ALLA NYHETER
CD
BÖCKER

LIVERECENSION: Evergrey – Skogsröjet 2023-08-04

Evergrey bildades i Göteborg 1995 och har släppt tretton studioalbum, varav det senaste och mycket bra ”A Heartless Portrait (The Orphean Testament)” kom förra året. De är mästare på mörk, melodiös och progressiv Power Metal. Bandets musik är melankolisk, med en brännande tyngd och känslosamma eller tankeväckande texter. Gruppens sound har djup och intensitet som fascinerar. Grundaren, sångaren och ena gitarristen Tom S. Englund har dessutom en stark utstrålning, samt en imponerande röst. En turné med flera stopp på olika festivaler pågår. Igår var det dags för en konsert på Skogsröjet.

De inledde med den starka ”Save Us”, från senaste plattan. Trummorna och basen bultade så att det kändes i hela kroppen. Frontmannens kraftfulla röst gav en bra kontrast mot den mörka undertonen i musiken. Jonas Ekdahl spelade livfullt på sina trummor. Lite längre fram i konserten kunde vi njuta av Johan Niemanns djupa, slingrande basgångar under introt av ”Midwinter Calls”. Rikard Zander är en briljant keyboardist, som gav liv och en extra närvaro i låtarna.

Det snygga gitarrsolot i ”Call Out The Dark” spelades först sprudlande av Englund. Därefter fortsatte Henrik Danhage med snabba fingrar över strängarna. Henrik och framförallt Tom visade även sina skickligheter i den fantastiska ”Eternal Nocturnal”, tagen från det suveräna albumet ”Escape Of The Phoenix” (2021). Från samma platta fick vi även se och höra ”Where August Mourn”. Musiken tycktes växla mellan en medryckande och vaggande rytm. Här fanns extra tunga, mörka, tjocka riff. Danhage lirade ett mycket bra solo.

“A Silent Arc” började med enstaka, starka keyboardtoner, som tycktes eka i luften, likt ubåtsljud under vatten. Sedan levererades snabba riff i ett ljudlandskap som gav en ödslig atmosfär. Niemanns basspelande tycktes vibrera genom publiken. Bitens hastighet saktade ner och därefter framförde Henrik ett fantastiskt gitarrsolo. “My Allied Ocean” plockade upp tempot och energin igen. Englunds fingrar rörde sig väldigt snabbt över strängarna. Likaså Danhage, vars gitarrspelande imponerade.

Bandet avslutade med den grymt bra ”King Of Errors” från den fantastiska plattan ”Hymns For The Broken” (2014), i vilken keyboardisten lyfte upp en stor flagga, som han med långsamma rörelser svepte från sida till sida. Innan dess gjorde den underbara melodislingan i mästerverket ”A Touch Of Blessing” mig både vemodigt längtansfull och härligt upprymd. Enligt mig är det en av de bästa låtar som någonsin har gjorts och många var vi som sjöng med, i stort sett hela tiden. Efter smygande toner brakade det loss ordentligt, vilket blev en skön urladdning. Toms gitarrspelande ekade ljuvligt i den svenska sommarkvällen bland lyckliga fans.

Setlist:
Save Us
Weightless
Call Out The Dark
Eternal Nocturnal
Midwinter Calls
Where August Mourn
A Silent Arc
My Allied Ocean
A Touch Of Blessing
King Of Errors

Betyg: 5/5

RELATERADE ARTIKLAR
FILM
LIVE
Rocknytt

Tipsa oss om nyheterROCKNYTT_LOGGA_2022

SÖK PÅ ROCKNYTT

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER