ALLA NYHETER
CD
BÖCKER

Bonafide – Denim Devils

bonafidedenindevils250

BONAFIDE för mig är ett av få band med starka AC/DC-vibbar som jag mäktar med att lyssna på en hel skiva i ett svep utan att börja gäspa. Mycket beror detta på bandets vokalist Pontus Snibb innehar ett brett register som bygger på ett otal ganger från sent sextiotal till det sena sjuttiotalet då hans förmåga att blanda skitig rock med starka soulinfluenser ger de övriga i bandet en vidare plattform att leverera starkt igenkännande riff utan att det framhäver sig allt för upprepande.

Detta har genererat till skivor som överlag hållit hög klass, där en ny platta med BONAFIDE för det mesta innehöllt en känsla av någonting nytt och fräscht. Därför blev denna artikels författare lite smått konfunderad när deras  sensate alster ”Bombo” blev till en stor besvikelse.
Bristen på varierande låtmaterial uteblev nästintill maximalt, samtidigt som jag inser att ett band som släpper en ny platta per 1,5 år inte kan förväntas skapa mästerstycken år ut och år in. Men ett mindre lyckat alster brukar för det mesta generera till om inte ett mästerverk, så till någonting mer uppfriskande vilket BONAFIDE´S nya alster ”Demin Devils” gör.


En traditionell öppning bjuds vi på i låten ”Round And Round” som klockar in på 1:44, där Pontus raspiga stämma skapar en skön kompromiss gentemot instrumentalisternas AC/DC-beats då hans röst får mig att tänka tillbaka till sjuttiotalets garagescen ala NAZARETH. Öppningsspåret blir till en skön startsträcka som sedan övergår i låten ”Hold Down The Fort” som fortsätter i samma atmosfäriska anda, och när plattans tredje spår ”Killer” tar fart kommer det så igenkännande ”Black Crowes-Vibbarna i dess refräng och jag konstaterar att det överlag ter sig som det brukar i BONAFIDE-lägret.

Men visst bjuds det även på en hel del överraskningar under skivans gång. Plattans fjärde spår ”Get a Grip” får mig att lyfta på ögonbrynen lite extra då jag känner starka vibrationer av KISS obestridlige frontman ”Paul Stanley” och hans solo-platta från 1978 i dess välsmakande harmonier. Eller varför inte låten ”One Kiss” som i dess starkt T-rex doftande intro/refräng i versen levererar starka influenser från KISS tidiga guldålder. Detta toppat med Pontus starka soulinfluenser skapar en nästintill monumental atmosfär genom hela låten och jag misstänker att nämnda låt kan bli en livefavorit.

Men plattans stora vinnare blir utan tvekan ”Missing You”. En ballad där bandet återigen intagit nya begrepp i dess snyggt balanserande atmosfär som pendlar mellan en känsla av vemod och någonting befriande och storslaget, och jag tycker mig höra lite NICK DRAKE-influenser i versmelodin vilket skapar ett visst lyckorus inom mig.

Överlag har BONAFIDE skapat ett mycket lyckat verk där produktionen känns mer monumental än på tidigare alster samtidigt som en maximal livskänsla smyger sig in i samtliga spår. Detta skapar en extra kraft och tyngd i produktionen, och jag kan slutligen konstatera att ”Demin Devils” är en platta som kommer att falla de inbitna fansen helt i smaken.

Band: Bonafide
Titel: Denim Devils
Genre: Rock´n roll/Hårdrock
Skivbolag: Off Yer Rocka Recordings
Releasedatum: 2015-02-02
Betyg: 7/10
Bästa låt: “Missing You”

BETYGSSKALAN

5.0 – Mästerverk! Fullkomligt perfekt. Inte ett enda svagt spår! Finns ingenting att klaga på.
4.5 – Stark fyra. Utmärkt! Snudd på perfekt men det lilla extra saknas för att rankas som mästerverk.
4.0 – Stabil fyra. Mycket bra! Har någonting extra!
3.5 – Stark trea. Riktigt bra!
3.0 – Stabil trea. Tämligen bra. Lite spretig men ändå god musikunderhållning.
2.5 – Medelmåttig men lyssningsbart.
2.0 – Hyfsad! De sämre låtarna är tyvärr betydligt fler än de bra. Lämnar mycket att önska.
1.5 – Ganska dålig.
1.0 – Väldigt dålig. I stort sett bortkastad tid.
0.5 – Urusel! Plågsam upplevelse!

RELATERADE ARTIKLAR
MÅNADENS RECENSIONER
FILM
LIVE
Rocknytt
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

CHEFREDAKTÖR

Nina Dahlgren

Nina Dahlgren

ANNONSANSVARIG

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER

Tipsa oss om nyheter

Copy link