ALLA NYHETER
CD
BÖCKER

LIVERECENSION: HammerFall – Skogsröjet 2023-08-04

Sveriges största och mest kända Heavy Metalgrupp släppte sitt tolfte studioalbum förra året och ”Hammer Of Dawn”-turnén pågår fortfarande. HammerFall stannade till på Skogsröjet och levererade återigen en konsert av hög kvalitet.

Showen gjorde en rivstart med ”Brotherhood” från senaste plattan. Oscar Dronjak och Pontus Norgren är imponerande bra gitarrister. De spelade ett snyggt solo i snabb takt tillsammans. Lite senare drog “Blood Bound” igång med blixt och dunder från pyroteknik längs scenkanten. Med ett leende avfyrade Norgren ett fingerfärdigt solo. Det såg enkelt ut, men var otroligt skickligt framfört. “Last Man Standing” hade ett varierande tempo, fast hela tiden med en slags inre glöd. Det var dessutom väldigt härligt att höra allas starka röster ihop, ekandes ut i den svenska sommarkvällen.

Skivan ”Crimson Thunder” fyllde 20 år förra året, då den här turnén började. Ett medley gjordes och det framfördes även nu på Skogsröjet. Första halvan var instrumental, innan Joacim Cans förgyllde resten med sin kraftfulla stämma. Grymt spelat av båda gitarristerna, särskilt Pontus. David Wallin fick också släppa lös allt han hade bakom trummorna för en kort stund. Musiken stegrades vartefter och hade extra mycket power i själva titellåten, som var sista biten av det här numret. Publiken var riktigt högljudd. Efteråt sa Cans, med glimten i ögat: ”Skogsröjet, ni låter som en åskknall.”

Det var gott om driv och intensitet i konserten. Rejäl energi blev det under ”Let The Hammer Fall”, inför vilken Joacim först körde sin sedvanliga utfrågning om vad som ska sägas och instruktion om hur det ska göras för de som såg HammerFall för första gången. Genom handuppräckning kunde man se att det var en hel del som upplevde sin premiärshow med bandet. Dronjak svingade gitarren och lät sin ”hammare” falla på avslutande tonen. Därefter spred sig glädjen explosionsartat till ”(We Make) Sweden Rock”, både på scenen och framförallt i publiken. Gruppen lämnade oss en kort stund, men återvände naturligtvis för ett par extranummer. Under avslutande ”Hearts On Fire” pumpade eld upp till refrängen och hela folkhavet sjöng med.

Här fanns inga ballader som drog ner tempot på showen, utan det var fullt ös från början till slut. Fast jag hade dock hoppats på ”Second To One”, duetten med Noora Louhimo, när hon ändå var på festivalen. (Battle Beast spelade precis innan HammerFall.)

Även om man har sett bandet många gånger blir man aldrig besviken. HammerFall är alltid bra live och det märks att medlemmarna älskar att stå på scenen. De hade kul och publiken också. Hammer high!

Setlist:
Brotherhood
Any Means Necessary
Hector’s Hymn
Hammer Of Dawn
Blood Bound
Renegade
No Son Of Odin
Last Man Standing
Hero’s Return / On The Edge Of Honour / Riders Of The Storm / Crimson Thunder
Let The Hammer Fall
(We Make) Sweden Rock

Extranummer:
Hammer High
Hearts On Fire

Betyg: 4,5 av 5

RELATERADE ARTIKLAR
FILM
LIVE
Rocknytt

Tipsa oss om nyheterROCKNYTT_LOGGA_2022

SÖK PÅ ROCKNYTT

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER