ALLA NYHETER
CD
BÖCKER

Så bra var Avenged Sevenfold, Disturbed och Chevelle på Globen

Så bra var Avenged Sevenfold, Disturbed och Chevelle på Globen 1

När jag kliver ner på golvet i Globen 20 minuter innan konserten ska starta så får jag erkänna att arenan känns väldigt stor…. Och inte så metal. En relativt kompakt scen med en desto större catwalk, hårt vaktad av personalen, kämpar för att ta plats i den stora rymden. I det läget vet jag inte ännu vilken stor roll just rymden ska få under kvällen.
Som det hängivna fan jag är, tar jag en plats vid staketet för att säkra upp god sikt och känsla. Platserna runt scenen är snabbt tagna av förväntansfulla människor, många med Disturebed t-shirt och ännu fler med bilder av Avenged Sevenfold på bröstet.

Chevelle
När Chevelle från Chicago intar scenen så är det trots allt ganska mycket folk som intagit sina platser i den runda arenan. Chevelle består av bröderna Sam (gitarr/sång) och Pete (trummor) samt Dean på bas som anslöt till bandet 2005. Namnet Chevelle är taget från bilen Chevrolet Chevelle.
Sam har en bra röst och musiken är rak hårdrock utan något som sticker ut åt varken det mjuka eller hårda hållet. Tre personer som håller sig på en yta av 10 kvm utan att lämna sina mickstativ mer än i mycket korta stunder och med låtar som är svåra att skilja från varandra blir det snabbt tråkigt. Jag förundras över varför ett så rutinerat band, som förband till storheter som de kommande artisterna, inte anstränger sig mer för att flirta med och skaffa sig nya fans……
Efter 5 låtar infinner sig äntligen någon form av publikkontakt men då är uppträdandet redan slut. Jag kan tänka mig att Chevelle gör sig rättvisa på en mindre och tajt klubbscen men inte i de här sammanhangen. Själv skulle jag gärna lyssna på dom hemma som uppladdning vid sminkbordet före en utekväll, för de levererar skön ”bakgrundsrock” men på frågan som Sam ställer till publiken; ”Are we making memories together tonight Stockholm?”, är tyvärr mitt svar; ”Well Sam, no…..”


Betyg: 3/5

 

Disturbed
Globen fylls på, den blir aldrig helt fullsatt den här kvällen men det är tillräckligt med publik för att den till en början tomma känslan, ska vara borta. Nu är Globen långt från Djurgårdsblått och har förvandlats till Metalsvart från tak till golv. Lamporna släcks och en ensam spot lyser upp den nu något utökade scenytan och Dan Donagan drar igång Disturbeds spelning med ett grymt gitarrsolo. Nu är publiken vaken!
Med en självklar och helt överlägsen pondus kommer David in på scen med resten av bandet. Han är klädd i en enkel svart rock som förstärker känslan av att hans person inte behöver förstärkas med utmärkande rekvisita. Han äger helt enkelt!
Med mycket eld och genomtänkta rökeffekter genomför de en mäktig spelning med alla de förväntade låtarna. Disturbeds sound har en tydlig profil men med stor variation. Det märkt på körsången ute på golvet att många trogna fans är på plats. Under The Light bidrar de med lysande mobiltelefoner.
Med över 10 miljoner sålda album och samarbeten med storheter som Slash har de inga problem att locka publik. Under spelningen meddelade David att de nu också sålt trippla platina av Sound of Silence!
Jag måste erkänna att Disturbed inte har ingått i mitt huvudsakliga musikbibliotek. Tack vare min generösa man som ständigt introducerar mig i nya delar av den fantastiska metalvärlden blev jag frälst i det ögonblick som han spelade just Sound of Silence för mig. När jag var liten så blandade jag Alice Cooper med Simon & Garfunkel (ja, det är att häda, jag vet….) och jag har därför en lång relation till låten.
Globen en regnig torsdagkväll, publiken är uppvärmd och Disturbed har för en stund lämnat den nedsläckta scenen. När lamporna tänds igen finns flygel, stråkar och stora slagverk på plats och jublet finner inga gränser när vi alla förstår vad det är dags för. Mobilerna tänds runt Globens väggar och den mäktiga känsla och gemensamma upplevelse som vi tillsammans har under Sound of Silence är svår att förmedla med ord. Jag brukar inte hänvisa till skakiga YouTube-filmer men vill ni få en glimt av när Disturbed och dess publik skapar magi utöver det vanliga, så googla fram en film från Sound of Silence från Globen. Jag har varit på många konserter men det här är helt klart svårslaget! Så jävla stort helt enkelt!


Efter denna omtumlande upplevelse förvandlas golvet till ett hoppande dansgolv till Down with the sickness innan de sista låtarna fyller oss med energi. Disturbed gör ingen besviken.

Betyg: 4/5

 

Avenged Sevenfold

När huvudnumret drar igång har scenen byggts ut rejält. Trummorna är i centrum och två upphöjda golv på ytterkanterna fyller ut den gigantiska arenan. Till skillnad från många metalscener som fylls med rekvisita i form av allt från bandvagnar till giljotiner är Avenged Sevenfolds design ren och luftig. 8 bildskärmar med en gigantisk skärmkub i mitten ackompanjerar bandet med The stage-tema om artificiell intelligens och bevingade döskallar under hela konserten. Spelningen inleds med en mäktig rymdmiljö fylld av blixtar som fyller både skärmarna och publikens sinnen. Det är tydligt att Avenged Sevenfold är ett riktigt arenaband som vet hur man skapar en totalupplevelse.
Jag frågar Felicia, ett fan från Stockholm bredvid mig i publiken om vad hon tycker är det speciella med Avenged Sevenfold och hon säger att det är just deras varierade och melodiösa men ändå hårda sound. De har en röd tråd men har låtar som skiljer sig mycket från varandra. Felicia hade för övrigt ägnat kvällen innan med måla en assnygg flagga med kärleksbudskap till Papa Gates.

Så bra var Avenged Sevenfold, Disturbed och Chevelle på Globen 2

Jag håller med om att Avenged Sevenfold är ett band som bör tilltala en bred målgrupp pga att de erbjuder ett stort utbud av metalnivåer. Gitarrerna spelar en stor roll i soundet och har också en stor roll i framträdandet. Bandet fyller verkligen ut den stora scenen och publikkontakten är rak, kaxig och självklar. De levererar rå och okonstlad hårdrock.
The Stage är bandets senaste och också längsta album och även konserten ger valuta för pengarna med sina 1,5 timmar. Det är en bra blandning av låtar, trumsolon och effektfulla rymdupplevelser.
Bildskärmskuben rör sig ibland ut över catwalken och får på slutet sällskap den karakteristiska rymdgubben som vakar från ovan.
Av alla metalkonserter jag har varit på får jag nog säga att Avenged Sevenfold levererar en av de mest proffsiga och genomtänkta showerna som jag sett. Mycket som händer utan att det tar själva musikupplevelsen. Så har du inte sett dem live rekommenderar jag att du håller utkik efter nästa Sverigebesök. De är helt klart värda att både se och höra!

Betyg: 5/5

 

Lika tom som Globen kändes när jag kom dit tre timmar tidigare, lika fylld av hårdrockens oslagbara energi är jag när jag lämnar arenan och låter banden fara vidare till våra norska grannar för att sedan inta Ryssland.

RELATERADE ARTIKLAR
MÅNADENS RECENSIONER
FÖRRA MÅNADENS RECENSIONER
FILM
LIVE
Rocknytt
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

CHEFREDAKTÖR

Nina Dahlgren

Nina Dahlgren

ANNONSANSVARIG

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER

Tipsa oss om nyheter