ALLA NYHETER
CD
BÖCKER

Loch Vostok – V: The Doctrine Decoded (7.0)

lochvostok-album-2012

Band: Loch Vostok
Titel: V: The Doctrine Decoded
Genre: Extrem Progressiv Metal
Skivbolag: Vicisolum Productions
Producent: –
Releasedatum: 2012-10-04
Betyg: 7.0/10


Det finns en anledning till att denna recension har fått vänta på sig, ni som hört detta band förut kan ana vad jag tänker på.

Detta kräver uppmärksamhet och ett öppet sinne, för detta är svårsmält, på många sätt genialiskt och alldeles underbart.
Efter att ha lyssnat på detta album under en längre tid så finner jag fortfarande nya upptäckter och då allt som oftast i positiv bemärkelse.
Detta är femte plattan och jag har följt detta band under större delen av deras resa, har alltid gett deras musik en chans men oftast med ett negativt resultat, kanske har jag gett upp för tidigt eller så är det att det jag inte gillar med detta band har varit övervägande, då kan jag med glädje säga att det har tippat över till “rätt” sida.
Nu finns strukturen, känslorna och melodierna som det har varit alldeles för lite av på tidigare släpp.

Att sätta en etikett på deras musik är svårt, bandet själva är inne på Avantgard Metal, visst, det kan jag köpa för här finns en uppsjö av stilar som tex Black Metal, Thrash, Power, Progressiv och modern metal, blandat om vart annat, skrämmande kanske några tycker men detta band behärskar alla stilar mästerligt och kan få skiftena att låta lika naturligt som att äta, sova och jobba.

Detta album imponerar stort och skulle i sina bästa stunder också kunna imponera band som Dream Theater för när de sätter sin melodiösa progressiva sida till, då gnistrar det om skivan, dessutom är den glasklara och starka produktion imponerande.

Bandet har också denna gång lyckats betydligt bättre med melodierna än tidigare, refänger som piskar ut melodimattor av sällsynt snyggt slag.
Den rena sången är fantastiskt klar och nyanserad vilket passar bra i helheten av musiken, däremot så har jag svårt för den väsande Death/Black metal rösten som saknar lite tryck och är kanske det som känns mest missanpassat på detta album, men det är mer ren sång på denna giv vilket jag välkomnar med öppna armar.

Tiden är kort mellan “Dystopia” och denna platta och att på så kort tid skapa dessa arrangemang och stämningar som lyckas trollbinda lyssnaren under dessa 11 låtar är inget annat  än imponerande.

11 jämna låtar som ger lyssnaren en musikalisk resa av udda slag där en ballad i “Common Ground” står som en av höjdpunkterna rekommenderar jag stark till alla.

Ibland känns texterna lite väl torftiga men det har jag överseende med när jag hör instrumentala bitar som i avslutande “Beyond Obvious”. Låt inte omslaget lura er, detta är bra, mycket bra och sjuan är stark men hålls tillbaka från att bli en åtta på grund av blastbeats och growl som borde till nästa skiva givas än mindre plats för melodi och nyanser vackrare är diamanter.

Teddy Möller, bandets sångare och gitarrist framstår för varje släpp mer och mer som ett geni både som gitarrist och sångare, uppbackad av medlemmar av yttersta musikaliska klass.

Avslutningsvis summerar jag “V: The Doctrine Decoded” med ett ord som ni fått läsa på ett flertal ställen i denna text: IMPONERANDE

Bästa låt: Beyond The Obvious, A Tale Of Two Kings
 

BETYGSSKALAN

5.0 – Mästerverk! Fullkomligt perfekt. Inte ett enda svagt spår! Finns ingenting att klaga på.
4.5 – Stark fyra. Utmärkt! Snudd på perfekt men det lilla extra saknas för att rankas som mästerverk.
4.0 – Stabil fyra. Mycket bra! Har någonting extra!
3.5 – Stark trea. Riktigt bra!
3.0 – Stabil trea. Tämligen bra. Lite spretig men ändå god musikunderhållning.
2.5 – Medelmåttig men lyssningsbart.
2.0 – Hyfsad! De sämre låtarna är tyvärr betydligt fler än de bra. Lämnar mycket att önska.
1.5 – Ganska dålig.
1.0 – Väldigt dålig. I stort sett bortkastad tid.
0.5 – Urusel! Plågsam upplevelse!

Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

Chefredaktör och grundare av Rocknytt
RELATERADE ARTIKLAR
MÅNADENS RECENSIONER
FILM
LIVE
Fel: Vy 01024a207i kanske inte finns
Rocknytt
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

CHEFREDAKTÖR

Nina Dahlgren

Nina Dahlgren

ANNONSANSVARIG

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER

Tipsa oss om nyheter