upp sitt breda register.

Det är inte bara Rob Halford som gör fyrverkerisprakande insatser. På Invincible Shield återfinns riktigt snygga gitarrharmonier, gitarrsolon, eggande intron och eldigt trumspel med känsla för detaljer. Produktionen har lånat det bästa från modern inspelnings- och ljudteknik samtidigt som vi hör att det är Judas Priest som strömmar ut ur högtalarna.

Jag är en lyssnare som ofta brukar föredra de kortare albumformaten om omkring 10 låtar, men på Invincible Shield känns det aldrig långdraget eller tråkigt någon stund. Jag tror att det kan bero på bredden som ryms på plattan. Det är inte bara snabba heavy metal-låtar, där finns också rocklåtar med coolhet och uppiggande referenser till andra band och artister. Köruppbyggnaden på Invincible Shield leder tankarna till hur Queen brukade jobba och i Escape From Reality kan man många gånger dra paralleller till Ozzy Osbournes soloalster.

Under de senaste åren har bandmedlemmarna utsatts för hårda prövningar i form av sjukdomsfall och till och med kamper för livet. Rob Halford har sagt följande om saken i en intervju i Kerrang:

”When you’ve cheated death, it does change your outlook on life. I haven’t really had a long chat to Richie [Faulkner] about what happened. But from my own personal experiences – the brilliant people that saved my life through the cancer stuff – it does make you readjust some thinking in your mind that ordinarily you wouldn’t have to confront. Writing this album, that survival instinct is probably there more than any other than we’ve ever done.”

Jag kan inte komma ihåg när jag sist delade ut en toppoängare, men här råder det inga tvivel om att Judas Priest med denna nya milstolpe i karriären har gjort ett album som det kommer att pratas om i rockhistorieböckerna.

Jag ger Invincible Shield av Judas Priest 5/5 i betyg.

Artist: Judas Priest.
Titel: Invincible Shield.
Genre: Heavy metal.
Skivbolag: Sony Music.
Releasedatum: 08/03/2024.
Bästa spår: Panic Attack, Invincible Shield, Devil in Disguise, Sons of Thunder, The Serpent and the King, Fight of Your Life.
Betyg: 5/5.

RELATERADE ARTIKLAR
FILM
LIVE
Rocknytt

Tipsa oss om nyheterROCKNYTT_LOGGA_2022

SÖK PÅ ROCKNYTT

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER