ALLA NYHETER
CD
BÖCKER

Stratovarius – Eternal

stratovariuseternal250

And the band plays on.. Ärligt talat, jag har haft rätt dålig koll på Stratovarius sen…ganska länge sen. Intresset svalnade någonstans i samband med släppet av Elements-dubbeln och i mitt tycke har bandet inte gjort något vettigt sedan “Infinite” år 2000. Jag ska ärligen säga att jag har ALLT i deras backkatalog men jag ska lika ärligt säga att de senaste har jag knappt lyssnat på. Varför? Kvalitén har sjunkit med varje släpp (Urvattning personiferat), Kotipeltos solosläpp har varit intressantare och Stratovarius har blivit omsprunget av en rad andra akter i genren, vilket är synd då de tidigare har stått längst fram i ledet för densamma. De otaliga medlemsbytena har också bidragit till ointresset.

Ändrar nya “Eternal” något på detta? Både ja och nej. Överlag är låtstandarden klart bättre än på bra länge och Stratovarius visar tendenser till en nyfunnen gnista (ljudbilden domineras som vanligt av Kotipelto/Johansson) men å andra sidan innehåller “Eternal” egentligen inget speciellt att hetsa upp sig över och det finns absolut inget på plattan som matchar tidigare höjdpunkter eller karriärtoppar.


Jag hittar dock några spår som sticker ut och som förmodligen kommer att inkluderas i kommande liveset, “My eternal Dream”, “Feeding the fire” och “In my line of work” är en triss som är trallvänlig och medryckande nog att inkluderas i kommande turné och dessa tre låtar är absolut de bästa på plattan. Låtar som “Shine in the dark”, “Rise above it” och “Man in the mirror” funkar också initialt men blir fort tråkiga och tjatiga. Tyvärr innehåller plattan ett par spår som tyvärr också pekar på att det emellanåt blir för idéfattigt och intetsägande, “Fire in your Eyes” och “Lost saga” är dessa spår.

Annons:

Känslan är att det går lite på tomgång och att idéerna sakta håller på att ta slut. Det positiva är dock att det är något bättre än på bra länge och att det var bra länge sen som man kunde plocka ur så pass många hyfsade russin ur den överjästa kakan. Märk väl..hyfsade. Jag antar att jag ser bandet vid ett vägskäl, mot det bättre eller mot intet.. Bara att välja, om det går.

Artist: Stratovarius
Titel: Eternal
Genre: Powermetal
Releasedatum: 15-09-11
Skivbolag: earMusic/Edel
Betyg: 6/10
Bästa låt: “My eternal Dream”

BETYGSSKALAN

5.0 – Mästerverk! Fullkomligt perfekt. Inte ett enda svagt spår! Finns ingenting att klaga på.
4.5 – Stark fyra. Utmärkt! Snudd på perfekt men det lilla extra saknas för att rankas som mästerverk.
4.0 – Stabil fyra. Mycket bra! Har någonting extra!
3.5 – Stark trea. Riktigt bra!
3.0 – Stabil trea. Tämligen bra. Lite spretig men ändå god musikunderhållning.
2.5 – Medelmåttig men lyssningsbart.
2.0 – Hyfsad! De sämre låtarna är tyvärr betydligt fler än de bra. Lämnar mycket att önska.
1.5 – Ganska dålig.
1.0 – Väldigt dålig. I stort sett bortkastad tid.
0.5 – Urusel! Plågsam upplevelse!

RELATERADE ARTIKLAR
MÅNADENS RECENSIONER
[yasr_ov_ranking start_date=2023-03-01 end_date=2023-03-31 category="14" size=small rows=99]
FÖRRA MÅNADENS RECENSIONER
[yasr_ov_ranking rows=99 size=small start_date=2023-02-01 end_date=2023-02-28 category="14, 17, 7528, 6895"]
FILM
LIVE
Fel: Vy 01024a207i kanske inte finns
Rocknytt
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

CHEFREDAKTÖR

Nina Dahlgren

Nina Dahlgren

ANNONSANSVARIG

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER

Tipsa oss om nyheter

ROCKNYTT_LOGGA_2022

SÖK PÅ ROCKNYTT