ALLA NYHETER
CD
BÖCKER

Sparzanza – Death Is Certain, Life Is Not (9.0)

sparzanza-death-is-certain-life-is-not-cd-2012

Band: Sparzanza
Titel: Death Is Certain, Life Is Not
Genre: Hårdrock
Skivbolag: Spinefarm Rec/ Lionheart
Producent: Rikard Löfgren
Releasedatum: 2012-09-26
Betyg: 9/10

När band ständigt gör saker bättre på alla områden så skapas det nya förväntningar och förhoppningar om att kvaliten ska öka därefter på varje släpp, många misslyckas med detta men det finns en liten skara band som kan erbjuda ständiga förbättringar.


Sparzanza är ett sådant band, för varje giv så har de hoppat upp ett par pinnhål på kvalitets skalan och så även nu.
Förra skivan “Folie A Cinq” var mörk, den var tung och hade massor av melodi, den nya har ännu mer mörker, ännu mer tyngd och ännu bättre melodier, vilket jag inte trodde var möjligt. Produktionen är betydligt fylligare och mer “äkta” än föregångaren som i jämförelse kan beskrivas som polerad.
Rikard Löfgren har denna gång verkligen lyckats ge bandet den produktion som bandet förtjänar och behöver för att optimera den totala upplevelsen. Melodispäckat mörker med enorm tyngd är en rättvis beskrivning av vad som erbjuds.

Skivan kanske är deras jämnaste i karriären, vi erbjuds 11 spår på den fysiska versionen (10 på den digitala). Starten på plattan är urstark, med första låten “When The World Is Gone” sätter de ribban skyhögt, låten är uptempo, fläskig och med en fanatstisk refräng, låt nummer 2 är singeln “The Fallen Ones” och alla vi som hört den vet hur mäktig den är, standarden på låtarna håller i sig skivan igenom men om jag ska säga något negativt så finns det 1-2 låtar i mittenpartiet på skivan som har en tendens att smyga mig förbi lite mindre obemärkt, kanske är det min beröringspunkt som inte kittlas av dessa låtar som av de andra, men skivan avslutas på ett fantasitiskt sätt och totalupplevelsen  blir att 11 superstarka låtar har levererats.
 På den digitala versionen har ” I Am Your God” tagits bort och det måste ha varit ett svårt beslut då kvaliten på låten är god nog som singelsläpp, vilket gör valet av inköpsversion glasklart.
Innan vi stöter på plattans avslutande 3 spår så kommer en rockrökare likt första låten kallad “Enemy” också den med en fantastisk refräng och jag av egen erfarenhet vet att i bilen med dessa låtar så suddas hastighetsbegränsningarna ut och min höger fot blir lika tung som musiken som dånar ut ur högtalare, potentiellt livsfaligt men underbart.

De 3 sista spåren som alla textmässigt berör döden på något sätt är en mäktig och beskrivande triologi på hur bra detta bandet och plattan är, det börjar med titel spåret som bitvis är så tungt att Black Sabbath hade visat avund, återigen en mäktig och underbar vers och refräng, nästa låt ut är “Ad Viventes” som sätter en i stämning direkt, med virveltrumma, skrik, körer innan tyngden återigen trycks över en, en vers på Latin gör sitt till upplevelsen. 
Sista låten “When Death Comes” kanske är den starkaste och mest känsloladdade låten de någonsin skrivit, den här fick varenda hårstrå på kroppen att resa sig när jag spelade den på högsta möjliga volym.

Efter en sådan avslutning kan man inte mer än bocka och tacka för att det finns så här kvalitativ musik 2012.
Rent musikaliskt blir ingen besviken, domedags tunga gitarrer, pumpande basgångar, drivande trummande och en mäktig sånginsats fylld av känsla och inlevelse, allt detta inklusive det fina låtskrivar hantverket blir det bättre än bra.
Plattan är dessutom kryddad med äkta körer och stråkar som bara förstärker upplevelsen, körerna på “Legion” framkallar rysningar, stråkarna på “When Death Comes” är fanatstiskt passande och vackra.
Jag skulle velat haft fler låtar på albumet för jag tror att resultatet hade blivit lika bra ändå, det här albumet visar deras nya lägsta nivå vilket är mil längre fram än många andra band.

Frågan ställer jag mig igen som inför detta album: Går det att göra tyngre och mörkare musik än detta? och då utan att tumma på melodierna? Det kan bara Sparzanza svara på och jag längtar redan till nästa album.
Avslutningsvis finns det bara en sak att rekommendera er läsare: KÖP!!!!!

Bästa låt: When Death Comes (Och de andra 10)

{youtube}v5kY-cVyEjo{/youtube}
 

BETYGSSKALAN

5.0 – Mästerverk! Fullkomligt perfekt. Inte ett enda svagt spår! Finns ingenting att klaga på.
4.5 – Stark fyra. Utmärkt! Snudd på perfekt men det lilla extra saknas för att rankas som mästerverk.
4.0 – Stabil fyra. Mycket bra! Har någonting extra!
3.5 – Stark trea. Riktigt bra!
3.0 – Stabil trea. Tämligen bra. Lite spretig men ändå god musikunderhållning.
2.5 – Medelmåttig men lyssningsbart.
2.0 – Hyfsad! De sämre låtarna är tyvärr betydligt fler än de bra. Lämnar mycket att önska.
1.5 – Ganska dålig.
1.0 – Väldigt dålig. I stort sett bortkastad tid.
0.5 – Urusel! Plågsam upplevelse!

Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

Chefredaktör och grundare av Rocknytt
RELATERADE ARTIKLAR
MÅNADENS RECENSIONER
FÖRRA MÅNADENS RECENSIONER
FILM
LIVE
Fel: Vy 01024a207i kanske inte finns
Rocknytt
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

CHEFREDAKTÖR

Nina Dahlgren

Nina Dahlgren

ANNONSANSVARIG

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER

Tipsa oss om nyheter