ALLA NYHETER
CD
BÖCKER

Liverecension: Grand Magus på Sticky Fingers, 2017-04-21

[media-credit name=”Foto: Anna Fabbri” align=”aligncenter” width=”500″]Grand Magus[/media-credit]

Det är med förvånade steg jag kliver in på Sticky Fingers Top Floor på fredagskvällen. Var är alla hårdrockstörstande göteborgare? Kvällens supportande akt, doom/heavy metal-bandet Memory Garden från Kumla, står på scenen och det är ungefär en timma tills huvudnumret Grand Magus ska börja spela. Min undran kvarstår.


Jag har fortfarande mitt första konsertmöte med den svenska metaltrion relativt färskt i minnet. Platsen var Metal Dome på Graspop Metal Meeting i somras. Tältet var lika packat som festivalfolket, den brutala ljudnivån orsakade blödningar i öronen och ett par tyskar bredvid mig grät av lycka. Det var en fin stund och en minnesvärd spelning. Jag var fånigt stolt över att vara svensk.

Lägg till det intrycket hur sällan Grand Magus spelar på hemmaplan. Biljettrycket borde vara lika hårt som bandet när de kommer på finbesök. Istället är lokalen bara halvfull.

När JB, Fox och Ludwig väl äntrar scenen är det dock med samma energi som i Belgien. ”I, The Jury” inleder kvällen med övertygelse. Ljudet är bra, JBs kraftfulla sång sitter där den ska och trion är tightare än Joey DeMaios läderkalsonger. Jag måste erkänna att jag tänker på Manowar både en och flera gånger under kvällen. Det är bara en känsla. Lökighetsfaktorn hos Grand Magus är nära noll, och de har varken skumplastattiraljer eller glänsande pectoralis majors. De har faktiskt ingenting på scenen utom sina instrument. Både tråkigt och befriande.

Gällande låtvalet är det både nytt och gammalt som serveras. I mitt tycke och smak är det upptempolåtar som öppningsnumret, ”Forged in Iron – Crowned in Steel” och ”Like The Oar Strikes the Water” som kittlar skönast i kistan. De behövs för att bryta av i flödet av mer bastanta verk som ”Varangian”, ”Iron Will” och ”Triumph and Power”. Efter ”Kingslayer” tar bandet en mikropaus utan att lämna scenen. Sedan följer extranumret, bestående av ytterligare tunggung till ”Silver into Steel” och publikfavoriten ”Hammer of the North”. Allsången fortsätter efter att spelningen är slut, tills JB avslutar kvällens musikaliska bärsärkagång med de bevingade orden ”Gå och drick öl nu för fan.”

Gällande bandets insats finns inte mycket att klaga på. Trion ger järnet på scenen och tar sig sedan god tid att mingla med fansen efteråt. Ändå känner jag att något saknas. Publiktryck. Helhetsintrycket gör att det blir en mycket stark trea i betyg. Med några gråtande tyskar hade det blivit snäppet högre.

Band: Grand Magus
Datum:
2017-04-21
Plats:
Sticky Fingers Göteborg
Publik: Cirka 200
Bäst: Forged in Iron – Crowned in Steel
Sämst: Dålig uppslutning

Låtlistan
I, The Jury
Varangian
On Hooves of Gold
Steel Versus Steel
Forged in Iron – Crowned in Steel
Ravens Guide Our Way
Freja´s Choice
Iron Will
Like the Oar Strikes the Water
Triumph and Power
Kingslayer

Extranr.
Silver Into Steel
Hammer of the North

Liverecension: Grand Magus på Sticky Fingers, 2017-04-21 3

Foto: Anna Fabbri
[custom-facebook-feed album=10154257208591008 albumcols=4 num=100 exclude=social,link,likebox]

RELATERADE ARTIKLAR
Inga inlägg hittades.
MÅNADENS RECENSIONER
FILM
LIVE
Rocknytt
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

CHEFREDAKTÖR

Nina Dahlgren

Nina Dahlgren

ANNONSANSVARIG

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER

Tipsa oss om nyheter

Copy link