VECKANS TOPPNYHETER

Rocknytt söker nya medarbetare

Brinner du för rockmusik och gillar att skriva eller fotografera?

Vi söker nu fler medarbetare.
JOBB
VECKANS MEST DELADE
krönika rocknytt

KRÖNIKA: De skickligaste musikerna skriver de sämsta låtarna

Bara för att man är en jävel på gitarr eller har ett register på sju oktaver gör dig det inte till en riktigt bra låtskrivare. Tvärtom, så blir det ofta ganska uselt när någon, ofta självutnämnd, “duktig” musiker skriver en låt. Är man dock lite halvtaskig på gura så kan man skapa underverk.

Ja, jag vet att jag sticker ut näsan här, eller hela mina 193 centimeter och 115 kilo, till och med. Jag har inte helt på fötterna heller så min teori skulle inte hålla vid en rättegång men vi kör i alla fall.


Ofta läser vi om riktig bra musiker, vi ser också upp till gitarrhjältar och själfulla sångare. Det finns många exempel på odödliga riff som skrivits av omvittnat bra musiker där man klivit ner från tronen och gjort något riktigt simpelt som “Smoke on the water”, “Seven nation army” eller “Du hast”. Det är där låtskrivarnerven tittar fram och att låta det enkla och banala komma in är det som sätter sig i både hjärnan och hjärtat.

Att ha en eller två riktigt bra låtskrivare i ett band är ovärderligt. Låtskrivarpar som Jagger/Richards, Lennon/ McCartney och Oasisbröderna, för att nu nämna några, är en förutsättning och för att dessa ska kunna få utlopp för sin kreativitet är det viktigt att man har musiker i bandet som kan göra verklighet av deras vision. Där dessa bitar saknas kommer resultatet att falla plattare än en pannkaka.

Jag har, på fullt allvar, hört från vuxna män, som undrat varför deras band bara är hänvisade till den lokala pizzerian eller öppen scen på någon klubb, när de är så himla bra på att spela, mycket bättre än vad jag är i alla fall, brukar de vara snabba att påpeka.

Det brukar även vara samma män som drar skämt om Håkan Hellström och tycker att Lars Ulrich är en dålig trummis.

Deras argument  faller tungt som ett duntäcke i mina öron.

Att kunna de mest grundläggande ackorden, höra skillnad på dur och moll och snickra ihop några meningar som kan sjungas fram, mycket mer än det och 10 000 timmar är det som behövs. Talang är bra men överskattat, det är övning som är grejen. Att krascha totalt men att resa sig och försöka igen. Det är det viktiga.

Jag gillar inte heller bra sångare även om jag älskar Rob Halford, Ronnie James Dio och Robert Plant. Jag gillar dem med begränsad röst men som jobbar med det de har, som uttrycker känslor och låtar oss titta in i deras själ. När någon berör ditt hjärta istället för att vara lika varm som frysdisken på ICA.

Men till detta ber jag att få återkomma…

FÖLJ ROCKNYTT 2022 – Den bästa spellistan på Spotify för dig som vill upptäcka ny musik. Här får du det senaste inom Rock, Hårdrock, AOR och Metal. Spellistan har över 4000 följare och uppdateras flera gånger i veckan!
Jerry Prütz

Jerry Prütz

Foto: Johnny Gustavsson

Rocknytt söker nya medarbetare

Brinner du för rockmusik och gillar att skriva eller fotografera?

Vi söker nu fler medarbetare.
JOBB
RELATERADE ARTIKLAR
SENASTE NYHETERNA
VECKANS TOPPVIDEOS
ALLA NYHETER
Rocknytt
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

CHEFREDAKTÖR

Nina Dahlgren

Nina Dahlgren

ANNONSANSVARIG

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER

Tipsa oss om nyheter

Copy link