ALLA NYHETER
CD
BÖCKER

Crashdïet – The Savage Playground (7.0)

79 Shares
crashdiet-tha-savage-playground-2012

Band: CRASHDÏET
Titel: The Savage Playground 
Genre: Glam Metal
Skivbolag: Frontiers Records
Producent: Otto Wellton
Releasedatum: 2013-01-25
Betyg: 7/10


Kanske är det för att jag börjar bli gammal, men jag har i ärlighetens namn inte lyssnat särskilt mycket på Crashdïet. Visserligen så har de varit en frisk fläkt de gånger som jag sett dem live, men att bara lyssna på deras musik har jag hittills inte förstått att uppskatta. Musiken funkar live just därför att refrängerna många gånger är uppbyggda av allsångsvänliga upprepningar, men när musiken hörs ur en högtalare så blir det allsångsvänliga istället både jobbigt och tjatigt.

Men nu tror jag att det börjar bli ändring på den saken! Crashdïets fjärde album, The Savage Playground, har mer tyngd och känns på samma gång både tuffare och mer moget än sina föregångare. Den inledande låten “Change the World” väcker mersmak. Därefter kommer det spår som valts till deras första singel, “Cocaine Cowboys”. Spåret börjar med att kittla min fantasi med en “westerngitarr”. Denna får mig ett kort ögonblick att associera till en till synes övergiven bensinmack någonstans i en amerikansk halvöken, där några marklöpare blåser förbi i förgrunden. Men helt övergiven är inte byggnaden. På verandan framför ingången sitter det en man i hängslebyxor och bar överkropp. Långsamt slutar han väga på stolen och fäster blicken på ett dammoln vid horisonten… Under min korta association har musiken hunnit förvandlas till medryckande tunga riff varvade med kaxig sång. Kan Crashdïet låta så här bra? Men trots låtens starka inledning, så har den dessvärre en refräng som blir lite för mycket – innan låten är slut har den redan hunnit bli lite enformig.

Nästföljande låt “Anarchy” har även den en refräng som gjord för en skrålande festivalpublik, och som tack vare att den klockar in på under tre minuter även funkar i hemmafåtöljen. De följande låtarna är till största delen fortsatt positiva överraskningar: “Lickin’ Dog”, “Circus” och “Garden of Babylon” sticker ut, likaså “Sin City” och “Snakes in Paradise”. En rolig detalj på albumet är de oväntade småljud som dyker upp här och där, ljud som knyter an till vad som just skall eller vad som just har spelats.

Crashdïet är fortfarande inte något jag spontant skulle välja att lyssna på när jag sätter mig tillrätta i soffhörnan för att musikfrossa. Däremot kan jag mycket väl tänka mig att lyssna på dem när jag tar en löprunda, eller när jag kör bil. Men framför allt så vill jag gärna se dem live igen, för jag tror fortfarande att det är så som bandet gör sig allra bäst.

Bästa låt: “Garden of Babylon”
 

BETYGSSKALAN

5.0 – Mästerverk! Fullkomligt perfekt. Inte ett enda svagt spår! Finns ingenting att klaga på.
4.5 – Stark fyra. Utmärkt! Snudd på perfekt men det lilla extra saknas för att rankas som mästerverk.
4.0 – Stabil fyra. Mycket bra! Har någonting extra!
3.5 – Stark trea. Riktigt bra!
3.0 – Stabil trea. Tämligen bra. Lite spretig men ändå god musikunderhållning.
2.5 – Medelmåttig men lyssningsbart.
2.0 – Hyfsad! De sämre låtarna är tyvärr betydligt fler än de bra. Lämnar mycket att önska.
1.5 – Ganska dålig.
1.0 – Väldigt dålig. I stort sett bortkastad tid.
0.5 – Urusel! Plågsam upplevelse!

Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

Chefredaktör och grundare av Rocknytt
RELATERADE ARTIKLAR
MÅNADENS RECENSIONER
FILM
LIVE
Rocknytt
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

CHEFREDAKTÖR

Nina Dahlgren

Nina Dahlgren

ANNONSANSVARIG

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER

Tipsa oss om nyheter