ALLA NYHETER
CD
BÖCKER

Eternal Fear – Eternal Damnation (7.0)

eternal-damnation-omslag

Band: Eternal Fear
Titel: Eternal Damnation
Genre: Heavy metal
Skivbolag: Sliptrick Records
Producent: Eternal Fear och Ronny Milianowicz
Releasedatum: 2013-01-27
Betyg: 7/10

ETERNAL FEAR är ett band från min hemby Karlskoga som verkat i nära 18 år och släppt tre självfinansierade fullängdare, innan de i fjol blev signade av Sliptrick Records inför den fjärde fullängdaren. Samma bolag har sedan tidigare Degerfors-banden THYREOS och CLAIMED FOR DAMAGE i sitt stall och jag undrar hela tiden var de får pengarna ifrån för att ha råd att släppa skivor med band från värmländska bruksorter. Å andra sidan hyllar jag tilltaget, då band från dylika orter skall spridas likt pesten på medeltiden.


I vanlig ordning när det gäller Sliptrick-band är det Ronny Milianowicz som rattat reglarna under inspelningen. Produktionsmässigt är det ett stort steg framåt. De tre tidigare skivornas torra produktion har ersatts med ett mer luftigt och lätt polerat anslag, samtidigt som bandet sound har blivit mer melodiskt. Titelspårets blixtrande melodislinga och den melankoliska refrängen i ‘G.O.D.’ är tydliga exempel på det.

Även i fartvidunder som ‘King of sorrow’ (där bandet kommer till sin absoluta rätt) och tyngre doompjäser som ‘Final Stand’ . Uppgraderingen av producent har även gett mer betonat trumljud och sångaren Ove “Evil” Johnssons röst har fått mer tryck i sig men ändå bibehållit sin raspighet. Den låter inte helt olik Blackie Lawless i W.A.S.P. Ni som eventuellt hört bandets 90-talsdemos kommer kanske ihåg den gothanstrukna balladen ‘Away’? Den gör återkomst på denna skiva i en ny mer gitarrbetonad och rivigare skrud och lyckas så när överträffa originalet.

Jag hörde talas om ETERNAL FEAR första gången i gymnasiet år 2007-2008 när jag intervjuade dem för ett radioprogram på medielinjen (programmet hette för övrigt Citydemo och hade den inte så ironiska taglinen “Din machete i demodjungeln”). Redan då kände jag på mig att det måste bli ett skivkontrakt åtminstone med en independent-label inom en snar framtid och så blev det. “Eternal Damnation” är inte helgjuten, det blir viss tomgångskörning på sluttampen, och jag saknar i viss mån råheten från föregångarna “Evil Deeds” och “Embraced in darkness”. Men det är ändock välspelad kött-och-potatis-metal som kan vara intressant för fans av krusidullfri hårdrock.

Bästa låt: Away 

 

BETYGSSKALAN

5.0 – Mästerverk! Fullkomligt perfekt. Inte ett enda svagt spår! Finns ingenting att klaga på.
4.5 – Stark fyra. Utmärkt! Snudd på perfekt men det lilla extra saknas för att rankas som mästerverk.
4.0 – Stabil fyra. Mycket bra! Har någonting extra!
3.5 – Stark trea. Riktigt bra!
3.0 – Stabil trea. Tämligen bra. Lite spretig men ändå god musikunderhållning.
2.5 – Medelmåttig men lyssningsbart.
2.0 – Hyfsad! De sämre låtarna är tyvärr betydligt fler än de bra. Lämnar mycket att önska.
1.5 – Ganska dålig.
1.0 – Väldigt dålig. I stort sett bortkastad tid.
0.5 – Urusel! Plågsam upplevelse!

RELATERADE ARTIKLAR
MÅNADENS RECENSIONER
FÖRRA MÅNADENS RECENSIONER
FILM
LIVE
Fel: Vy 01024a207i kanske inte finns
Rocknytt
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

CHEFREDAKTÖR

Nina Dahlgren

Nina Dahlgren

ANNONSANSVARIG

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER

Tipsa oss om nyheter