ALLA NYHETER
CD
BÖCKER

The Kristet Utseende – Pervogenesis (7.0)

87 Shares

pervogenesis-kristet utseende-250

Band: The Kristet Utseende
Titel: Pervogenesis
Genre: Metal/industri/könsrock/religiöst
Skivbolag: Black Lodge
Producent: Roger Bergsten
Releasedatum: 2013-10-31
Betyg: 7/10
Bästa låt: Svarta Ögon

The Kristet Utseende är förmodligen inte ett band som behöver ha någon närmare presentation. Alla som någon gång varit på en festival eller har varit full, framförallt ni som kombinerat dessa två element, har garanterat vrålat med i några av bandets odödliga klassiker som Bärs Som Bärs, Quinna eller Raiders Of The Lost Fultjack när dessa strömmat från en sliten bandare. Om du är uppväxt i västernorrlandsregionen, som jag är, så lär du inte heller kunnat undgå bandet om du inte är blind och döv samt bor under en stubbe.


Att bandet är legendariskt är alltså ingenting någon kan ifrågasätta och just denna legendstatus är trots att det självklart är en positiv sak för The Kristet Utseende också det som främst ligger dem i fatet när det ska släppas nytt. Om man jämför detta nya alster vid namn Pervogenesis samt bandets förra studioalbum Sieg Hallelujah från 2006 med de tidiga släppen som till exempel Sug Och Fräls, Pang På Pungen I Portugal och Djävulsvingar Över Kapellet, så kan man tvivelsutan konstatera att bandets utveckling genom åren har inneburit att man blivit betydligt skickligare musiker för varje platta och musiken har blivit betydligt mer professionell och välspelad, dessutom har texterna blivit mer sofistikerade och genomarbetade (med TKU-mått mätt), vilket har gjort att på både Pervogenesis och Sieg Hallelujah så har The Kristet Utseende varit ett band som helt klart är “bra på riktigt” och som absolut inte kan avfärdas som någon typ av oseriöst plojband. Detta är självklart roligt på ett sätt, då man kanske kan ta till sig och bli imponerad av det rent musikaliska på dessa två plattor mer än vad man blir av de tidiga plattorna, men å andra sidan så är det ändå omöjligt att inte någonstans sakna just dessa gamla plattor. Även om de ur vissa aspekter kanske var “sämre”, så har de ändå en oerhörd charm vilket har bidragit till deras status som odödliga klassiker. Den charmen och den humorn som fanns på dessa legendariska album kan jag sakna hos de moderna The Kristet Utseende-skivorna, men visst har även denna nya era många kvalitéer den också.

Pervogenesis inleds med det starka öppningsspåret Arunachala och fortsätter sedan med den kanske ännu starkare Count Dynamo Beirut, som för övrigt kan vara den låten på Pervogenesis som låter mest som “det gamla” TKU. De nästkommande elva låtarna blandar och ger lite väl mycket när det gäller snittkvalitén kan jag känna, då vissa är riktigt bra och en del andra kanske är lite mindre bra och det är inte utan att man känner att tretton låtar kanske är lite för många. Hade man kortat ner låtantalet till nio eller tio låtar hade man haft en slutprodukt som hade känts betydligt jämnare, men nu är det som sagt lite väl spretigt. Att ett par låtar är på engelska är också ett tilltag som jag verkligen inte uppskattar. The Kristet Utseende ska vara på svenska, det är min bestämda åsikt och man måste ju i ärlighetens namn fråga sig om inte bandet borde inse själva att en eventuell internationell karriär ändå inte lär vara så där jätteaktuell, så mitt råd till TKU är att bara köra på svenska i framtiden.

Topparna på Pervogenesis, så som de två tidigare nämnda låtarna Arunachala och Count Dynamo Beirut, samt R-Evolution och de två låtarna Papa Juju: Hämndens Eld och Svarta Ögon där Mikael Aronsson (My Own Grave, Bloodline etc) gästar på growl, är höga – dipparna är dock så pass låga ibland att det drar ner betyget några steg och lämnar en med känslan av att Pervogenesis är en något ojämn skapelse. Sedan kan man också som sagt sakna lite av charmen med de gamla plattorna, men det vi har fått istället är ett band som låter bättre än någonsin när det gäller det musikaliska och att Pervogenesis trots allt är en riktigt bra skiva kan inte ens en TKU-puritan som undertecknad förneka.

Jag tycker ju att i princip allt var bättre förr, men nu är det inte förr, nu är det nu och nu har dagens The Kristet Utseende skapat en bra men lite ojämn platta som jag tycker att du ska spana in, inte bara om du gillar de gamla TKU-plattorna, utan helt enkelt om du gillar bra hårdrock. Om du har ogillat bandet på grund av att du tycker att de varit för löjliga lär du bli gravt imponerad av bandets utveckling. Samma sak gäller för bandets förra platta Sieg Hallelujah, som jag tycker är ganska jämbördig med Pervogenesis, både stilmässigt och kvalitetsmässigt, hade jag recenserat den förstnämnda hade nog även den fått 7/10, så The Kristet Utseende håller helt klart stilen och en allmänt jämn nivå.

De riktiga toppbetygen sparar jag dock tills den dagen jag får en ny Pang På Pungen I Portugal eller Djävulsvingar Över Kapellet. Att den dagen ska komma känns dock tveksamt och jag har inga problem med att nöja mig med dagens TKU under tiden, men hoppet är ju det sista som överger människan, sägs det…

BETYGSSKALAN

5.0 – Mästerverk! Fullkomligt perfekt. Inte ett enda svagt spår! Finns ingenting att klaga på.
4.5 – Stark fyra. Utmärkt! Snudd på perfekt men det lilla extra saknas för att rankas som mästerverk.
4.0 – Stabil fyra. Mycket bra! Har någonting extra!
3.5 – Stark trea. Riktigt bra!
3.0 – Stabil trea. Tämligen bra. Lite spretig men ändå god musikunderhållning.
2.5 – Medelmåttig men lyssningsbart.
2.0 – Hyfsad! De sämre låtarna är tyvärr betydligt fler än de bra. Lämnar mycket att önska.
1.5 – Ganska dålig.
1.0 – Väldigt dålig. I stort sett bortkastad tid.
0.5 – Urusel! Plågsam upplevelse!

Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

Chefredaktör och grundare av Rocknytt
RELATERADE ARTIKLAR
Inga inlägg hittades.
MÅNADENS RECENSIONER
FILM
LIVE
Rocknytt
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

CHEFREDAKTÖR

Nina Dahlgren

Nina Dahlgren

ANNONSANSVARIG

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER

Tipsa oss om nyheter