ALLA NYHETER
CD
BÖCKER

LIVERECENSION: Mayhem, Brewhouse 2017-10-27

De Mysteriis Dom Sathanas är en milstoplpe inom extrem metal och Mayhem är det mest mytomspunna av alla black metalband. Detta är obestridliga fakta.
På Brewhouse i Göteborg får publiken ta del av en budgetversion av en show som hade kunnat göra sig mer rättvisa i större format.

Här finns inget blod eller grishuvuden, inga stora eldar eller någon modell av Nidaroskatedralen. Det är med begränsad budget som man byggt upp scenshowen som kretsar kring nyss nämnda verk. Let the music do the talking ungefär. Huvudingridiensen är dimma som belyses med stämningsskapande ljus. Ljuset kommer till största delen bakifrån artisterna så man ser övervägande halvtydliga siluetter av de kåpklädda norrmännen.
Det som bjuds är alltså de åtta låtar som utgör DMDS. Inga extranummer. Det hade suttit fint med Chainsaw Gutsfuck eller Deathcrush, men själva konceptet skulle antagligen fara illa av att utökas med ovidkommande delar. Det kan ju tyckas pretentiöst, men jag skulle säga att det faktiskt är ett konstverk som vi upplever tillsammans ikväll.


Inledande Funeral Fog badar i dimma belyst av rosa och grönt ljus. Freezing Moon är tajt som fan och kolmörk. Allt låter perfekt. Sången drunknar något i ljudmassan men det gör den ju även till viss del på skivan. Det enda jag vill är att få uppleva det hela i snäppet större skala.

Musiken framförs av proffs som spelat samma platta hur många gånger som helst. Nu har de tröskat omkring i Centralamerika och Europa och spelat samma låtar om och om igen, men verkar inte speciellt uttråkade av det. Snart åker de till USA och spelar igenom mästerverket några gånger till.

Med små medel skapas en stämning av mörker och död. Ljus på ett bord, munkkåpor, en enstaka döskalle. Ljus, rök. I Life Eternal skapas en väldigt speciell atmosfär som inte liknar någonting jag upplevt. Necrobutchers sorgesamma basgång går rakt in i mig. Det är starkt.

Bakom mig skriker någon att jag ska skriva att Hellhammer fan är världens bästa metaltrummis. Ja, ikväll känns det så. Hellhammer känns fan som världens bästa metaltrummis. Det låter stort och mäktigt från den lilla scenen. Ljudet är svårrattat på black metalspelningar har jag hört, men här har man nära nog lyckats balansera nyanserna till perfektion.

Avslutande DMDS är något av det bästa jag sett/hört i år på scen. Attilas grymtningar och djuriska sång, hans Hamletliknande lek med döskallen måste upplevas, det kan inte beskrivas… Till tonerna av en distad orgel suger han i sig publikens energi med fingrarna och vänder sig sedan om och släcker de levande ljusen för hand. Där tar allt slut.

Publik: Ca 600
Bäst: Life Eternal eller De Mysteriis Dom Sathanas
Sämst: Det här bandet borde ha en något större scen och mer påkostad rekvisita
Betyg: 4/5

Låtlista:

1. Funeral Fog
2. Freezing Moon
3. Cursed in Eternit
4. Pagan Fears
5. Life Eternal
6. From the Dark Past
7. Buried by Time and Dust
8. De Mysteriis Dom Sathanas

RELATERADE ARTIKLAR
MÅNADENS RECENSIONER
FÖRRA MÅNADENS RECENSIONER
FILM
LIVE
Rocknytt
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

CHEFREDAKTÖR

Nina Dahlgren

Nina Dahlgren

ANNONSANSVARIG

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER

Tipsa oss om nyheter