ALLA NYHETER
CD
BÖCKER

Firewind – Stand United

Musiken mullrar fram i ett högt tempo, dekorerad med sång och sköna gitarrslingor. Välkommen in i en härlig Power/Heavy Metal-värld, signerad Firewind från Grekland. Det har redan gått över 25 år sedan gitarrguden Gus G (solo, ex-gitarrist i Ozzy Osbournes band, ex-Nightrage, ex-Dream Evil, ex-Mystic Prophecy) startade alltihopa. Gruppens nya studioalbum är deras tionde, vilket fick namnet ”Stand United” och ges ut via AFM Records nu på fredag den 1 mars.

Jag har alltid varit helt fascinerad över vilket makalöst fingerarbete den här killen har. Han spelar med snabba, skickliga fingrar, utan att snubbla över noterna. I låtar med normalt eller långsammare tempo får han fram enastående vackra och klara toner. Gus G har blivit utsedd som en av de bästa gitarristerna i världen. Med en talang utöver det vanliga har han även släppt flera soloalbum. Det grekiska gitarrfenomenet har bott i några olika länder, dit musiken har fört honom. Förutom USA, även i Sverige. När han startade bandet 1998 var det bara som ett projekt, men det rullade på och några år senare spelades debutplattan ”Between Heaven And Hell” in.

Det har varit många medlemsbyten genom åren, men den duktige basisten Petros Christo (ex-Breaking Silence) har funnits vid den briljante gitarristens sida i stort sett ända från början. Den spanske, explosive trummisen Johan ”Jo” Nunez (ex-Kamelot, ex-Nightrage) har funnits med de senaste tretton åren. Han har en outtröttlig energi, vilket man kan bevittna live. Även om trumslagen ibland tycks spruta ut i en vild kavalkad, så låter det dock suveränt bra. Sångaren Herbie Langhans (Steel Rhino, Sonic Haven, ex-Voodoo Circle, ex-Sinbreed) från Tyskland blev medlem för ungefär fyra år sedan, i och med förra fantastiska skivan ”Firewind” (2020). Med sin energifyllda, karaktäristiska röst gav han nytt liv till bandet och hela låtkatalogen.

Gus har bidragit med fler textidéer den här gången än på något tidigare material. ”Den här världen verkar komma mer och mer ur balans, med miljökatastrofer, pandemin och de krig som för närvarande rasar över hela världen. I sådana tider är det viktigare än någonsin för mänskligheten att stå nära varandra istället för att slåss mot varandra. Det är vad nya plattan handlar om!” Collaget av ansikten på skivomslaget representerar krig, girighet, svek, men också kärlek och enighet, som är några av albumets teman i texterna. Konstverket på ”Stand United” är handmålat av Costin Chioreanu. Förutom Gus G och Dennis Ward som vanligt, har även Herbie Langhans varit med och producerat.

Kraftfull musik med fina gitarrslingor i ”Salvation Day” inleder albumet. Det är Heavy och melodiöst på samma gång. Gus spelar sprudlande toner och Herbie sjunger med en raspig, men stark röst. I följande låt, som är själva titelspåret, har Langhans en grov, nästan gurglande röst. När han tar i blir den klarare och mer bärande. Musiken har en ordentlig tyngd, samt snabb hastighet, vilket både gitarristen och framförallt trummisen står för. Den rusar på och bromsar bara in litegrann i refrängen. Basisten gör ett otroligt bra jobb.

Gruppen fortsätter att leverera den ena bra låten efter den andra. De gör en underhållande paus med en cover på Poprockgruppen The Romantics hit ”Talking In Your Sleep” från 1983. Det låter kanske inte så mycket Firewind, men de får till en bättre Hårdrocksbit än originalet. Basmelodin är det som är och alltid har varit bäst i den här låten. Petros gör en strålande insats. Gus G spelar ett fantastiskt gitarrsolo i slutet av spåret.

Firewind drämmer till med ännu en skiva du sent ska glömma. De levererar alltid med kvalitet, men det här var bättre än jag hade hoppats på. ”Stand United” är en grym produktion med fantastiska musiker. Jag fascineras inte bara utav den lysande gitarristen Gus G, utan även av hela bandet som sådant, deras sound och kompositoner av låtar. Det nya, suveräna albumet ger definitivt en välbehaglig känsla inuti Heavy Metal-lyssnaren.

Band: Firewind
Titel: Stand United
Genre: Heavy Metal
Skivbolag: AFM Records
Antal spår: 10
Speltid: 43:27
Releasedatum: 2024-03-01
Bästa låtar: Stand United, Chains, Salvation Day, The Power Lies Within, Come Undone, Fallen Angel.
Betyg: 5 av 5

RELATERADE ARTIKLAR
FILM
LIVE
Rocknytt

Tipsa oss om nyheterROCKNYTT_LOGGA_2022

SÖK PÅ ROCKNYTT

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER