ALLA NYHETER
CD
BÖCKER

Crawl – Rituals

Även om bandet är från Sverige samt spelar dödsmetall, något som jag borde haft ögonen på, så hade jag aldrig hört talas om Crawl tills Transcending Obscurity Records presenterade bandet i början av året. Vad som gör det ännu mer märkligt är det faktum att Crawl har medlemmar som varit med i Decomposed och Demonical, två band jag följer och har recenserat album med förr. Till mitt försvar så hade Crawl bara en demo och EP under sitt namn innan Rituals då bandet är rätt nytt, det skapades 2014. Rituals är alltså bandets första fullängdsalbum. Innan jag gav mig på det var jag självklart tvungen att grotta in mig i bandets äldre material för att få en hum om vad Crawl står för. Demon I: Serpents var fylld med krossande svensk dödsmetall dyrkan där Entombed och Dismember influenserna var många men man kunde samtidigt höra en del crust och punk element göra sig påminnda ibland. De tre låtarna demon bestod av var faktiskt riktigt bra där låten “Casket Ride” är något ni alla borde lyssna på för att höra hur Crawl lät i början. EP’n Worship Death hade senare utvecklat soundet där just crust, punk och även hardcore influencerna var mer tydliga. Med detta i åtanke var det intressant att höra Rituals. Skulle de fortsätta gå på det spåret eller mer tillbaka till klassisk svensk dödsmetall?

Det tar inte många sekunder in på Rituals för att höra att de lagt in ett par växlar sen senast. Mixen är bättre, väldigt smutsig som gör ett grymt jobb att betona de olika instrumenten samt sången vid rätt tidpunkter. Detta är en ren adrenaline kick från början till slut där endast en låt går över tre minuter, finslipar deras sound ännu mer mot döds-punk hållet. Det hela funkar utmärkt ihop, gör så att Rituals känns fräscht och inte enbart en kopia från 90-talet (hur bra det än låter i mina öron). Personligen är detta en grym matchning från kloakerna i Sverige, fyllt med rutten dödsmetall där det läggs till ännu mer agression från crust/punk/hardcore scenen. Helt enkelt jäkligt rått, smutsigt och passande för underground musiken. Vad är du ute efter när du hör ett dödsmetall album? Energi? Ja för tusan det har Rituals en mängd av. Krossande riff? Eh ja!? Elaka texter? Ja det är bara att ta de första två spåren “Reject the Cross” och “Breathing Violence” som två klockrena exempel på det. Kommer denna musiken få dig att vilja mosha? Den energi och agression albumet utstrålar kommer göra sig utmärkt live i min mening, blir svårt att sitta still till detta.

Normalt sätt hade jag klagat på att ett fullängdsalbum klockar in på 25 minuter men på Rituals är det en väldigt passande längd när det är så mycket manglande. Hade det varit längre finns det en risk att det hade blivit för mycket av det goda. Man kan bara klara av en viss mängd av hårt slående dödsmetall innan man knockas. Sammanfattningsvis är detta ett av de bästa dödsmetall albumen du kommer höra i år. Rituals har några av de bästa delarna från Entombed och Dismember samt sätter sin egen prägel på det hela, vilket gör att plattan kommer hålla länge. De har utvecklats snabbt från deras 2015 demo och jag blir glad över att höra hur vårt klassiska svenska dödsmetall sound kan utvecklas vidare till nya bestar än idag. Alla nio spår är tung, rutten metal med höjdpunkter som “Sentenced to Rot” och “Reject the Cross”. Om du letar efter svensk dödsmetall dyrkan med det där lilla extra som får dig att vakna upp på måndagmornarna eller få dig peppad till helgens utflykter så är Rituals ett måste för dig.

[yasr_overall_rating]
Artist: Crawl
Titel: Rituals
Genre: Dödsmetall med punk/crust/hardcore inslag
Skivbolad: Transcending Obscurity Records
Speltid: 25:19
Releasedatum: 2018-08-20
Betyg: 4/5
Bästa låt: Sentenced to Rot

RELATERADE ARTIKLAR
FILM
LIVE
Rocknytt

Tipsa oss om nyheterROCKNYTT_LOGGA_2022

SÖK PÅ ROCKNYTT

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER