Foto: Anna Karlsson

Inför Time To Rock 2023 – Intervju med Roger Nilsson (The Quill)

Årets upplaga av Time To Rock går av stapeln 8-10 juli och vi laddar upp med intervjuer med banden som spelar. Ron Dahlgren fick sig en pratstund med Roger Nilsson, basist i The Quill.

Årets upplaga av Time To Rock går av stapeln 8-10 juli och vi laddar upp med intervjuer med banden som spelar. Ron Dahlgren fick sig en pratstund med Roger Nilsson, basist i The Quill.

Har ni spelat på Time To Rock tidigare, och vad har ni för förväntningar inför festivalen?
– The Quill har aldrig lirat på festivalen men vår trummis Jolle har lirat där med Electric Boys tidigare och han pratar bara gott om den så vi är riktigt peppade!

Hur svårt är det att sätta ihop en bra setlist för en festivalspelning?
– Med tio plattor i katalogen så finns det ju ett rejält urval att ösa ur. Det handlar mycket om att bygga upp ett bra flow i tempo, tonarter och intensitet. Vi har väl en 3-4 måste-låtar som i regel alltid är med men sedan kan det variera rätt mycket vad vi lägger in.

Finns det en eller flera låtar som ni alltid spelar på konserter, låtar ni inte kan hoppa över?-
Ja, Stone Believer har varit med på alla gig sen den skrevs och den kommer nog hänga med så länge vi finns som band.

Vilken av era låtar tycker du är roligast att framföra live?
– Beror lite på hur man vinklar det. En låt som Stone Believer är alltid kul att spela eftersom publiken har en viktig roll när den låten framförs live – det blir som om publiken och bandet framför låten tillsammans. Sen kan vissa låtar vara roliga av rent egoistiska själ – de kan helt enkelt vara kul eller utmanande att spela för egen del.

Några akter som ni själva kommer passa på att se när ni ändå är på plats?
– D.A.D. och KK’s Priest ska jag definitivt kolla in.

Hur är det att spela på festivaler, i jämförelse med klubb eller arena?
– Sommarfestivaler med bra väder är rätt oslagbart på många sätt – det är ofta en avslappande feeling. Publiken är på gott humör och man spelar inte bara för sin egen publik utan även för de som kanske inte alls har koll på vilka vi är – så det är alltid kul när man når ut till nya människor. Men med det sagt så har en torsdagskväll i oktober på en svettig klubb i Hamburg sin charm också…

Förutom Time To Rock, vad händer mer under andra halvan av 2023?
– Vi släpper en ny platta under sensommar/höst – releasedatum är inte satt ännu. Just nu är det fullt upp med omslag, mastring, promotion-planer m.m. Vi hoppas få ut första singeln i slutet av sommaren och sedan blir del väl att ut och nöta väg i samband med släppet – ska bli skitkul!

Vad kännetecknar en bra festival?
– Bra organisation och bra häng – resten brukar lösa sig av sig själv…

Vinyl, CD eller streaming?
– I grund och botten är det vinyl som gäller men jag lirar fortfarande CD-skivor i bilen och streaming är ju oslagbart när man är till fots – blir ju lite knöligt att dra med sig vinylspelaren när man ska köra ett mountain-bike pass i skogen…

Vilken var den första skiva du köpte för egna pengar?
– Köpte ett ex av Kiss – Dressed to Kill i den lokala videobutiken när jag var typ 8-9 år – kom hem och satte på skivan och blev skitbesviken. Som barn hade man ju sett alla supercoola Poster-affischer med Kiss hos kompisars äldre syskon och gjort sig en bild av hur hårt bandet lät och så slänger man på plattan och ut kommer trallvänlig light-rock. Men ganska snart ändra jag uppfattning och idag är det en av mina absoluta favorit-plattor.

Om du får välja helt fritt utan att ta hänsyn till ekonomiska aspekter, vem eller vilka skulle du vilja samarbeta med?
– Kan tänka mig att Jimmy Page måste sitta på en diger riff-bank med tanke på hur lite nytt material han gett ut sen Zeppelin splittrades. Hade varit coolt att få välja och vraka ur det materialet och sätta ihop en riktigt kanonplatta.

Vilken skiva av vilket band skulle du själv helst vilja se framföras i sin helhet live?
– Jag är inget jättefan av när band gör det – även om vi själv gjorde ett gig där vi framförde hela Earthrise-plattan från början till slut. Var och såg Springsteen på Ullevi 2016 när han spelade hela The River-skivan från början till slut och även om det är en gammal favoritplatta så blev det rätt tråkigt när man hela tiden visste vilken låt som skulle komma härnäst. Lite av poängen med att se en live-konsert är ju att bli överraskad av nästa låt.

Efter att ni gått av scenen på Time To Rock, vad hoppas du att publiken tar med sig?
– Något från merch-ståndet? 😀 Skämt åsido – de ska gå därifrån med känslan av att bandet gett järnet och att de hade en jäkligt kul stund tillsammans med oss.

Time To Rock Festival går av stapeln i Knislinge Folkets Park 8-10 augusti. Deltagande band förutom The Quill är Saxon, KK’s Priest, MSG, Blind Guardian, The Hooters, D-A-D, Alestorm, Molly Hatchet, Ross The Boss, Uli Jon Roth, A Tom Gabriel Warrior Trilogy (Celtic Frost, Triptykon, Triumph Of Death), The Toy Dolls, Marky Ramone’s Blitzkrieg, The Answer, Hardline, Treat, Masterplan, Diamond Head, Tygers Of Pan Tang, Teaze, Dream Evil och många fler!

Mer info och biljetter finns via www.timetorock.se/

Picture of Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

Chefredaktör och grundare av Rocknytt

FÖLJ ROCKNYTT 2023 – Den bästa spellistan på Spotify för dig som vill upptäcka ny musik. Här får du det senaste inom Rock, Hårdrock, AOR och Metal. Spellistan har över 4000 följare och uppdateras flera gånger i veckan!

VECKANS TOPPNYHETER
VECKANS TOPPVIDEOS
Rocknytt

Tipsa oss om nyheterROCKNYTT_LOGGA_2022

SÖK PÅ ROCKNYTT

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER