ALLA NYHETER
CD
BÖCKER

Volcanova – Radical Waves

Jag fick upp ögonen för Volcanova eftersom jag är en nörd, och några av mina favoritämnen att nörda ner mig i är rockmusik och Island. När jag då började höra om ett isländskt stoner rock-band som skulle släppa sitt efterlängtade debutalbum så blev jag tvungen att gräva i ämnet – och jag gillade vad jag hittade! Även om det blivit först nu som bandet släpper sin studioinspelade musik digitalt så har de spelat många gig, lokalt likväl som utomlands, med egenskrivet material under sina verksamhetsår. Sedan gjorde Volcanova en albumdeal med The Sign Records, och här är vi nu.

Jag trycker på play. Från startspåret Welcome och spår för spår framtill avslutande Lights så njuter jag helt och fullkomligt av lyssningen. Jag hoppades på att det skulle vara bra, för att jag ville att det skulle vara bra, men jag var inte beredd på att mina förväntningar skulle bli så väl bemötta. Det är alltför ofta man har förväntningar på en kommande låt eller album och det inte alls visar sig vara vad man hoppats på. Med en debut har man i alla fall inte någonting att jämföra med från tidigare.

Det är en enorm livekänsla över det råa introt Welcome och detsamma kan faktiskt sägas om materialet i övrigt. En rent berusande känsla efter den live-torka man upplevt i dessa tider. Men musiken har livekänsla och inte livekvalitet. Ljudet känns välarbetat.

Sedermera följer basintro till Where’s The Time, där ackompanjerande instrument snabbt backar upp och förstärker till en fuzzig, magnifik massa. Bara det instrumentala är intressant nog, men lead, backup och körsång ger en som handen i handsken-helhet. I Super Duper Van lyfter körandet verkligen låten och ger den en extra melodiös skjuts som är härlig för öronen. Efter det följer I’m Off, en av skivans mest intressanta spår och även ett som blivit tillgängligt tidigare som singel. Textmässigt handlar en handfull låtar om det okomplicerade i att bara ha kul och njuta av livet. Detta läcker också ut i musiken på ett schysst sätt i och med livekänslan och spelglädjen. För att inte tala om hur synkat allt känns, som att alla är på samma våglängd och att det är någonting självklart. Och, spoiler alert, mellanspelet på I’m Off är något alldeles extra!

Stoneman har ett fuzzigt, härligt intro med en på rätt sätt jazzig trumslinga. När jag hör ordet jazz tänker jag vanligtvis på eviga, instrumentala slingor som slipar ner trumhinnorna likt slitna skosulor. Här får tonerna utrymme att klinga ut och vid två och en halv minut-strecket kommer första sångpålägget, just när man antagit att låten nog är instrumental. Det här är en låt som man bara skulle stå helt uppslukad av live samtidigt som man gungar av och an med en varm känsla i kroppen.

Sushi Sam är kanske den mest okomplicerade låten på plattan. Det klassiska runt tre minuter-spåret som är kommersiellt eftertraktat. Låten handlar om Sam, en till synes ganska alldaglig kille som bär på en djupt rotad hemlighet – om Sam inte får sin dagliga dos av sushi förvandlas han till djävulen själv. Storyn har även förkroppsligats som en musikvideo.

Därefter får vi en stabil låt i och med Mountain, en härligt atmosfärisk – men också tung & distad – upplevelse i M.O.O.D. och så ges vi lite grunge i Got Game.

Lights är perfekt som avslutare. Det är en härlig låt där körandet liksom i fallet Super Duper Van lyfter låten, även om verserna är jävligt medryckande. Sedan dyker det överraskande nog upp andra instrumentinslag som särpräglar låten från resten av materialet. När det hela är över är jag känsloladdad, trots att musiken har tystnat. Det känns som jag har upplevt fantastiska saker.

Vissa skulle kanske säga att det är framfusigt att ge ett debutalbum högsta betyg, men jag är redan helt betagen och hör inte vad någon annan säger. Jag skulle säga att årets mest intressanta albumsläpp gör sitt intågande nu på fredag. Ett extra plus i kanten har Radical Waves för sitt läckra albumomslag. Jag kan knappt bärga mig till dagen då mitt förbokade exemplar halkar ner i brevlådan. För att vara ett debutalbum så leker bandmedlemmarna oblygt med dynamik, uppbyggnad och hela faderullan. Jag hoppas att det här bandet håller länge och att de fortsätter att ge av sin musik på kvalitativ nivå.

 

Band: Volcanova.

Titel: Radical Waves.

Genre: Stoner rock.

Skivbolag: The Sign Records.

Releasedatum: 21/08/2020.

Betyg: 5/5.

Bästa låt: I’m Off, Stoneman, M.O.O.D., Lights.

RELATERADE ARTIKLAR
FILM
LIVE
Rocknytt

Tipsa oss om nyheterROCKNYTT_LOGGA_2022

SÖK PÅ ROCKNYTT

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER