ALLA NYHETER
CD
BÖCKER

Black Star Riders – The Killer Instinct

black star riders the killer instinct250

Det var med blandade känslor som jag mottog bandets debut ”All Hell Breaks Loose” då skivan ingav en stark känsla av att vara en skugga av THIN LIZZY vilket bandet BLACK STAR RIDERS i och för sig är i viss mån, där den slutliga frågan alltid blir ofrånkomlig, om det är på gott eller ont?

Jag kan inte förneka att nämnda alster levererade ett gäng välskrivna låtar, men paketerar man ihop det till ett helhetskoncept så blir slutresultatet av ”All Hell Breaks Loose” en platta som inhyser en alltför stor portion försiktighet i sitt utförande samtidigt som känslan att det i begynnelsen var ämnat  att släppas under namnet THIN LIZZY blir alltför påtaglig. Med andra ord! Ett verk som känns påklistrat ända in i märgen.


Inför inspelningen av bandets nya platta som har fått den bastanta titeln ”The Killer Instinct”  hamnade valet av producent på ”Joe Elliot” (Def Leppard´s legendariska frontman) och studio var bokad i Dublin. Men i sista stund ändrades planerna  då ”Joe Elliot´s” Schema spökade till den tänkta planen då DEF LEPPARD inte helt oväntat går i första hand. Omvalet föll istället på ”Nick Raskulinecz” (Marilyn Manson, Danzig, Evanecence, Foo Fighters m.fl.) vilket resulterade i att bandet fick packa sina väskor då ny jobbadress  blev producentens hemstad ”Tennessee”.

I juni månad 2014 meddelade bandets basist ”Marco Mendoza” sitt utträde ur lägret och som ny medlem rekryterades den sex år yngre ”Robbie Crane” som gjort sig ett namn i akter som RATT, LYNCH MOB samt soloakter som VINCE NIEL och STEPHEN PEARCY m.fl.

Med en ny basist i lägret som härstammar från en scen som bygger på en starkt frambringande attityd samt en producent som jobbat med akter av det tyngre slaget så konstaterar denna artikels författare att detta genererat till en mer levande produktion där plattans samtliga spår är fyllda av en självsäkerhet och energi som föregående alster helt saknade. Därför kan jag ta titelspåret som öppnar plattan med mer än endast  en nypa salt i sin totala THIN LIZZY-karaktär, då gitarristerna ”Scott Gorham” och ”Damon Johnson” levererar en tyngd och råhet i sitt sound som utesluter den så traditionella framtoning som föregående släpp innehöll, och jag lägger en extra eloge till bandets nytillskott ”Robbie Crane” som med sitt lite mer raka och attackerande sätt att spela bas än sin föregångare, levererar en mer rebellisk ton plattan rakt igenom.

Extra utmärkande i förnyelsens tecken blir låtar som ”Finest Hour”  och ”Through The Motions” där bandet leker med dagens amerikanska radiorock vilket i sig kan låta som ett varnade orosmoln men där bandets vokalist ”Ricky Warwick” fyller på med sin ”Phil Lynott”-doftande röst och slätar ut det hela till någonting mer än endast gångbart, och jag drar lite på smile-groparna när jag anammar Warwicks generella insats på plattan då känslan att han vågar ta fram lite mer av sig själv blir påtaglig.

Ett praktexempel blir den vackra ”Blindsided”. En ballad som levererar smäktande gitarrharmonier i versen, som lägger grunden till den monumentala uppbyggnad av toner och klanger som sker i brygga och refräng toppat med Ricky´s smått hjärtskärande sånginsats.

Att BLACK STAR RIDERS börjat hitta sin karaktär råder det inget tvivel om. Känslan att bandet inför detta släpp känt en lättnad att kunna lägga debuten bakom sig för att kunna gå vidare känns markant vilket i sin tur ger de låtar som innehar den klassiska THIN LIZZY-andan en mer värdig stämpel då dessa beblandar sig med låtar som bygger på en helt annan musikalisk bredd och smälter därför in utan att låta som rena imitationer från en svunnen tid.

Men trots min känsla av lite upprymdhet så inser jag att vägen är lång för BLACK STAR RIDERS till att bli någonting fulländat. Man får inte glömma att som jag nämnde i denna artikels början, att vi pratar om ett band som är skapat i skuggan av THIN LIZZY, där bandets vokalist som jag nämnde släppt lite på sig själv för att ta fram lite mer av sin personliga stil vilket i sig är ett stort steg i rätt riktning. Men jag måste dock vara ärlig mot er läsare och mot mig själv att när jag slår ut det hela på ett bräde så kan jag tveklöst konstatera att när jag hör sånginsatsen över hela plattan så tänker jag mer ”Phil Lynott” än vad jag tänker  ”Ricky Warwick” vilket i sin tur skapar en stor portion kluvenhet inombords.

Jag kan inte förneka att en viss gåshud knoppar upp på min hud när bandet levererar låten ”Soldierstown” som för mig tillbaka till THIN LIZZY´s tveklöst bästa album ”Black Rose” då Scott och Damon´s gitarrstämmor  får mig att se grådisiga landskap på den Irländska kusten. Men även där tänker jag mer THIN LIZZY än vad jag tänker BLACK STAR RIDERS.

När jag intervjuade Ricky och Damon inför nämnda släpp spände båda blicken i mig och konstaterade att BLACK STAR RIDER inte under några som helst omständigheter var en skugga av THIN LIZZY. Omgående konstaterade jag att detta var den största lögn inom musiken jag tagit del utav sedan ”Gene Simmons” i KISS 1989 satt på ett hustak i Los Angeles efter fullbordandet av mediokra ”Hot In The Shade”, ”att det var den plattan han hade velat göra under tjugo års tid.”

Med ”The Killer Instinct: visar BLACK STAR RIDERS att dom vill gå vidare som band där dom tillsammans med producenten ”Nick Raskulinecz” har dammat bort  mycket av den imitations- stämpel som bandet växte fram ur. Men det är fortfarande märkbart att det finns en hel del kvar att damma av och den svåra frågan är vad som gagnar bandet bäst. Detta är någonting som framtiden får utvisa.

Samtidigt som ”The Killer Instinct” med all säkerhet inte kommer att nå legendstatus så blir den dock till en frisk fläkt gentemot sin föregångare, där låtarna överlag håller hög klass utan att riktigt sticka ut, där bandet  förgrenar gammalt och nytt med en stor portion energi och skaparlusta, och jag konstaterar att “The Killer Intinct” kommer att rulla en bra tid framöver i skivspelaren hemma i vardagsrummet.

Band: Black Star Riders
Titel: The Killer Instinct
Genre: Rock´n roll/Hårdrock
Skivbolag: Nuclear Blast
Releasedatum: 2015-02-23
Betyg: 6/10
Bästa låt: Blindsided

 

BETYGSSKALAN

5.0 – Mästerverk! Fullkomligt perfekt. Inte ett enda svagt spår! Finns ingenting att klaga på.
4.5 – Stark fyra. Utmärkt! Snudd på perfekt men det lilla extra saknas för att rankas som mästerverk.
4.0 – Stabil fyra. Mycket bra! Har någonting extra!
3.5 – Stark trea. Riktigt bra!
3.0 – Stabil trea. Tämligen bra. Lite spretig men ändå god musikunderhållning.
2.5 – Medelmåttig men lyssningsbart.
2.0 – Hyfsad! De sämre låtarna är tyvärr betydligt fler än de bra. Lämnar mycket att önska.
1.5 – Ganska dålig.
1.0 – Väldigt dålig. I stort sett bortkastad tid.
0.5 – Urusel! Plågsam upplevelse!

RELATERADE ARTIKLAR
Inga inlägg hittades.
MÅNADENS RECENSIONER
FILM
LIVE
Rocknytt
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

CHEFREDAKTÖR

Nina Dahlgren

Nina Dahlgren

ANNONSANSVARIG

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER

Tipsa oss om nyheter

Copy link