ALLA NYHETER
CD
BÖCKER

DGM – Momentum (8.0)

dgm-momentum-2013

Band: DGM
Titel: Momentum
Genre: Progressiv Melodisk Power Metal
Skivbolag: Scarlet records
Producent: Simone Mularoni
Releasedatum: 2013-03-26
Betyg 8/10

Detta är bandets åttonde album som av en tillfällighet också får en åtta i betyg, en välförtjänt sådan och den är av starkaste sort.
Stark är även musiken som Italienarna bjuder på och kan sammanfattas med tre ord, melodisk, energisk och teknisk.
Många av er är kanske inte bekanta med detta band men om ni gillar den typen av progressiv metal vars låtar är en aning enklare uppbyggda med vers, brygga och refräng, där låtarna håller längd av standardmått eller där musiken är sprängfylld med energi och melodi? Då kanske DGM kan vara något.
Vi ska inte glömma den tekniska brilljansen som uppvisas på ett väl avvägt sätt, om vi lägger till en maffig produktion så är vi nära den bästa beskrivningen som kan ges med ord.


I första spåret “Reason” som för övrigt gästas av Russell Allen från Symphony X på sång så visar bandet direkt sin aggressivitet och sin skicklighet, detta spår är även första singel och video från albumet, ett klokt val.
Låt nummer två har störst hit potential med sin fantastiska refräng, sedan följer ett antal spår, alla bra men en aning för likriktade, det blir en aning svårt att skilja dem åt men ett skönt avbrott kommer i “Repay” som är bländande och det närmaste vi kommer en ballad på denna skiva.
“Chaos” bjuder på tvåtakt samt dubbla baskaggar som inledning, fullt ös med underbar refräng och det resulterar i skivans bästa spår, denna låt erbjuder dessutom gäst nummer två i Jorn Viggo Löfstad från norska Pagans Mind.
Skivan avslutas på topp med två underbara spår, uptempo låten “Void” och den mer dramatiska “Blame” vilket ger ett totalintryck av att den höga standarden håller från start till mål, inte en svacka så långt örat kan höra.

Skivan håller en extremt hög lägstanivå och ljudet är perfekt där alla instrument får lika mycket plats, om inte samtidigt så när det krävs, fantastiska solon av både keyboard och gitarr, ibland synkat ibland som battle form men oavsett så är det melodin de sätter fokus på. Trummorna som Fabio Costantino levererar går på högvarv och tillsammans med Andrea Arcangelis bas ger detta stark ryggrad i detta band samtidigt som riffandet av Simone Mularoni är precist och intensivt och dessutom av det intressantare slaget
Mark Basiles röst är unik, stark och perfekt till detta sammanhang.

Ska man våga sig på en jämförelse med något annat band så ligger Symphony X nära till hands, men du får inte med den symfoniska delen i DGM som Symphony X har.
Efter att ha varit aktiva i nära 20 år så lyckas de fortfarande bli bättre för varje släpp, även om hela bandet blivit utbytt sedan starten så finns det en röd tråd genom deras karriär och detta är utan tvekan ett av Italiens bästa band.
Gillar du kraftfull musik med fokus på melodi som dessutom serveras i en muskulös produktion, prova detta band och var inte blyg att kolla upp deras tidigare album som också håller skyhög kvalité.
Säkerligen ett av de bästa progressiva släppen vi kommer få höra 2013.

Bästa låt: Chaos

{youtube}n7-YIZhwvKI{/youtube}

BETYGSSKALAN

5.0 – Mästerverk! Fullkomligt perfekt. Inte ett enda svagt spår! Finns ingenting att klaga på.
4.5 – Stark fyra. Utmärkt! Snudd på perfekt men det lilla extra saknas för att rankas som mästerverk.
4.0 – Stabil fyra. Mycket bra! Har någonting extra!
3.5 – Stark trea. Riktigt bra!
3.0 – Stabil trea. Tämligen bra. Lite spretig men ändå god musikunderhållning.
2.5 – Medelmåttig men lyssningsbart.
2.0 – Hyfsad! De sämre låtarna är tyvärr betydligt fler än de bra. Lämnar mycket att önska.
1.5 – Ganska dålig.
1.0 – Väldigt dålig. I stort sett bortkastad tid.
0.5 – Urusel! Plågsam upplevelse!

Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

Chefredaktör och grundare av Rocknytt
RELATERADE ARTIKLAR
Inga inlägg hittades.
MÅNADENS RECENSIONER
FILM
LIVE
Rocknytt
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

CHEFREDAKTÖR

Nina Dahlgren

Nina Dahlgren

ANNONSANSVARIG

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER

Tipsa oss om nyheter

Copy link