Sveriges kanske trivsammaste festival – Skogsröjet

Rejmyre i Finspångs kommun är en liten, liten ort som det inte är självklart att personer som Biff Byford, Whitfield Crane och Yngwie Malmsteen känner till. Men det gör dom, tillsammans med ett stort gäng andra världsartister. Skogröjet är anledningen. Den lilla rockfestivalen med en line up som tilltalar alla med hårdrock i blodet.

Rejmyre i Finspångs kommun är en liten, liten ort som det inte är självklart att personer som Biff Byford, Whitfield Crane och Yngwie Malmsteen känner till. Men det gör dom, tillsammans med ett stort gäng andra världsartister. Skogröjet är anledningen. Den lilla rockfestivalen med en line up som tilltalar alla med hårdrock i blodet. Stefan Englund, festivalgeneral och som personifierar begreppet eldsjäl, berättar för Rocknytt om konceptet, varför det funkar och vad som händer på årets festival.

Hur började idén med en festival mitt ute i skogen?

– Jag blev ombedd att gå in som ordförande i musikföreningen 2004 och då hade den gått ner sig ganska rejält. Vi började med att dra igång fritidsgård, ordentlig replokal och sånt. Det ynglade av sig så mycket att vi snart hade fått igång många egna band så vi började anordna små evenemang som luciarock och pubkvällar för att de skulle få någonstans att visa upp sig. Dom brann för det och vi brann för Rejmyre och vi var lite less på dom här langosdoftande stadsfesterna med ”umf umf-musik”. Vi tänkte att det måste ju gå att göra en festival som det var förr.

-Så det var så det började, att vi ville få en arena för våra lokala band och få en festival utifrån vad man själv eftersöker; inte en massa trängsel och köer, det ska vara drivet ideellt med mycket hjärta och själ, kärlek till musiken och hembydgen. Vi trodde att det bara skulle vara en liten lokal företeelse men nu har det ju växt och blivit en nationell företeelse. Det är ju kul och ganska unikt att man roddar en sån här grej ideellt fortfarande. Vi är samma gäng som håller på och så fyller vi på med yngre förmågor hela tiden.

Det som fortfarande utmärker Skogsröjet som festival är att det är folkligt och avslappnat. Inte så superkommersiellt som många andra festivaler blivit. T ex får de ta in 10.000 personer per dag men har satt en gräns vid 6000 personer, enbart för att det inte ska bli tryck på köer och framför scen. Så vad är det då som gör att Skogsröjet lever och frodas i en tid av epidemisk festivaldöd?

-Vi ligger ju mitt ute i skogen och vi vill att alla besökare ska få en maximerad upplevelse för en bra peng. Om det blir för stort blir det problem med logistiken och risken är att det inte känns prisvärt längre. Vi vet att i aldrig kommer att kunna boka de absolut största artisterna men så länge vi kan hålla en line up med bra liveartister och behålla vår själ så funkar det. Vi är stolta över vad vi kan erbjuda. En liten festival ute i skogen i Östergötland kan faktiskt överleva till skillnad från många av de kommersiellt drivna festivalerna.

-I år kommer det ett gäng från Sweden Rock på besök och även de ser att utan det fåtalet riktigt stora banden som SRF har, så kan Skogsröjet lätt konkurrera på samma villkor när det gäller musikupplevelsen.

Personligen är jag övertygad om att Skogsröjet tilltalar både inbitna Sweden Rock fans och de som aldrig skulle få för sig att åka på en så stor festival. För Rejmyre som ort har det också stor betydelse att det kommer så mycket folk till orten. När andra mataffärer, bensinmackar och pizzerior på landsbygden får lägga ner så finns all sådan service kvar här.

I år kommer det dessutom att erbjudas småskaligt bryggt öl från Näs gårdsbryggeri i Ydre kommun, för övrigt Sveriges minsta kommun, även den i Östergötland. Ytterligare ett bevis för att gänget som styr Skogsröjet tänker lokalt.

-Vi har tagit fram ett eget Skogsröjetöl. Ett lättdrucket och gott lager festivalöl och en Rejmyre Pale Ale. En rejält humlad, fruktig och brödig ale som också kommer att säljas på Systembolaget framöver. Det här är ju också ett sätt att få ut Rejmyre ännu mer. Vi kämpar och krigar för att orten ska leva och vara känd. Vi försöker även att lägga artisterna på hotell här i närheten, samarbeta med lokala producenter mm. Vi är stolta över Rejmyre och gör allt för att vi ska överleva.

Så för alla de som varit på Skogsröjet i många år, vad är nytt 2017?

-Förra året lade vi mycket energi på att all logistik runt mat och sånt ska funka. I år har vi lagt fokus på att maximera musikupplevelsen. Vi har gått upp i storlek på scener, ljud och ljus så att det ska bli en lite maffigare konsertupplevelse. Hardcore Superstar (som ni kan läsa en färsk intervju med nästa vecka här på Rocknytt) firar 10 år i år och där har vi gått in med extra pyro. Dom kommer också att spela in en live-DVD och det känns stort att de väljer att göra det hos oss.

Att det bara är just lite fix- och trixsaker som ändras varje år är också ett bevis för att konceptet fungerar. Och publiken är trogen.

-Ungefär 70 % av besökarna har varit här tidigare i flera år. Det är mycket stammisar som som hjälper till att hålla ordning. De inser att vi sliter ideellt och ser därför till att folk inte skräpar ner och sånt på campingen. Vår publik är otroligt bra!

Själv hinner ju Stefan dessvärre inte se någon hel konsert men försöker se ett par låtar av varje band.

-Jag bokar ju min barndom så jag vill gärna se lite av varje och njuta av att vi faktiskt lyckas. Man får så mycket tillbaks i alla fall av den nöjda publiken, banden och de 450 glada volontärerna som jobbar på festivalen. En ansenlig del av den knappt 800 personer stora befolkningen i Rejmyre……

-Det är ju det som är så kul nu när vi håller på och bygger upp. Jag tar med min 9-åriga son som får hjälpa till och t ex hämta vatten åt oss andra. Min pappa och ett annat gäng gamla gubbar är också här och är lite trädgårdsmästare och röjer området. Det är det mysigaste med alltihop. När alla hjälps åt så är det en otrolig kraft, en mäktig känsla!

Några råd från festivalgeneralen till er som ska till Skogsröjet för första gången:

-Festivalen ligger i skogen! Det finns en affär en bit bort men ta med det ni behöver; vatten, huvudvärkstabletter (med tanke på den goda ölen….), mobilladdare och annat nödvändigt. Ta med ett glatt humör och ett jäkligt stort musikintresse så kommer ni få en helg ni aldrig kommer att glömma!

Som det ser ut nu så finns det biljetter kvar men allt tyder på att det kommer att bli utsålt. Har du inget inbokat helgen 3-6 augusti så är det här ett hett tips! Närheten till Norrköping gör att det oftast inte är något problem att få tag i boende. Rocknytt kommer att recensera mängder av band på festivalen och även göra några “after gig”-intervjuer, så även om ni inte har möjlighet att komma dit så behöver ni inte missa det helt.

Sveriges kanske trivsammaste festival - Skogsröjet 1

VECKANS TOPPNYHETER
VECKANS TOPPVIDEOS
Rocknytt

Tipsa oss om nyheterROCKNYTT_LOGGA_2022

SÖK PÅ ROCKNYTT

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER