ALLA NYHETER
CD
BÖCKER

Tainted Nation – F.E.A.R (8.0)

tainted-nation-fear-album-2013-new

Band: Tainted Nation
Titel: F.E.A.R
Genre: Hårdrock
Skivbolag: Massacre Records 
Producent: Pete Newdeck
Releasedatum: 2013-01-25
Betyg: 8/10


Även om detta album är debut platta så är det inga oerfarna duvungar vi pratar om, Detta “band” startades av Eden´s Curse trummisen Pete Newdeck tillsammans med Lionsheart gitarristen Ian Nash, skillnaden är att Pete valde mikrofonen istället för trum pallen. Som trummis anlitades Firewinds Mark Cross och som bassist anslöt sig Pontus Egberg som vi mest kanske känner igen i samma roll i bandet The Poodles.

Detta är dock inte en direkt nyinspelad skiva då den säkert varit klar i över ett år om inte mer, vad det exakt beror på vet jag inte men de hade inget bolag när den spelades in så det är förmodligen sådana förhandlingar som gjort att det dragit ut på tiden.

Även fast det tagit tid sedan inspelningen så känns inte materialet ett dugg dammigt, snarare tvärtom, detta känns istället väldigt fräscht och vitalt.

En maffig produktion och mix av Pete och den så ofta inblandade mixkungen Dennis Ward banar väg för en svulstig åktur under 12 låtar på lagom långa 47 minuter.

Alla låtar är uptempo med undantag för något spår men det utan att bli enformigt, låtar fyllda av energi och med melodier som sticker ut från den vanliga “hårdrocksmallen” gör detta mycket intressant att lyssna på.
Lägger vi därtill finurligt spelande med mängder av musikaliska delikatesser så blir summeringen att det finns något nytt i detta.
Pete är en fantastisk trummis men att han hade en sån bra röst kom som en överraskning, fylld av pondus och kraft tillför den musiken ytterligare och höjer låtarna ett extra snäpp.

Den enda jag vill ifrågasätta med detta album är hur man väljer att placera en cover på Lambrettas låt “Loser” på plattan och dessutom som låt nummer två på skivan, då ska det också tilläggas att kanske plattans bästa spår “Dare You” startar albumet som ger en underbar känsla av förväntan, “Loser” dämpar den känslan betagligt.

Kanske är det för att jag som svensk hört originalet ett antal gånger för mycket men oavsett så borde den skippats eller åtminstone hamnat som en b-sida på en singel.

Plattan är ett bra soundtrack till en ösig förfest och fungerar som en blyfot när du kör bil, men charmen med detta album är att det faktiskt funkar till vilket tillfälle som helst.

För att ha blivit inspelat i tre olika länder och troligen på egen hand så känns det väldigt sammansvetsat och det låter som en massiv enhet som om de fortsätter kan bli en än större nation.

Bästa låt: Dare You

BETYGSSKALAN

5.0 – Mästerverk! Fullkomligt perfekt. Inte ett enda svagt spår! Finns ingenting att klaga på.
4.5 – Stark fyra. Utmärkt! Snudd på perfekt men det lilla extra saknas för att rankas som mästerverk.
4.0 – Stabil fyra. Mycket bra! Har någonting extra!
3.5 – Stark trea. Riktigt bra!
3.0 – Stabil trea. Tämligen bra. Lite spretig men ändå god musikunderhållning.
2.5 – Medelmåttig men lyssningsbart.
2.0 – Hyfsad! De sämre låtarna är tyvärr betydligt fler än de bra. Lämnar mycket att önska.
1.5 – Ganska dålig.
1.0 – Väldigt dålig. I stort sett bortkastad tid.
0.5 – Urusel! Plågsam upplevelse!

Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

Chefredaktör och grundare av Rocknytt
RELATERADE ARTIKLAR
Inga inlägg hittades.
MÅNADENS RECENSIONER
FILM
LIVE
Rocknytt
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

CHEFREDAKTÖR

Nina Dahlgren

Nina Dahlgren

ANNONSANSVARIG

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER

Tipsa oss om nyheter

Copy link