ALLA NYHETER
CD
BÖCKER

Autumn’s Child – Zenith

Efter att framgångsrikt sjungit i och turnérat med legendariska Secret Service, släppt sex soloalbum, samarbetat med Phenomena och Salute samt inte minst släppt fjorton skivor med egna bandet Last Autumn’s Dream har arbetshästen Mikael Erlandsson gjort sig ett välkänt och älskat namn hos AOR frälsta. Sedan 2020 heter hans huvudsakliga band Autumn’s Child som redan nu släpper album nummer tre.

Precis som i fallet med fjolårsplattan “Angel’s Gate” och 2020 års självbetitlade debut kompletteras Erlandssons sång, Keyboards och gitarr av trummisen Robban Bäck (Mustasch), gitarristen Pontus Åkesson (Moon Safari) och Claes Andreasson (Heartbreak Radio) på piano. Ny i laguppställningen den här gången är ingen mindre än mångsysslande basistvirtuosen Magnus Rosén (Hammerfall, Billionaires Boys Club, Shadowside, Avalanch m fl). Jona T. (H.E.A.T) gästar återigen, den här gången med proggiga keyboardsolon på pampiga “Emergency”.


En hoper välrenommerade gäster kan vi också glädjas åt. Sayit Dölen spelar kompgitarr på “High On Love”, Martin Olsson bas på “Angel Of Danger”, “Evangeline”, “Love Is A Fighter” och “Nightingale”, Anna-Mia Bonde (The Night Flight Orchestra) körar på “Emergency”, Rasmus Ehrnborn (Soilwork, Night Flight OIrchestra) spelar gitarr på ”Don’t Wanna” och Roberth Nygren akustisk gitarr på “Heaven Can Wait”.

”Zenith” är en värmande glädjespridare i vintermörkret och är en säregen, men välsmakande drink som Erlandsson mixar som bara han kan. Singeln ”Never Say Die” släpptes som försmak i höstas och är en skön rökare vars inledande stridslystna synthfanfar för tankarna till ”The Final Countdown” (Europe). Här finns euforiskt popiga AOR pärlor i ”High On Love” och ”Evageline” vars smittsamma riff för tankarna till ”1000 miles” (H.E.A.T). För de som gillar lite mer proggigt symfrockiga tongångar, stora körer, gitarr och keyboarddueller finns svulstiga ”Emergency”, folkmusikinslag blandat med melodiös hårdrock hittar vi i semiballaden ”Nightingale” och de som uppskattar skön, rak och okonstlad Rock’n roll får sitt lystmäte i AC/DC riffiga ”Crowdpleaser”. ”Don’t Wanna” är en hård smocka i solar plexus som blandar punkmetalliskt Motörhead ös med spjuveraktiga Cheap Trick melodier. Självklart bjuds vi också på lugnare tongångar i snygga ELO och Beatlesdoftande numret ”Damaged Goods”. Sist, men inte minst har vi den stora powerballaden ”Heaven Can Wait” som innehåller lika mycket ABBA och Ted Gärdestad som Sinatras ”My Way” och klassisk amerikansk AOR i melodispråket.

Du som är ett fan av Last Autumns Dream och de tidigare Autumn’s Child albumen kan med andra ord sitta lugnt i båten. ”Zenith” är sprängfull av lekfullt läckra Erlandssonmelodier och Åkessons utsökta gitarrspel. Variationsrikedomen till trots upplever jag ”Zenith” som aningens mer stringent än de föregående Autumn’s Child albumen. Kanske har det att göra med att låtarna överlag är något mer koncisa vilket gör att man får känslan av att tempot är en aning högre än tidigare. En stor fördel i min bok.

Band: Autumn’s Child
Titel: Zenith
Genre: AOR/Melodic Rock
Skivbolag: Pride & Joy
Releasedatum: 14/1-22
Bästa spår: Evangeline, Don’t Wanna, High On Love, Never Say Die, Crowdpleaser, Emergency, Heaven Can Wait
Betyg: 3,5/5

BETYGSSKALAN

5.0 – Mästerverk! Fullkomligt perfekt. Inte ett enda svagt spår! Finns ingenting att klaga på.
4.5 – Stark fyra. Utmärkt! Snudd på perfekt men det lilla extra saknas för att rankas som mästerverk.
4.0 – Stabil fyra. Mycket bra! Har någonting extra!
3.5 – Stark trea. Riktigt bra!
3.0 – Stabil trea. Tämligen bra. Lite spretig men ändå god musikunderhållning.
2.5 – Medelmåttig men lyssningsbart.
2.0 – Hyfsad! De sämre låtarna är tyvärr betydligt fler än de bra. Lämnar mycket att önska.
1.5 – Ganska dålig.
1.0 – Väldigt dålig. I stort sett bortkastad tid.
0.5 – Urusel! Plågsam upplevelse!

RELATERADE ARTIKLAR
MÅNADENS RECENSIONER
FILM
LIVE
Fel: Vy 01024a207i kanske inte finns
Rocknytt
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

CHEFREDAKTÖR

Nina Dahlgren

Nina Dahlgren

ANNONSANSVARIG

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER

Tipsa oss om nyheter