ALLA NYHETER
CD
BÖCKER

Liverecension: Wolf – Palatset, Linköping 2024-03-01

“På fredagskvällen bubblar det i blodet man är kåt” sjöng Nationalteatern redan 1974 för sedan berätta om misslyckade krogragg, snefylla och discomusik. Då är det betydligt bättre ett halvt sekel senare släntra ner på Palatset i centrala Linköping, spela lite biljard (jag fick stryk av min sambo) medan man väntar på att örebrobandet Wolf ska ställa sig på scenen.

Och som de gör det…

Med klassisk heavy metal i samma skola som Judas Priest och Accept, tvillinggitarrer och i en sammanhållen attack kör de över publiken från start till mål.

De blandar och ger från hela sin karriär, lite gamla låtar, tre från senaste plattan “Shadowland” inklusive lysande “The III-Fated Mr Mordrake” samt “Dust” och titelspåret.

Det som slår mig direkt är att låtarna är inget man bara ställer sig på scenen och spelar. Det är välrepat, det sitter tajtare än mina stretchjeans, och det låter monumental bra. Faktum är att inget hårdrockband haft så bra ljud på Palatset någonsin men det får sin förklaring när jag ser att det är Pontus Norgren som står bakom mixern, eller sköter paddan, rättare sagt.

Ja, det är samma Pontus som spelar gitarr i Hammerfall, Poodles och inte minst Great King Rat. Han är även utnämnd av självaste Michael Amott (Arch Enemy) till landets bästa liveljudtekniker och det skriver jag självklart under på.

Samspelet mellan Niklas Stålvind och Simon Johansson (Soilwork) gitarrer är extremt bra, lyhört och sitter som en sportkeps. Stämmorna är snygga och exakta, inget slarv här inte.

Sedan är Stålvind en utmärkt heavy metal – sångare som känns avspänd även i de högre registren vilket i sig är en prestation. Han har den där riktig bra klangen naturligt och spelar upp många av genrens andra sångare på läktaren. Att dessutom är en cool katt utan att veta om det gör saken än bättre.

Basisten Pontus Egberg (Poodles, E-type och många fler) är ett eget kapitel. Med ett melodiöst och drivet basspel är han en viktig del av bandets sound, han tar plats och upprätthåller den. Det var länge sedan jag blev så imponerad av en bassist som jag blev av Pontus nu i fredags.

Trummisen Johan Kullberg hittar vi bakom kaggarna i en mängd band, Therion för att nämna ett, är en stabil klippa att luta sig mot. Han ser otroligt avspänd ut men varje slag sitter där det ska och han driver på tempot och håller det.

Efter giget blev jag tvungen att sätta mig då det var länge sedan jag fick en sådan dos äkta heavy metal.

På scen: Wolf
Plats: Palatset, Hell Yeah Rock Club
Datum: 2024-03-01
Publik: Drygt 100 personer (halvfullt)
Betyg: Fyra läskiga vargar av fem

RELATERADE ARTIKLAR
FILM
LIVE
Rocknytt

Tipsa oss om nyheterROCKNYTT_LOGGA_2022

SÖK PÅ ROCKNYTT

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER