LIVERECENSIONER 2023
INTERVJUER 2023
Foto: Evelina Szczesik
Dagar
Timmar
Minuter
Sekunder

Liverecension: Europe – Sweden Rock Festival – 2023-06-08

2004 återförenades Europe efter att ha legat på is i tolv år med ett bejublat Sweden Rock framträdande. 2013 förevigades trettioårsjubiléet med en konsertfilm filmad på Sweden rock festival och i år har fyrtio år passerat sedan bandet, efter att i december 1982 ha vunnit Rock-SM, i början av 1983 släppte sin självbetitlade debutplatta.

Under sommaren uppmärksammas detta genom ett antal festivalspelningar i Europa, under hösten följt av ytterligare en Europasväng under namnet ”The Time Capsule 40th Anniversary ‘Evening With’ Tour”.


Europe inleder majestätiskt med ”Walk The Earth” och en inspirerad ”Seven Doors Hotel”. Partytemperaturen höjs sedan ytterligare i ”Rock The Night”. Bandet är på ett strålande humör från start med en Joey Tempest i högform. Setlistan är fantastisk och det fullkomligt strösslas pärlor över oss. En turboladdad och oerhört fokuserad ”Scream Of Anger” och en überepisk ”Last Look At Eden” trollbinder publiken. Kompisarna i Whitesnake hyllas under ”Superstitious” där Joey leder publiken i allsång till ”Here I Go Again”. Vi får en fullständigt lysande ”War Of Kings” och en sagolik ”Cherokee” innan den obligatoriska finalen tar vid med ni vet vad.

Jag har sett Europe åtskilliga gånger live, men inte sedan Sweden Rock 2004 har jag upplevt bandet som bättre och mer taggade än ikväll. Visst, John Norum slarvar lite i några solon, jag har aldrig varit särskilt förtjust i mjäkiga ”Carrie” och stentrista ”Love Is Not The Enemy” känns malplacerad bredvid klassiker som ”Sign Of The Times”, ”Heart Of Stone” och ”Stormwind”, men faktum är att Europe ikväll med eftertryck bevisar att de är och förblir en svensk Classic Rock institution i världsklass som vi ska vara mycket stolta över.

Annons:

Betyg: 4,5/5

RELATERADE ARTIKLAR
POPULÄRA LIVERECENSIONER
ALLA NYHETER
Rocknytt
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

CHEFREDAKTÖRNina Dahlgren

Nina Dahlgren

ANNONSANSVARIGMange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIERTipsa oss om nyheterROCKNYTT_LOGGA_2022

SÖK PÅ ROCKNYTT