ALLA NYHETER
CD
BÖCKER

AVANTASIA – Wacken Open Air – 2014-08-02

tobias-sammets-avantasia01-foto-annicka-nilsson484
Det ligger någon form av magi över Avantasia. Jag kan inte riktigt sätta fingret på det, men jag kan konstatera att den finns där i formen av hur mitt hjärta slår dubbelslag när introt till “Spectres” tar sin början. Magin finns i allt från melodierna och texterna till hur visuellt snygg showen är att se på. Den finns framförallt i dem 80 000 som har samlats framför True Metal Stage för att få se Avantasias enda show 2014.

Tillsammans med Ronnie Atkins, Bob Catley, Michael Kiske och Eric Martin så bjuder Tobias Sammet på låtar från samtliga Avantasia album. Det märks att bandet är på hemmaplan, för varje låt så blir allsången bara högre och högre. Jag försöker hålla tillbaka tårarna i både “The Story Ain’t Over” och “Dying For An Angel”, men det går helt enkelt inte en kväll som denna.


Jag är glad att mörkret har hunnit lagt sig över Wacken en kväll som denna, för Avantasias scenproduktion ser verkligen som bäst ut då. Både i Edguy och Avantasia så har Tobias Sammet en tendens att skämta med både bandmedlemmar och publik, den här spelningen är inget undantag och han verkar känna av atmosfären lika mycket som vi i publiken gör. Det hela är ett enda stort lyckopiller. (Eftersom han stundtals pratar på tyska så ber jag tjejen bredvid mig att översätta mellansnacket – Vilket hon inte alls verkar ha några problem med).

“Farewell” är en av kvällens stora höjdpunkter. Amanda Sommerville bjuder på utomordentlig sång tillsammans med Sammet och Kiske, samtliga i publiken sjunger och har sina armar i luften. Det kan inte bli så mycket vackrare än såhär och musikalisk kärlek kan inte bli så mycket tydligare.

Det hela avslutas som vanligt med extremt maxade “Sign Of The Cross/The Seven Angels”. När jag går därifrån så känns det som att jag har gått från ett extremt jobbigt träningspass: Kroppen värker, huvudet bultar och jag har svårt att hålla ögonen öppna, men ändå ler jag för mig själv. Det är precis såhär det ska kännas när ett band som Avantasia avslutar en festival som Wacken.

Band: Avantasia
Plats: Wacken Open Air
Datum: 2014-08-02
Betyg: 9/10
Bäst: “Farewell”
Sämst: Två timmar kändes snarare som en.

Text: Una Aleksic
Foto: Annicka Nilsson

RELATERADE ARTIKLAR
MÅNADENS RECENSIONER
FILM
LIVE
Rocknytt
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

CHEFREDAKTÖR

Nina Dahlgren

Nina Dahlgren

ANNONSANSVARIG

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER

Tipsa oss om nyheter

Copy link