ALLA NYHETER
CD
BÖCKER

Evergrey – Escape Of The Phoenix

98 Shares

Göteborgska prog metal-gänget Evergrey är inga muntergökar direkt. Var och vartannat ord som kommer ur mästervokalisten, tillika gitarrfantomen Tom S Englunds pizzaklyv avhandlar ämnen som utanförskap, ångest, vrede, ensamhet och alltings förgänglighet. Inga direkta konversationsstartare på firmafesten direkt och lika långt ifrån hundvalpar och fredagsmys som en karatespark i skrevet.

Men Evergrey får det att funka. Mycket för att nämnde Englund är en av hårdrockens absolut främsta sångare och kan levandegöra dessa djupdykningar i människans psyke utan att det blir pekoral av det hela. Toms leverans på denna platta är precis lika förnämlig som vi vant oss med, bör tilläggas.


Rent musikaliskt så bjuder inte bandet på några direkta nyheter. De har pinkat in sitt revir och finslipar nu istället på små detaljer som prydligt smyckar detta deras 12:e album. Det instrumentala är av världsklass i vanlig ordning och gitarrduon Tom S Englund/Henrik Danhage kastar man inte möglig limpa på i första taget. Gott så. De både trippar fjäderlätt på tå och klampar in med vadarstövlarna på finrummets golv, ofta i samma låt vilket skänker en ljuvlig dynamik i allt det becksvarta.

Men däri ligger bandets enda svaghet; känslouttrycket är uppskruvat till 11 hela tiden. Tro mig, jag går igång på stora gester men när det emotionella tillståndet ständigt pekar på själslig apokalyps så skulle det ibland vara skönt med en mulen tisdag i Flen istället för en daglig tvåfika i Armageddons skugga.

Men vad gör då det när fantastiska spår som magiska ”Stories”, ”Where August Mourn” och ”In The Abscensce of Sun” radas upp och slungas iväg mot lyssnaren med en kraft som får andra band i samma genrer att framstå som vadmalsdoftande klåpare? Evergrey styr upp skutan med en i det närmaste nonchalant lätthet och i slutändan så vinner de, om än inte på knockout så på poäng.

”Escape of The Phoenix” är ännu ett genomarbetat album som utan tvekan kommer att finna både ny publik och ett säkert kort för de redan inbitna fansen.

Band: Evergrey
Titel: Escape Of The Phoenix
Genre: Progressiv metal
Skivbolag: AFM Records
Releasedatum: 2021-02-26
Bästa spår:
Betyg: 4.0/5.0

BETYGSSKALAN

5.0 – Mästerverk! Fullkomligt perfekt. Inte ett enda svagt spår! Finns ingenting att klaga på.
4.5 – Stark fyra. Utmärkt! Snudd på perfekt men det lilla extra saknas för att rankas som mästerverk.
4.0 – Stabil fyra. Mycket bra! Har någonting extra!
3.5 – Stark trea. Riktigt bra!
3.0 – Stabil trea. Tämligen bra. Lite spretig men ändå god musikunderhållning.
2.5 – Medelmåttig men lyssningsbart.
2.0 – Hyfsad! De sämre låtarna är tyvärr betydligt fler än de bra. Lämnar mycket att önska.
1.5 – Ganska dålig.
1.0 – Väldigt dålig. I stort sett bortkastad tid.
0.5 – Urusel! Plågsam upplevelse!

RELATERADE ARTIKLAR
MÅNADENS RECENSIONER
FILM
LIVE
Rocknytt
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

CHEFREDAKTÖR

Nina Dahlgren

Nina Dahlgren

ANNONSANSVARIG

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER

Tipsa oss om nyheter