ALLA NYHETER
CD
BÖCKER

LIVERECENSION: Europe – Skogsröjet – 2022-07-29

När Ace Frehley ställde in sin turné kallades Europe in för att avsluta fredagen i dennes ställe. För egen del blev det ett uppköp och ser man till den storpublik som flockas framför scenen är det många som är nöjda med att Europe spelar denna kväll. Jag tillhör skaran som tycker att Europe var som bäst till och med Prisoners of Paradise så jag är lite rädd för att de ska spela för många nya låtar. Så blir dock inte fallet och de nyare låtar som spelas funkar i de flesta fall bra live. Vad som däremot inte funkar hela tiden är tekniken. På grund av teknikstrul framförs halva Firebox och halva Sign of the Times utan gitarr vilket låter lite skumt men i båda fallen rättar det till sig ungefär halvvägs in i låten.

Bandet öppnar med titellåten från senaste plattan Walk the Earth. En platta jag personligen tycker är en av deras sämsta, om än inte den allra sämsta till och med. Just titellåten är dock bra och den funkar bra som öppnare. Därefter rivs redan som låt nummer två Rock the Night av och Europe får där och då med sig publiken för resten av kvällen. Smart drag att spela en av de stora hitlåtarna så tidigt. De har en bra och varierad setlist med gamla och nya låtar där tunga låtar som Ready or Not (min favoritlåt med bandet) och Scream of Anger blandas med ballader som Carrie och Open Your Heart. Från skivan Wings of Tomorrow har Wasted Time dammats av vilket är kul. Dock så spelade inte titellåten från den plattan vilken jag saknade. Av de nyare låtarna tycker jag att Last Look at Eden är klart bäst av de som luftas under kvällen. De smärre ljudproblemen till trots visar bandet att de är en väloljad livemaskin och Joey sjunger fortfarande riktigt bra. Att John Norum är en grymt duktig gitarrist vet nog de flesta vid det här laget. Det ordinarie setet avslutas med Cherokee. Från The Final Countdown spelas hitsen samt Heart of Stone. Det skulle vara kul om de petade in Love Chaser och/eller On the Loose också men jag förstår naturligtvis att det är hitsen som den stora massan vill höra. Det hade även varit kul med någon låt från Prisoners in Paradise vilken ignorerades helt. Som avslutning kommer till sist låten som de flesta väntat på. Jag pratar givetvis om the Final Countdown. Jag funderar på om bandet skulle skippa att spela den sist och istället öppna med den då den är en klockren öppningslåt. Förmodligen skulle det inte vara ett bra drag på en festival då jag gissar att många är där enbart för att få höra den och sedan skulle gå vidare. De lär nog fortsätta att avsluta med den och det funkar ju också bra.


Trots de tekniska problem de hade var det en stabil och bra spelning med ett band som visade upp spelglädje och såg ut att ha roligt på scenen. Jag är rätt säker på att de flesta i publiken var lika nöjda som jag när de vandrade iväg i nattmörkret efter att sista tonen av The Final Countdown hade klingat ut. Jag har velat fram och tillbaka om vilket betyg det ska bli men landar till slut i en fyra då det känns lite för fjuttig med ett lägre betyg. Det var helt enkelt mycket bra.

RELATERADE ARTIKLAR
FILM
LIVE
Rocknytt
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

CHEFREDAKTÖRNina Dahlgren

Nina Dahlgren

ANNONSANSVARIGMange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIERTipsa oss om nyheterROCKNYTT_LOGGA_2022

SÖK PÅ ROCKNYTT