ALLA NYHETER
CD
BÖCKER

LIVERECENSION: Kamelot – Skogsröjet 2023-08-05

Power Metalbandet Kamelot är aktuella med det nya och hyllade albumet ”The Awakening”, som släpptes under våren och i lördags spelade de på Skogsröjet.

På deras “Awaken The World Tour” följer gästsångerskan Melissa Bonny (Ad Infinitum) med och hon dök upp i ganska många låtar under kvällen. Tyvärr hade de otur med tekniken och blev tjugo minuter försenade innan giget startade. Jag förstår att bandet måste ha känt sig stressade över det och kanske också tappade gnistan lite grann. Det spökade lite till för Tommy Karevik, då mikrofonen strulade en bit in i konserten. Fast som man säger; ”the show must go on” och proffsiga som de är återhämtade sig alla ganska snabbt. Stämningen och showen blev bättre och bättre. Andra halvan var fantastiskt bra.

Från nya plattan fick vi bland annat höra och se den otroligt bra ”Opus Of The Night (Ghost Requiem)”. Det var ett storslaget nummer där Bonny naturligtvis sjöng operatonerna. Basisten Sean Tibbetts hade enormt mycket energi genom i stort sett hela konserten. Det var underhållande att titta på honom. Musiken hade för det mesta fullt ös och bakom trummorna styrde Alex Landenburg takten, ofta med ett leende, oavsett om det var ett något lugnare tempo eller en rusande hastighet.

Den mycket bra “New Babylon” började spänningsfyllt till ljudet av en mässande kör och två personer i röda kappor, med huvorna uppe, ställde sig mellan keyboardisten och trumsetet. De förstärkte det mystiska och visuella intrycket genom sina enstaka, dramatiska rörelser. Utöver det tillkom förstås pyroteknik, samt Melissas growlande, som blev en kontrast till Kareviks fantastiska sångröst.

Under introt av ”March Of Mephisto” hördes en pratande röst och musiken hade en marscherande takt. Låten hade ett varierande tempo. Melissa Bonny växlade skickligt mellan skönsång och growling. Thomas Youngblood inledde ”Forever” med ett grymt gitarrsolo. Det här numret blev riktigt ordentligt Heavy. Åskådarna fylldes av energi, sträckte upp händerna i luften och klappade i takt.

Det blev en otroligt mäktig upplevelse att få höra den suveräna ”One More Flag In The Ground” live. Även Tommy själv tycker att den låten är roligast att framföra. En enkel, men effektfull grej var den stora, svenska flaggan, som han med svepande rörelser viftade med vid ett par tillfällen. Den här sången har nog redan blivit mångas favorit. Vi var en hel del som sjöng med.

Bas och trummor pumpade på för fullt i den avslutande, teatraliska biten ”Liar Liar (Wasteland Monarchy)”, som höll ett nästan skenande tempo. Melissa plockade fram sin mullrande stämma igen. Även om jag inte är ett fan av growling, så var det fruktansvärt bra gjort. Keyboardisten Oliver Palotai måste också nämnas, som genom hela showen skickligt band ihop musiken med sina fina melodislingor. Det blev trots allt en väldigt bra konsert.

Setlist:
Veil Of Elysium
Rule The World
Opus Of The Night (Ghost Requiem)
Insomnia
When The Lights Are Down
New Babylon
Karma
March Of Mephisto
Forever
One More Flag In The Ground
Liar Liar (Wasteland Monarchy)

Betyg: 4/5

RELATERADE ARTIKLAR
FILM
LIVE
Rocknytt

Tipsa oss om nyheterROCKNYTT_LOGGA_2022

SÖK PÅ ROCKNYTT

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER