ALLA NYHETER
CD
BÖCKER

The Quill – Wheel Of Illusion

Det svenska hårdrocksbandet The Quill har släppt sitt elfte album. Rötterna finns som vanligt i klassisk 70-talsrock, men de har samtidigt ett eget, genuint och autentiskt sound. “Wheel Of Illusion” utforskar teman som själviakttagelse, motståndskraft och verklighetens gåtfulla natur.

Gruppen släppte sitt debutalbum 1995. I deras hårdrocksmusik ingår även en blandning av Bluesrock, Heavy Metal och Stoner Rock. 70-talsinfluenserna är tydliga. Deras personliga favoriter som till exempel Led Zeppelin, Kiss och Black Sabbath speglar ibland av sig i The Quills sound, men de har ändå en egen stil. Bandet har uppträtt i hela Europa, på festivaler som Sweden Rock och Wacken, samt turnérat i USA, bland annat. Sångaren heter Magnus Ekwall och bakom trummorna hittar vi Jolle Atlagic (Electric Boys). Gitarr spelas av Christian Carlsson (Cirkus Prütz) och basist är Roger Nilsson. De är ett gäng väldigt bra musiker, sångare och låtskrivare.

Den fantastiska plattan ”Earthrise” (2021) var deras senaste skiva, om man tänker på ett rent studioalbum med enbart nya låtar. Året efter kom ytterligare ett material; ”Live, New, Borrowed, Blue”. Den innehöll en blandning av liveinspelningar, covers, extended versions och ett par tidigare outgivna låtar.

Nya ”Wheel Of Illusion” har ett ursnyggt skivomslag, signerat en tysk konstnär som heter Sebastian Jerke, vilket är samma kille som har målat de tre senaste omslagen. Det är, precis som tidigare, en riktig akrylmålning. Inget är gjort i dator, utan han använder penslar och målar för hand.

Första spåret man hör är själva titellåten. Djupa, dova, släpiga toner från bas och gitarr inleder. Därefter rockar musiken kraftfullt igång. Ekwall har en avslappnad sångstil, men ändå full av kraft. Hans ganska ljusa, karaktäristiska röst ger en bra kontrast till den mörkare musiken. Atlagics utsökta trumspelande pumpar igång följande ”We Burn”. Refrängen drar iväg med en härlig energi.

Musiken slingrar sig långsamt omkring dig i ”Rainmaker”. Distade gitarrtoner och ett släpigt tempo hörs ganska genomgående på hela plattan, men lite extra här. Ingredienser som psykedelisk och progressiv 70-talsrock dyker också upp, till exempel i ”Hawks & Hounds”. Låten har en ganska entonig melodi rakt igenom, vilket ger en smått ödslig känsla. Spåret tillhör inte mina favoriter, men är bra gjort.

Mer energi och positivare vibbar i musiken finner vi istället i den fantastiska ”Elephant Head”. Carlsson kryddar med sitt excellenta gitarrspelande. Det som definierar bandet och soundet på nya skivan är ett starkt basljud och feta gitarrtoner. Ett bra exempel på det är ”Sweet Mass Confusion”. Stonerrock och sjuttiotal gör sig påmint igen. En skön energi i musiken sipprar fram och får lyssnarens kropp att gunga.

Genom att spela slide på gitarren med ett kraftigt eko fick Christian fram ett rymdliknande ljud i vissa bitar på albumet ”Earthrise”, vilket gav en cool effekt och ett atmosfäriskt djup. Den tekniken har han använt sig av igen, i introt till ”The Last Thing”, innan låten gör ett avstamp och drar igång ordentligt. Han spelar senare ett fint solo och Jolle gör ett utmärkt jobb bakom trummorna.

”Wild Mustang” har ett varierande tempo, men behåller intensiteten hela tiden. Det långa, vackra gitarrsolot är avkopplande att lyssna till och fyller min rocksjäl med tillfredsställelse. Gitarristen spelar med känsla och solot fortsätter ända in i mål, för att avsluta hela skivan.

Nya plattan innehåller bland annat dundrande trummor och melodier som rullar fram, ibland med toner som nästan tycks dra dig baklänges, stundtals med diffusa gitarreffekter för att bygga upp en psykedelisk touch. Från stränginstrumenten hörs ett tjockt sound och bandet har också använt sig av gamla vintage-keyboards. Musiken pumpar, med ett skönt driv på bas och gitarr. Tung Rock levereras, skickligt blandat med en gnutta lekfullhet och en stor dos allvar.

Det hörs att låtarna på “Wheel Of Illusion” är välarrangerade och det verkar som om varenda detalj är genomtänkt. Här finns ett flow och en dynamik. De har lyckats skapa ungefär samma magi som på “Earthrise”. The Quill övertygar och är starkare än någonsin.

Band: The Quill
Titel: Wheel Of Illusion
Genre: Stonerrock, Hårdrock
Skivbolag: Metalville
Antal spår: 9
Speltid: 44:45
Releasedatum: 2024-03-29
Bästa låtar: Wheel Of Illusion, Elephant Head, Wild Mustang.
Betyg: 4,5 av 5

RELATERADE ARTIKLAR
FILM
LIVE
Rocknytt

Tipsa oss om nyheterROCKNYTT_LOGGA_2022

SÖK PÅ ROCKNYTT

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER