ALLA NYHETER
CD
BÖCKER

Kiss – Monster (7.5)

15 Shares

kiss-monster-cd-2012


Band: Kiss
Skivtitel: Monster
Genre: Hårdrock/Rock And Roll
Releasedatum: 2012-10-09
Skivbolag: Universal Music Group
Betyg: 7.5/10

Jag har nog aldrig känt mig så tudelad inför ett albumsläpp som jag gjort inför KISS nya alster MONSTER, då jag visserligen tyckte att 2009 års SONIC BOOM blev till ett klart uppsving gentemot originalsättningens Spinal Tap-förklarade comeback med plattan PSYCHO CIRCUS (1998). Men även om det förra alstret blev till en klar uppryckning så föll inte Coverband-stämpeln bort från nämnda band, då jag än idag har svårt att se de senast nytillkomna i de forna originalmedlemmarnas mundering, och jag har sagt till mig själv att det kommer att krävas en sjuhelvetes platta för att radera bort stämpeln ur minnets bank.


Plattan öppnar inte helt oväntat med det första singelsläppet ”Hell Or Hallelujah” vars öppningsriff får mig att backa tillbaka tiden till 1977 års ROCK AND ROLL OVER med dess ruffigt melodiska framtoning som i versen snyggt blandas upp utav Paul Stanleys bastanta stämma i dess åttiotalsdoftande versslinga som för mina tankar till 1984 och låten ”Under The Gun” (ANIMALIZE), och jag konstaterar ännu en gång att kiss starkaste sida när det gäller albumsläpp är att hitta det perfekta öppningsspåret.

Inte helt oväntat så blir spår nummer två Gene Simmons vokala inträde vilket får mig att än mer höja på ögonbrynen då ”Wall Of Sound” visar sig vara en rejäl käftsmäll som klockar in på knappa tre minuter i dess bluesiga MOUNTAIN-tyngd, och jag konstaterar gladeligen efter 43 min och 45 sek, som är skivans spellängd att Gene Simmons blir till plattans stora vinnare. Med låtar som ”Eat Your Heart Out” och ”The Devil Is Me” visar ”The Demon” en kreativitet och energi som jag inte sett en tillstymmelse utav sedan 1982 års CREATURES OF THE NIGHT då hans sånginsats inhyser en demonisk inlevelse vilket gör att hans karaktär kontra det musikaliska blir till en fulländad enhet, och för första gången på länge får Paul Stanley känna sig besegrad.

Missförstå mig inte då den stjärnögda frontmannen som vanligt håller fanan högt med en trygghet som är få förunnat när det gäller att leverera starka och slagfärdiga melodier, men samtidigt blir spänningsfaktorn inte lika hög som hos sin demoniska kollega då vi har för vana att nämnda person levererar högkvalitativt låtmaterial där den Zeppelin-klingande ”Long Way Down” blir till största belåtenhet.

Ser man på plattan rent generellt så vill jag dela in det hela i tre faser, ”Mästerligt, Kluvet och mindre bra” där den förstnämnda fasen tveklöst inhyser största majoritet. Går vi in på fas nummer två så lägger jag all vikt på plattans nionde spår som inhyser Tommy Thayer bakom mikrofonen i låten ”Outta This World”, som i sig tillhör en utav skivans starkaste spår men som innehåller på tok för mycket ”Ace Frehley-vibbar för att man ska kunna ta det hela på fullskaligt allvar.

Det är efter denna låt som plattan går in i dess svagaste fas, då Eric Singers huvudnummer ”All For The Love Of Rock And Roll” blir till alstrets tveklöst svagaste spår då Paul Stanleys försök att leverera en låt i gammal god Peter Criss-anda endast blir till något torrt och intetsägande, vilket gör att Erics låt mer blir till något som känns pinsamt än respektingivande.

För att slutsummera det hela så är MONSTER inte en sjuhelvetes platta, men nämnda band har åter tagit ett par kliv i rätt riktning för att nå dit. Kvalitén överlag är på högsta nivå och jag vill ge lite extra beröm till Tommy Thayer som ligger bakom nio utav plattans tolv spår, varav åtta utav dessa är av högsta klass, och man känner att Paul och Gene har funnit en trygghet i nämnda gitarrist.

Dock verkar bandet stundtals falla in i ett obligatoriskt komplex gentemot sitt förflutna där försöket att plagiera något som fungerade när det begav sig lyser igenom allt för starkt, ett kännetecken som allt mer blivit till en vana sedan sminket återigen åkte på, och detta är något som bandet måste ta tag i om de återigen ska lyckas med bedriften att leverera ett mästerverk.

Bästa låt: Wall Of Sound
 

BETYGSSKALAN

5.0 – Mästerverk! Fullkomligt perfekt. Inte ett enda svagt spår! Finns ingenting att klaga på.
4.5 – Stark fyra. Utmärkt! Snudd på perfekt men det lilla extra saknas för att rankas som mästerverk.
4.0 – Stabil fyra. Mycket bra! Har någonting extra!
3.5 – Stark trea. Riktigt bra!
3.0 – Stabil trea. Tämligen bra. Lite spretig men ändå god musikunderhållning.
2.5 – Medelmåttig men lyssningsbart.
2.0 – Hyfsad! De sämre låtarna är tyvärr betydligt fler än de bra. Lämnar mycket att önska.
1.5 – Ganska dålig.
1.0 – Väldigt dålig. I stort sett bortkastad tid.
0.5 – Urusel! Plågsam upplevelse!

RELATERADE ARTIKLAR
MÅNADENS RECENSIONER
FILM
LIVE
Rocknytt
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

CHEFREDAKTÖR

Nina Dahlgren

Nina Dahlgren

ANNONSANSVARIG

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER

Tipsa oss om nyheter