ALLA NYHETER
CD
BÖCKER

AMORPHIS – Sabaton Open Air 2014-08-15

amorphis-thord-pettersson-rocknytt484
Fördelen med att ha scenerna bredvid varandra är att det tar inte lång tid att förflytta sig mellan spelningarna. Grand Magus spelar på den mindre scenen och efter deras spelning flyttar vi oss till höger för att se finska Amorphis spela på den större scenen. Det första jag hörde med Amorphis var låten “Against Widows” från plattan “Elegy” och den var och är fortfarande fantastisk. Därefter köpte jag plattan “Karelian Isthmus” med tron att musiken var densamma. Min besvikelse var enorm när jag lyssnade på denna och det strömmade ut dödsmetall ur högtalarna. Jag och dödsmetall har blivit mer sams under senare år, men då när det begav sig så var jag grymt besviken.

Det som slår mig när jag ser Amorphis spela på Lugnet i Falun en fredag i augusti 2014 är att det funkar att blanda både deras dödsmetall från tidigt 90-tal med dagens mer rena sång och bättre musik. En gedigen spelning är det som bjuds och glädjen på scenen smittar av sig till publiken. En kille med långklänning och barfota njuter av spelningen i fulla drag, men det gör ju ingenting. Sabaton Open Air är en fantastiskt trevlig festival som hittat sin nisch och Amorphis passar in i konceptet alldeles utmärkt.


Bandet startar med tre låtar från senaste plattan “The Circle” innan man tar oss tillbaka till deras tuffare period som innefattade plattor som “Tales From Thousand Lakes” och “Karelian Isthmus”. Det nyare materialet återkommer i slutet av spelningen och avslutningen “Hopeless Days” gör att vi är tillbaka till plattan “The Circle”. Jag vet inte om det är den mysiga stämningen på festivalen eller att jag helt enkelt lärt mig uppskatta även tuff musik med growlsång på äldre dar. Amorphis gör en bra spelning och bevisar att det funkar att blanda musikstilar.

Band: Amorphis
Datum: 2014-08-15
Betyg: 6/10
Bäst: Blandningen av stilar
Sämst: Att inte “Against Widows” spelades
Fråga: Vad föreställde egentligen sångaren Tomi Joutsens mikrofon?

Setlist:
Circle Intro
Shades Of Gray
Narrows Path
The Wanderer
Tales From The Thousand Lakes Intro
Into Hiding
Vulgar Necrolatry
My Kantele
Sky Is Mine
You I Need
House Of Sleep
Hopeless Days

Text: Johan Hagberg
Foto: Thord Pettersson

0 Shares
RELATERADE ARTIKLAR
MÅNADENS RECENSIONER
No posts found with these parameters. Try to remove some filters.
FILM
LIVE
Rocknytt
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

CHEFREDAKTÖR

Nina Dahlgren

Nina Dahlgren

ANNONSANSVARIG

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER

Tipsa oss om nyheter