ALLA NYHETER
CD
BÖCKER

Thunder – Dopamine

På fredag släpper det engelska bandet Thunder sitt fjortonde studioverk ”Dopamine”. Gruppens vaggande rock’n’roll är någonstans mellan mild hårdrock och soft rock. Nya skivan är deras första dubbelalbum och består av feel good-rock med många bra texter. En del är satiriska, inspirerade av människans oändliga jakt på lyckohormoner.

Materialet inleds med skönt rullande hårdrock. Coola, starka trummor och bas tuggar igång ”The Western Sky” i en härlig rytm. Harry James och Chris Childs utmärker sig, men Luke Morleys gitarrspelande är också snyggt och av hög kvalitet. Gitarrens toner slirar in och varvas med sången i ”All The Way”. Den uppmanande bastrumman låter som en stark puls. Det är det bästa med spåret och återkommer i slutet också, då utan sång.


En ljudeffekt får det att låta som om ett lätt metallföremål rullar på ett hårt golv. De pumpande trummorna, tillsammans med gitarrslingorna, får ”One Day We’ll Be Free Again” att svänga. Det är en feel good-låt, som gungar behagligt. ”Dancing In The Sunshine” är en bit man gärna vill ha i spellistan att lyssna på när man kör bil, till exempel. Det är ett fantastiskt spår i avslappnad stil, med en inre sprudlande, varm energi.

Den softa ”Unraveling” inleds med akustisk gitarr. Senare hörs även den elektriska varianten. Danny Bowes sjunger väldigt fint. Efter att ha hört spåret flera gånger blir det dock lite tradigt. I ”Last Orders” blir det också akustiska strängar, följt av elgitarren som fyller på, samt en avslappnad bas. Luke sjunger den första versen och sedan smyger sången över till Danny i nästa. Mitt i låten kommer mer kraft i musiken och tempot ökar, för att sakta ner mot slutet igen.

Annons:

”Big Pink Supermoon” är jazzig, med en genomträngande keyboard och ett saxofonsolo mot slutet. Jag kände mig förflyttad till en rökig barmiljö. En lätt touch av jazz hörs även i ”No Smoke Without Fire”. Här finner vi ett vispande trumspelande och vändande toner i musiken. Biten har även 90-talets, samt dagens, allvarliga dysterhet över sig. Bakgrundskören ger en positivare känsla åt en låt som ger ett blandat intryck, men det är väl också tanken. Folkmusik är inblandad i ”Just A Grifter”. Vi hör bland annat fiol och ljudet av ett dragspel någonstans i bakgrunden. Personligen är dessa tre spår inga favoriter. Jag tycker dessutom att Thunder tappar sin egna stil för mycket.

”Across The Nation” innehåller en bra energi. Det är som att gruppen startar sina motorcyklar igen och glider iväg i mer rockande tongångar. Keyboardisten Ben Matthews lirar snyggt i den mycket bra kompositionen ”I Don’t Believe The World”. Den har en skön melodi och rytm, samt ett grymt gitarrspelande.

Bowes och Morley matchar varandra utmärkt, inte bara som vänner, utan också som musiker och sångare. I ”Disconnected” sjunger de båda två igen och deras röster är en bra kombination. Även om Danny har en starkare och säkrare stämma, så kan Lukes röst låta ganska cool. Spåret i sig har ett modernare sound, men samtidigt en touch av 60/70-tal. Sticket innehåller ett flöjtliknande orgelljud, vilket får mig att tänka på The Beatles.

Mestadels bara piano och sång hörs i den avskalade, vackra balladen ”Is Anybody Out There?” Här finner vi även lite violin och en fantastisk atmosfär, samt en påtaglig närvaro av framförallt sångaren. Ett lätt eko på rösten ger ett större djup åt lyssnarens upplevelse.

Albumets första halva är rockmusik med ett skönt flow. Bra musiker och sångare, så att det känns tryggt och säkert. Det tenderar dock att bli något slätstruket. Skivans andra hälft består av en lite mer blandad kompott, med spår som har inslag av folkmusik och framförallt jazz, som jag tidigare nämnde. För mig som inte är ett fan av jazz började jag nästan att skruva på mig, men för er som inte har några problem med den stilen är det kanske en trevlig omväxling. Jag andades ut av lättnad under ungefär varannan låt, som hade Thunders vanliga rocksound. Det är egentligen inte någon större skillnad mellan de båda delarna. När man lyssnar digitalt och hör alla låtar i ett svep, då hänger allt ihop som en helhet.

Thunder:
Danny Bowes – sång
Luke Morley – gitarr & bakgrundssång
Ben Matthews – gitarr & keyboard
Chris Childs – bas
Harry James – trummor

Låtlista:
CD1 / LP1
01. The Western Sky
02. One Day We’ll Be Free Again
03. Even If It Takes a Lifetime
04. Black
05. Unraveling
06. The Dead City
07. Last Orders
08. All the Way

CD2 / LP2
01. Dancing in the Sunshine
02. Big Pink Supermoon
03. Across the Nation
04. Just a Grifter
05. I Don’t Believe the World
06. Disconnected
07. Is Anybody Out There?
08. No Smoke Without Fire

Artist: Thunder
Titel: Dopamine
Genre: Hårdrock, Rock
Skivbolag: BMG
Antal låtar: 16
Speltid: 35:00 (CD1/LP1) + 35:33 (CD2/LP2)
Releasedatum: 2022-04-29
Bästa låtar: Across The Nation, I Don’t Believe The World.
Betyg: 3,5 av 5

 

BETYGSSKALAN

5.0 – Mästerverk! Fullkomligt perfekt. Inte ett enda svagt spår! Finns ingenting att klaga på.
4.5 – Stark fyra. Utmärkt! Snudd på perfekt men det lilla extra saknas för att rankas som mästerverk.
4.0 – Stabil fyra. Mycket bra! Har någonting extra!
3.5 – Stark trea. Riktigt bra!
3.0 – Stabil trea. Tämligen bra. Lite spretig men ändå god musikunderhållning.
2.5 – Medelmåttig men lyssningsbart.
2.0 – Hyfsad! De sämre låtarna är tyvärr betydligt fler än de bra. Lämnar mycket att önska.
1.5 – Ganska dålig.
1.0 – Väldigt dålig. I stort sett bortkastad tid.
0.5 – Urusel! Plågsam upplevelse!

Anna Karlsson

Anna Karlsson

Skribent/Fotograf
RELATERADE ARTIKLAR
FILM
LIVE

Warning: Undefined array key "pt-cv-view-type" in /home/rocknytt/public_html/wp-content/plugins/content-views-query-and-display-post-page/includes/block_view.php on line 111
Fel: Vy 01024a207i kanske inte finns
Rocknytt
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

CHEFREDAKTÖRNina Dahlgren

Nina Dahlgren

ANNONSANSVARIGMange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIERTipsa oss om nyheterROCKNYTT_LOGGA_2022

SÖK PÅ ROCKNYTT