ALLA NYHETER
CD
BÖCKER

Liverecension: Nightwish – Evenew Arena, Stockholm 2023-06-03

Med festivalsommaren runt hörnet och Sweden Rock Festival bara några dagar bort, vad passar då bättre än att smygstarta igång festivalkänslan med en lördagskväll för att se vårt grannlands bästa musikexport, Nightwish? Konsertlokalen för kvällen, Evenew Arena, ligger mitt på Djurgården och dess utformning påminner i stora drag om Rockklassiker-tältet på just SRF – ett stort tält med gräsområde runtomkring, barer, bajamajor och hela tillhörande festivalkalaset!

Bandet är just nu ute på sina sista spelningar på HUMAN:II:NATURE-turnén, något som enligt bandet blir deras sista spelningar på obestämd tid. 


Efter två uppvärmande förband i Art Nation och Eleine ligger det en nästan nervös förväntan över publiken. En förväntan som övergår i ett euforiskt jubel som fyller tältet till bredden när Nightwish med ett fullkomligt bländande pyro drar igång konserten med ”Noice” och den magiska efterföljande ”Storytime”. 

Bandet verkar genuint exalterade över att vara tillbaka på scenen igen, något som går att urskilja i Tuomas Holopainens ständiga leende och gitarristen Empuus för kvällen pigga springande fram och tillbaka över scenen. Den självklara stjärnan ikväll är dock, som vanligt, bandets sångerska Floor Jansen. Hennes utstrålning och prickfria röst gör att den annars ganska gubbmysiga utstrålningen hos de andra medlemmarna får en välbehövlig dos av karisma. Hennes sång i ”Dark Chest of Wonders”, ”Elán” och ”Nemo” är inget annat än fantastisk. Att hon är höggravid verkar dessutom inte hindra henne avsevärt från att headbanga och dansa. Extra charmigt är att hon kör nästan hela mellansnacket på riktigt bra svenska. 

Annons:

Vi bjuds främst på låtar från bandets senare låtkatalog och setlistan påminner en del om den Nightwish hade på Sweden Rock förra året. Ljudbilden i tältet på Evenew har tyvärr inte fungerat till något av kvällens bands fördel och så är även fallet för Nightwish. Utan att säga för mycket så är ljudet på Friends arena att likna vid en förstklassig studio om man jämför. Detta är dock inget som hindrar oss från ett njuta av en fulländad Nightwish-konsert.

Vi bjuds på pyro i mängder, och showen och det musikaliska framträdandet är verkligen i världsklass. Jag kan dock inte låta bli att känna att jag skulle vilja ha mer. 90 minuters konsert för ett band av Nightwish kaliber är i det kortaste laget, speciellt med tanke på att det är en egen headlinespelning och inte ett festival-gig. Vissa av bandets större hits, såsom ”Wish I Had An Angel”, ”Amaranthe” och ”Alpenglow” luftas inte, och med sån diger låtskatt som bandet ändå besitter så tror jag ingen hade blivit besviken om vi hade fått en halvtimme extra av bandet ikväll, när det dessutom också är en av bandets sista spelningar på obestämd tid. 

Trots detta så går det inte att vara besviken när bandet bjuder på en sån öronbedövande avslutning med ”Last Ride Of The Day”, eposet ”Ghost Love Score” och ”Greatest Show On Earth”, vars låttitel verkligen anspelar på det faktum att det nog inte finns någon symfonisk metalshow i världen som är bättre än just Nightwish 2023.

Betyg: 4/5
Bäst: ”Dark Chest of Wonders”, ”Last Ride of The Day”, och som alltid ”Ghost Love Score”. 

RELATERADE ARTIKLAR
FILM
LIVE
Rocknytt
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

CHEFREDAKTÖRNina Dahlgren

Nina Dahlgren

ANNONSANSVARIGMange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIERTipsa oss om nyheterROCKNYTT_LOGGA_2022

SÖK PÅ ROCKNYTT