ALLA NYHETER
CD
BÖCKER

Masterplan – Novum Initium (7.0)

masterplan-novum-initium-2013

Band: Masterplan
Titel: Novum Initium
Genre: Metal
Skivbolag: AFM Records
Producent: Roland Grapow
Releasedatum: 2013-06-14
Betyg: 7/10

Jorn Lande har än en gång beslutat sig för att lämna Masterplan för att helhjärtat kunna satsa på sitt soloprojekt Jorn. Ett bra beslut eller inte är en fråga man kan ställa sig. Efter att ha lyssnat på detta album och Jorns nya soloalbum ett tag nu kan jag konstatera att det finns en vinnare och en förlorare -och den förloraren är inte Masterplan.


Efter Masterplans lysande debut från 2003 och den klart godkända uppföljaren “Aeronautics” från 2005, har de haft grus i maskineriet som tuggat in djupare och djupare för varje släpp. När “Time To Be King” släpptes 2010 var det nog så nära att detta band skar ihop totalt, trots att Jorn Lande hade återvänt. 2007 års “MKII” utan Jorn och dessutom utan den fantastiske trummisen Uli Kusch var till och med den bättre. Så det var med stor skepsis och låg förväntan som dessutom späddes på när jag såg den simpla konvolutbilden som jag tryckte på play första gången. Att Jorn var borta gjorde inget, att Rick Altzi (At Vance, Thunderstone) hade tagit över mikrofonen gjorde mig inget heller då jag aldrig tvivlat på hans kompetens.

När musiken började ljuda ur högtalarna så förstod jag ganska snabbt att jag lurats och det ganska rejält. “The Game” startar fantastiskt och ger mig ett direkt rus som under resten av skivan är svårt att göra sig av med. Det är tyngd, melodi och känsla från fornstora dagar. Att skivbolaget flyttat fram releasedatum två gånger gör längre ingenting då det var värt all väntan. Produktionen är en av de saker som sticker ut mest. Äntligen har de en passande och massiv produktion i ryggen som gör att musiken kommer till sin rätt, något som har saknats till viss del vid de senare släppen. Varför Roland Grapow lyckats så bra först nu återstår att ta reda på, men känslan gör gällande att de jobbat mer med varje detalj på detta album.

Låtmaterialet håller en hög lägsta nivå. Dessutom är musicerandet tydligt och drivande och en markant förbättring av det drivet står nye trummisen Martin “Marthus” Skaroupka för som ger låtarna en extra nivå. Ricks röst passar utmärkt i detta sammanhang med lika mycket kraft som melodi. Det är bara att konstatera att de nu hittat en konstellation som fungerar mycket bra. Låt oss hoppas att den får bestå så att vi även fortsättningsvis får njuta av detta nygamla Masterplan fler gånger -för detta är inget annat än imponerande.

11 låtar på strax över 50 minuter varav ett intro och ett avslutande och mäktigt 10-minutersepos är en bra musikalisk måltid som smakar bra och håller dig mätt för en lång tid. Med andra ord: värd varenda spänn.

Bästa låt: Black Night Of Magic

{youtube}BQ4BlRwKMRo{/youtube}

BETYGSSKALAN

5.0 – Mästerverk! Fullkomligt perfekt. Inte ett enda svagt spår! Finns ingenting att klaga på.
4.5 – Stark fyra. Utmärkt! Snudd på perfekt men det lilla extra saknas för att rankas som mästerverk.
4.0 – Stabil fyra. Mycket bra! Har någonting extra!
3.5 – Stark trea. Riktigt bra!
3.0 – Stabil trea. Tämligen bra. Lite spretig men ändå god musikunderhållning.
2.5 – Medelmåttig men lyssningsbart.
2.0 – Hyfsad! De sämre låtarna är tyvärr betydligt fler än de bra. Lämnar mycket att önska.
1.5 – Ganska dålig.
1.0 – Väldigt dålig. I stort sett bortkastad tid.
0.5 – Urusel! Plågsam upplevelse!

Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

Chefredaktör och grundare av Rocknytt
RELATERADE ARTIKLAR
MÅNADENS RECENSIONER
FILM
LIVE
Rocknytt
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

CHEFREDAKTÖR

Nina Dahlgren

Nina Dahlgren

ANNONSANSVARIG

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER

Tipsa oss om nyheter

Share via
Copy link