ALLA NYHETER
CD
BÖCKER

The Quill – Live, New, Borrowed, Blue

The Quill kikade igenom vad de hade sparat på genom åren. De hittade en del intressant och här är resultatet. På samlingen ”Live, New, Borrowed, Blue” blandas liveinspelningar och covers med tidigare outgivna låtar, samt en förlängd version av ett spår från senaste studioplattan som släpptes förra året. Jag gillar deras fyndiga albumtitel och coola skivomslag, men är det en bra idé att ge ut material som man tidigare har valt bort? Låt oss ta en titt på det.

En skön känsla infinner sig direkt när ”Keep on Moving” kör igång det hela. Låten är plockad från deras senaste platta ”Earthrise” (2021), men är någon minut längre här. Det som inte fanns med på slutversionen är ett extra mittenparti, där Magnus Ekwalls kraftfulla röst glider på tonerna. Han är en fantastiskt bra sångare. Oavsett vilken variant man gillar bäst, så kommer biten att bli en framtida klassiker. Den har en fångande melodislinga och ett suveränt gitarrspelande.

Långsam sjuttiotals-groove med kaxig attityd finner vi i Aerosmith-covern ”S.O.S. (Too Bad)”, fast originalet låter mer som en vanlig hårdrockslåt. The Quill framför den lite mjukare och med sin egen touch. Bandet gör också en mycket bra cover av Iron Maidens ”Where Eagles Dare”. Den har en väldigt skön rytm som skiftar. Fast precis som med Maiden känns det här spåret lite onödigt långt.

Medlemmarna har grävt bland gamla och kanske bortglömda skivor. Låten ”Mount Everest” gjordes ursprungligen av bandet November år 1970. The Quills version är bättre, framförallt med Ekwalls sångröst. Nästa sjuttiotalscover blev rockiga ”Frozen Over”. Här osar det ordentligt av nämnda årtionde, både med coola Captain Beyond och med den svenska gruppen. Båda varianterna är bra.

Musiken hörs dovt och smyger sig på i introt till ”Children of the Sun”. Spåret är tungt och släpigt, med ett rullande tempo. Roger Nilsson spelar skönt på sin bas och gitarristen Christian Carlsson släpper loss på strängarna vid ett par tillfällen. Refrängen är härlig, särskilt när bakgrundsröster senare sjunger med på låtens titelord. För att inte hela skivan skulle bli för lång valdes den här längre sången bort, men biten hängde med ända till slutet och föll på målsnöret, skulle man kunna säga. Precis innan inspelningen av ”Earthrise” var den sist ut att få lämna scenen. Trevligt att vi nu får höra den. På grund av tidsbrist slopades även ”Burning Tree”, men har nu plockats fram till den här produktionen. Biten är kort och enkel, med en simpel melodi, där det enda som hörs är stompande blues och sång genom en megafon. Bra att spåret inte hamnade på senaste studioalbumet, för där hade det inte riktigt passat in. Även på nya samlingsplattan är den lite annorlunda.

2019 spelade The Quill en fantastiskt bra konsert på Sweden Rock Festival. Därifrån kommer de två livespåren på ”Live, New, Borrowed, Blue”. Den ena är ”Keep it Together”, från ”Born From Fire” (2017). Publiken klappar i takt och sedan drar det igång. Ett lätt knorrande ljud hörs och här finns ett skönt sväng i musiken. Det blir en speciell atmosfär när det är live, vilket särskilt märks på gitarrspelandets djup och liv, men framförallt på Magnus röst. Den hörs bättre och är klarare. Under början av låten har han en underbar klang i sin stämma. ”Hole in My Head” från ”Voodoo Caravan” (2002) avslutar alltihopa. Den är betydligt längre än på studiomaterialet och landar på åtta minuter, vilket jag tycker blir för långt och utdraget. När man bara lyssnar upplevs det som för flummigt, samt ett jammande utan energi. När jag såg konserten live var det på något vis mycket bättre, så just det här framträdandet gjorde sig inte bra på skiva. Ett enerverande pipande, som påminner om en väckarklocka, hörs dessutom under introt och återkommer även senare. Det ska vara så, men får lyssnaren att skruva på sig. Annars är det en bra och stark refräng, plus att det är härligt att höra en publik sjunga med.

”Live, New, Borrowed, Blue” ger mig en stor portion 70-tal och efteråt är jag mer än mätt. Det var visserligen roligt med en samling som den här, men det räckte inte riktigt hela vägen fram.

Artist: The Quill
Titel: Live, New, Borrowed, Blue
Genre: Stoner Rock, Bluesrock, 70-talsrock, Hårdrock.
Skivbolag: Metalville Records
Antal låtar: 9
Speltid: 47:06
Releasedatum: 2022-01-28
Bästa låt: Keep on Moving
Betyg: 3/5

RELATERADE ARTIKLAR
FILM
LIVE
Rocknytt

Tipsa oss om nyheterROCKNYTT_LOGGA_2022

SÖK PÅ ROCKNYTT

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER