krönika rocknytt

KRÖNIKA: Nostalgin förstör hårdrockens framtid

Bara tanken på “att det var bättre förr” ger Rocknytts Jerry Prütz kalla kårar, skörbjugg och ångest i klass med ett avsnitt av Vilse i pannkakan.

Bara tanken på “att det var bättre förr” ger Rocknytts Jerry Prütz kalla kårar, skörbjugg och ångest i klass med ett avsnitt av Vilse i pannkakan.

Att ständigt blicka bakåt kan aldrig vara sunt. Däremot att visa kärlek, tacksamhet och respekt för de rötter hårdrocken har är både bra och nödvändigt. Det är därför nödvändigt med lite (egna) musikaliska utgrävningar för att förstå hur saker uppstått och blivit som de blivit. Det tycker i vart fall musikmagistern och folkbildaren i mig.

Den surmagande kritikern tycker däremot tvärtom, att själva nostalgin och det tänkandet är direkt förlamande och hämmar utvecklingen framåt. När din kompis åker på gig med tributeband istället för att upptäcka nåt nytt istället blir jag nästan rabiat och hatisk, i alla fall i det tysta.

Dock ska man bära med sig att vanans makt är stor. Att man gärna vill uppleva det man upplevt tidigare än en gång.

Själv är jag tillräckligt gammal att ha sett ABBA (1975), Dios första Europaspelning (1983), Metallica på Castle Donnington 1985, DAD:s andra spelning i Sverige 1986 på Stora Hotellet i Linköping och så vidare. Det säger inget mer än att jag börjar bli gammal och att jag är född 1964.

Minnesvärda spelningar så klart. Att Metallica skulle bli världens största band var långt bort och de lät faktiskt rätt illa på den tiden. Men saker utvecklas och ändras tack och lov.

I år står Ullevi tomt. Det som blivit någon av en tradition när 56 000 stolta hårdrockare i svarta bandtröjor gemensamt gått till den gamla fotbollsarenan för att se just Metallica, AC/DC , Maiden eller Rammstein kommer alltså inte hända i år.

Det är både trist, dåligt ur ett turistekonomiskt perspektiv men även lite skönt då andra arenor får chansen att visa upp sig om de nu inte redan gjort så.

Ännu en orsak till att de gamla, och i vissa fall, halvdöda artisterna ännu har en plats i rampljuset, är att de säljer biljetter an masse. Cashen måste ju in, det är enkelt att förstå men vad händer när Rollings Stones, AC/DC, Maiden och Metallica inte orkar länge.

Vilka ska ta vid som arenornas kassakor?

Det finns inga självklara svar men vi är, sedan en lång tid, inne i ett generationsskifte.

Kiss har lagt av, Bon Jovi är slut, Mötley Crüe borde aldrig återförenats medan Pantera verkar fylla en funktion för både sin egen skull och för publiken.

Faktum kvarstår dock – att bara tänka att det var bättre för kommer inte att lösa den livs (live) kris som faktiskt livemusiken i den högsta divisionen befinner sig.

Picture of Jerry Prütz

Jerry Prütz

Foto: Johnny Gustavsson

FÖLJ ROCKNYTT 2023 – Den bästa spellistan på Spotify för dig som vill upptäcka ny musik. Här får du det senaste inom Rock, Hårdrock, AOR och Metal. Spellistan har över 4000 följare och uppdateras flera gånger i veckan!

VECKANS TOPPNYHETER
VECKANS TOPPVIDEOS
Rocknytt

Tipsa oss om nyheterROCKNYTT_LOGGA_2022

SÖK PÅ ROCKNYTT

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER