ALLA NYHETER
CD
BÖCKER

Clutch – Psychic Warfare

clutchpsychicwarfare250

Det är två år sedan Marylandbördiga Clutch släppte megasuccén ”Earth Rocker”; detta enastående album som satte sig som klister i hjärnan redan efter första lyssningen och som sedermera också hamnade på många årsbästalistor. Att leva upp till de höga förväntningarna på det senaste alstret ”Psychic Warfare”, det elfte i ordningen, kan inte ha varit enkelt. Det är förstås nackdelen med att vara ett band som envisas med att bli bättre och bättre för varje album de släpper. Lyckligtvis verkar Neil Fallon, som i egenskap av låtskrivare kallar sig för ”professional liar”, och hans kompanjoner vara immuna mot omvärldens prestationskrav. 

”Psychic Warfare” fortsätter i princip där ”Earth Rocker” slutade, men med aningen mer tempo och driv. Det tidiga stonersoundet har återigen fått stå tillbaka och det är raka rör och kortare låtar som gäller. Det är groove, blues och rock´n´roll, men jag upplever också att det är väldigt varierat och nyanserat. 


Efter det introducerande talspåret ”The Affidavit” följer högoktaniga ”X-Ray Visions”, i vilken Neil Fallon introducerar bandmedlemmarna utifrån deras stjärntecken, behandlar allsköns konspirationsteorier och råkar ut för Ronald och Nancy Reagans andar. Texterna är alltså typiskt Clutchiga, med rader som ”I don´t own a Firebird, perhaps this Datsun will do” och ”I fell madly in love with some brand of Stevie Nicks”.

”Firebirds”, som kommer som låt nummer tre, är helt omöjlig att lyssna på utan att börja tralla på the Hellacopters gamla pärla ”By The Grace of God”, men det är förstås inget negativt. Vilka som har inspirerat till ”A Quick Death in Texas” är ingen svår nöt, och Fallon har till och med, lite diskret, petat in raden ”Sorry Mr Gibbons” i texten.

“Sucker For the Witch” och funkiga ”Your Love is Incarceration” håller tempot uppe fram till skivans absoluta höjdpunkt; den instrumentala ”Doom Saloon”, som för tankarna till valfri Quentin Tarantinorulle och sedan övergår i den enastående balladen ”Our Lady of Electric Light”. Fallon visar återigen vilken fantastisk röstresurs han besitter, och den här del av skivan sliter redan på repeatknappen här hemma. 

Lugnet bryts av ”Noble Savage” – ett ”Sad Man´s Tongue”-rykande snabbtåg, följt av monstertunga ”Behold the Colossus” – ännu en klassisk Clutchdänga, och sköna riff i ”Decapitation Blues”. 

Avslutande ”Son of Virginia” är albumets längsta låt och klockar in på ca 7 minuter, vilket känns fullt acceptabelt. Den påminner om och är nästan lika magnifik som ”Our Lady of Electric Light”, och flirtar som mest med bandets stonerrötter. Det är absolut en stark avslutning, men den får mig att tveka en aning. Ska man lyssna ett varv till, eller plocka fram ”Elefant Riders” istället?

Hur står sig då ”Psychic Warfare” gentemot tidigare album? Vid första lyssningen tyckte jag att det var helt ok, men ganska välbekant och inte i närheten av favoriten ”Earth Rocker”. Låtarna har dock växt med varje spelat varv, och vid det här laget har albumet klättrat så pass mycket att det faktiskt springer i samma startgrupp. Av de elva albumen som detta fantastiska band har släppt ligger ”Psychic Warfare” helt klart bland topp tre. Tillsammans med tio andra.

Artist: Clutch
Titel: Psychic Warfare
Skivbolag: Weathermaker Music
Genre: Heavy/doom/blues/stoner metal
Releasedatum: 2015-10-02
Betyg: 9/10
Bästa låt: Our Lady of Electric Light

 

BETYGSSKALAN

5.0 – Mästerverk! Fullkomligt perfekt. Inte ett enda svagt spår! Finns ingenting att klaga på.
4.5 – Stark fyra. Utmärkt! Snudd på perfekt men det lilla extra saknas för att rankas som mästerverk.
4.0 – Stabil fyra. Mycket bra! Har någonting extra!
3.5 – Stark trea. Riktigt bra!
3.0 – Stabil trea. Tämligen bra. Lite spretig men ändå god musikunderhållning.
2.5 – Medelmåttig men lyssningsbart.
2.0 – Hyfsad! De sämre låtarna är tyvärr betydligt fler än de bra. Lämnar mycket att önska.
1.5 – Ganska dålig.
1.0 – Väldigt dålig. I stort sett bortkastad tid.
0.5 – Urusel! Plågsam upplevelse!

RELATERADE ARTIKLAR
Inga inlägg hittades.
MÅNADENS RECENSIONER
FILM
LIVE
Rocknytt
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

CHEFREDAKTÖR

Nina Dahlgren

Nina Dahlgren

ANNONSANSVARIG

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER

Tipsa oss om nyheter

Share via
Copy link