ALLA NYHETER
CD
BÖCKER

Sorrowed – At The Ruins (6.0)

sorrowed-at-the-ruins-cd-2012

Band: Sorrowed
Titel: At the Ruins
Genre: Thrash Metal
Skivbolag: Inverse Records
Producent: Sorrowed
Releasedatum: 2012-08-22
Betyg: 6/10

På 15 år hinner man med mycket här i livet, om man är av det produktiva slaget. Finska dödsthrashtrion Sorrowed däremot har tagit 15 år på sig att släppa sin albumdebut och det får väl ses som allt annat än produktivt. Förvisso har de fyra demosläpp under bältet men det antar jag att varenda finne med en gitarr har så det är ingen merit.


Skivan är en lättsam (modern) thrashsmocka som bör gå väl hem i stugorna hos dom som gillar Pantera, Carcass eller kanske Slayer, enligt pressutskicket. Jag som inte är någon jättefan av de nämnda banden säger hellre att de låter som Hatesphere eller Children of Bodom (och alla de efterföljande melodiska death metal-banden) gjorde under sina barndomsår men utan det vedervärdiga överanvändandet av keyboards samt att den enda kvarvarande originalmedlemmen Jape “Warhead” Nummenpää har en betydligt mörkare stämma än Alexi Laiho.
Just Jape trakterar även gitarren och det gör han med beröm godkänt. Hans köttiga chugga-chugga riff blandas till och från med skapligt snygga leads vilket gör exempelvis ‘War’ till en fin pärla, trots det flummiga ‘War Pigs’ partiet i mitten. Sånt trams tycker jag inte om.

De andra två medlemmarna i bandet, Joni “Enforcer” Öhman på bas och Pete “Vendetta” Raatikainen på trummor vet även de vad de gör och bildar tillsammans med Jape en riktigt imponerande mur av ljud, äntligen en skiva som gjord för att spela högt. Just trummisen Pete imponerar riktigt mycket, han blandar sina influenser väl och han behärskar de olika genrerna till den milda grad att jag får Nick Barker (Cradle of Filth och Dimmu Borgir med flera) vibbar. Att han inte återfinns i något större band går över mitt förstånd. Hans rent ut sagt delikata trumspel och driv lyfter låtarna ett snäpp över medel och bandet bör på nästa rep tacka honom för betygssexan.

I det stora hela är det en pigg albumdebut vi får höra och höjdpunkterna är betydligt fler än bottennappen. Om det här är början på karriären eller ett avslut med flaggan i topp, ja det återstår att se men de finska kidsen har i Sorrowed definitivt något att se upp till och sjuan är betydligt närmare än femman.

Bästa låt: Funeral Day
 

BETYGSSKALAN

5.0 – Mästerverk! Fullkomligt perfekt. Inte ett enda svagt spår! Finns ingenting att klaga på.
4.5 – Stark fyra. Utmärkt! Snudd på perfekt men det lilla extra saknas för att rankas som mästerverk.
4.0 – Stabil fyra. Mycket bra! Har någonting extra!
3.5 – Stark trea. Riktigt bra!
3.0 – Stabil trea. Tämligen bra. Lite spretig men ändå god musikunderhållning.
2.5 – Medelmåttig men lyssningsbart.
2.0 – Hyfsad! De sämre låtarna är tyvärr betydligt fler än de bra. Lämnar mycket att önska.
1.5 – Ganska dålig.
1.0 – Väldigt dålig. I stort sett bortkastad tid.
0.5 – Urusel! Plågsam upplevelse!

Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

Chefredaktör och grundare av Rocknytt
RELATERADE ARTIKLAR
MÅNADENS RECENSIONER
FÖRRA MÅNADENS RECENSIONER
FILM
LIVE
Fel: Vy 01024a207i kanske inte finns
Rocknytt
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

CHEFREDAKTÖR

Nina Dahlgren

Nina Dahlgren

ANNONSANSVARIG

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER

Tipsa oss om nyheter