ALLA NYHETER
CD
BÖCKER

Liverecension: Green Lung – Sweden Rock Festival 2023-06-08

När solen äntligen börjar sluta att bränna som värst, och samtidigt som Gojira uppträder på festivalens största scen är det dags för en tapper liten skara människor att uppleva riktig doom-metal framför Blåkläder Stage i form av engelska Green Lung. Bandet från London har släppt två riktigt bra album i form av Woodland Rites från 2019 och Black Harvest 2021, som ligger precis i skarven mellan doom och klassisk hårdrock a la 1971, och att det till råga på allt är bandets allra första spelning i Sverige gör att det nästan känns lite orättvist att det är så få människor framför scenkanten.

Bandet sparkar igång med grymma ”Woodland Rites” och bjuder på fullt ställ redan från början. Efterföljande ”Leaders of the Blind” svänger riktigt gött och det märks att bandet är taggade över att äntligen få spela i Sverige. Sångaren Tom Templar har en riktigt bra röst, som låter ungefär som en blandning av Ozzy Osbourne och Tobias Forge, som skänker de fuzziga riffen från gitarristen Scott Black en välbehövlig melodisk touch, som annars är något som kan saknas från många andra doom-band.

Som vanligt i genren så är det ingen fartfylld konsert som vi bjuds på, och även om det som nämnt innan svänger som tusan och rent musikaliskt är fläckfritt i till exempel ”May Queen” så blir det rätt tradigt i längden när nästan samtliga låtar går i samma långsamma takt. Därför är det välbehövligt att vi under konserten andra halva bjuds på lite fartfyllda ”Reapers Scythe” som lyfter konserten, och avslutningen med grymma  ”Old Gods” och ”Let The Devil In” visar att Green Lung tillhör ett av de mest lovande Doom/proto-metal banden i Europa.

Betyg:3/5

Bäst: ”Old Gods”

RELATERADE ARTIKLAR
FILM
LIVE
Rocknytt

Tipsa oss om nyheterROCKNYTT_LOGGA_2022

SÖK PÅ ROCKNYTT

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER