ALLA NYHETER
CD
BÖCKER

Deströyer 666 – Liverecension Gefle Metal Festival 2017-07-14

Deströyer 666 måste anses vara ett av samtidens mest kontroversiella extremmetallband. Ende kvarvarande originalmedlemmen K.K. Warslut har ofta och högljutt vädrat sina åsikter om allt från muslimer till feminister, vilket ofta emottagits med ytterst blandade reaktioner från fans. Oavsett ens egna politiska hemvist går det ändå att konstatera att Deströyer 666 är ett band som berör och framförallt provocerar. Denna kväll är inget undantag, då konserten inleds med att nämnde Warslut konstaterar att han hatar den svenska regeringen innan han river av titelspåret “Wildfire” från den senaste given som för övrigt är det bästa bandet gjort sedan 2002 och “Cold Steel For An Iron Age” om ni frågar mig. Det delas också ut en hel del hat mot publiken i synnerhet och Sverige i allmänhet, men överlag är det ändå en relativt “lugn” frontman som hatar lite mindre specifikt än vad vi kanske gjort oss vana vid.

Bandet, som började i Australien, mellanlandade i Holland och sedan fortsatte i England, består idag av en australiensare, en engelsman, en svensk samt en svensk chilenare, så vad jag antar är högst ofrivilligt med tanke på de åsikter frontmannen ofta uttrycker har Deströyer 666 nästan blivit ett ansikte utåt för mångkultur, ironiskt nog. Denna sättning är för övrigt oerhört kompetent både musikaliskt samt framförandemässigt. De fyra slår som en enda enad pansarnäve och sällan har jag skådat en sådan total aggressivitet i kombination med kaotiskt hat och kirurgisk precision. Det bjuds förutom tidigare nämnda titelspåret på en hel del material från senaste “Wildfire”, där ibland “Traitor” och “Hounds At Ya Back” där den sistnämnda gästas av Pelle från Watain på gitarr. På tal om Watain syns även frontmannen Erik Danielsson i kulisserna och bandet får låten “Sons Of Perdition” tillägnad sig.

När det kommer till att nämna ytterligare höjdpunkter kan listan göras lång. Kioskvältare som “Black City, Black Fire”, “The Calling”, “I Am The Wargod”, “Lone Wolf Winter” och “Satanic Speed Metal” avlöser varandra och denna totala överkörning avslutas med en sista käftsmäll när Pelle från Watain gästar bandet i en stenkross till hyllning av Lemmy i form av en titanhård cover på Motörheads klassiker “Iron Fist”.

Fullkomlig världsklass. Deströyer 666 fortsätter att vara ett av de bästa och mest intressanta banden inom dagens hårdrocksscen samtidigt som de är ett av få band som aktivt jobbar för att hålla scenen farlig och provocerande i en tid där allt för många band slipar ner sina kanter och hamnar i en mer och mer likriktad fåra. Deströyer 666 är hårdrock på riktigt, för riktiga hårdrockare.

Betyg:

[yasr_overall_rating]

Deströyer 666
Gas Stage
2017-07-14

RELATERADE ARTIKLAR
FILM
LIVE
Rocknytt

Tipsa oss om nyheterROCKNYTT_LOGGA_2022

SÖK PÅ ROCKNYTT

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER