ALLA NYHETER
CD
BÖCKER

Liverecension: Saxon – Skogsröjet 2023-08-05

Få saker har de senaste åren blivit så synonymt med svenska festivaler som Saxon. Det känns nästan som att britterna spelar på minst en svensk festival varje sommar. Den som är negativt lagd skulle, med rätta, kunna klaga på att det inte är den mest spännande bokningen som en festival 2023 kan göra. Men varför ändra på ett vinnande koncept? Speciellt när det konceptet är ett av de mest legendariska heavy metalbanden genom tiderna.

För är det något som är tydligt när Saxon ställer sig på scen i den fuktiga augustinatten på Skogsröjet så är det bandets rutin och självklara finess. Även om inledningen med ”Carpe Diem” inte gör någon speciellt glad så är ordningen återställd i efterföljande ”Motorcycle Man”. Bandets starke man Biff Byford, som i och med gitarristen Paul Quinns avbön från turnerandet i våras är Saxons enda kvarvarande originalmedlem, har en röst som likt ett fint vin bara blivit bättre med åren. I ”Power & The Glory” och som vanligt fantastiska ”Heavy Metal Thunder” skrider han likt ett åldrat lejon runt på scen, och kvällens stora behållning rent scenspråksmässigt är utan tvekan frontmannens säregna pondus. 


Trots att bandets setlist för kvällen, med undantag från de nya spåren från Carpe Diem, är i stort sett identisk med hur den brukar vara så förlitar sig Saxon inte enbart på sin rutin och musikaliska skicklighet. Faktum är att ”Dallas 1 PM” och kvällens bästa låt ”Ride Like The Wind” levereras i versioner som tillhör de bästa jag har sett bandet framföra, där framförallt den sistnämnda ikväll får en tyngd som den inte har haft på länge. Om det beror på att den nye gitarristen Brian Tatler, som förvaltar Quinns solon med bravur, har gett bandet en vitamininjektion eller om bandet på något sätt känns mer inspirerade än förr låter jag vara osagt, men samma känsla av vitalitet återfinner sig även i ”Solid Ball of Rock” och ”Strong arm of the law”.

Som jag nämnde i inledningen så är kanske inte Saxon det mest överraskande bandet att sätta som headline på Skogsröjet 2023. Men det borde stå klart även för de mest oinvigda besökarna i den som vanligt urstarka avslutningen med trojkan ”747 (Strangers In The Night)”, ”Denim and Leather” och ”Princess Of The Night” att ett säkrare kort när det kommer till Heavy Metal och headlineakter är svårt att hitta. När Biff annonserar, till publikens jubel, att de kommer komma tillbaka till Sverige under 2024 så är det nog inte bara jag som känner att så länge bandet fortsätter att leverera på denna höga nivå så tål nog Sverige ett par somrar till av The Mighty Saxon.

Annons:

Betyg: 4/5
Bäst: ”Ride Like The Wind” och ”Solid Ball of Rock”.

RELATERADE ARTIKLAR
FILM
LIVE
Rocknytt
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

CHEFREDAKTÖRNina Dahlgren

Nina Dahlgren

ANNONSANSVARIGMange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIERTipsa oss om nyheterROCKNYTT_LOGGA_2022

SÖK PÅ ROCKNYTT