ALLA NYHETER
CD
BÖCKER

Bad Poetry Band – The One Way Romance (8.5)

omslag

Band: Bad Poetry Band

Titel: The One Way Romance


Genre: Rock

Skivbolag: High Roller Records

Producent: Oskar Cedermalm och Bad Poetry Band

Releasedatum: 2012-08-11

Betyg: 8.5/10

Jag har i tidigare recensioner resonerat att bra rockmusik skrivs och spelas av band med bas i bruksorter. Den teorin fortsätter jag stå fast vid efter att spunnit Karlskoga-bandet BAD POETRY BAND:s nya vax “The one way romance” en tid i spelaren. Det är det andra i ordningen och det första med nya leadgitarr-gnisslaren Daniel “Biran” Birath (som även svingar yxan i THYREOS) i besättningen. Plattan var förvisso färdigskriven med undantag av solon och annat, även fast Birans melodiösa spel som märktes på THYREOS senaste alster även ger sig till känna på ett mer rockbaserat material.

Plattans två första låtar “We’re going down” och “Not in love” (som innehåller, för att citera basisten Johan Lundh, “ett monstersolo”) är båda riktiga rockrökare, där bandet visar att de inte gett avkall för sitt ösiga sound som vi som följt dem sedan starten hört på både demolåtarna och på det två år gamla debutalbumet. Sedan bryts öset tvärt av när den nakna acke-guran i “Wait for tomorrow” klyver tystnaden efter “Not in love”. Den är en av tre ballader som bandet komponerat till denna skiva och är ett tydligt bevis på musikaliskt mod och utveckling hos grabbarna. De andra två är den i atmosfären blekare “Regret it” (lyssna bara på refrängstrofen “But it’s not summertime, little miss sunshine”) och sista visan “So long”, där det verkligen blir nära till gråt och Mula räknar in Birans bländande solo på svenska. Ölhävarna behöver dock inte misströsta, då det fortfarande är mycket av den hårda varan som lämpar sig som soundtrack till dylika övningar; larmiga “Dig me when I’m down” med en retsam melodi på toppen, svängiga “Make up made for make out”, HANOI ROCKS-sliriga “All in vain” och “Half hearted” som låter som den bästa låten MILLENCOLLIN aldrig skrev. Sistnämnda kan jag redan nu se som klockren kandidat till Spotify-listan för nästa sommars strandfester.

Tre av tio låtar är alltså ballader, men det är som sagt enbart till fördel. BAD POETRY BAND har i jämförelse med första skivan tagit ut svängarna rejält och vuxit som band. Öset är kvar, men har om inte fått strypkoppel så ändå tämjts en aning så att nyansera i riffandet framträder istället för att drunkna i disten. “The one way romance” är essensen av vad livet i bruksorter som Karlskoga består av; mycket hjärta med några ögonblick av smärta.         

Bästa låt: Jämnt lopp mellan Wait for tomorrow och So long

{youtube}1G27jyEwzpw{/youtube}


{youtube}K4RB2z70EQs{/youtube}


{youtube}LBvWPwQLx5k{/youtube}

 

 

 

BETYGSSKALAN

5.0 – Mästerverk! Fullkomligt perfekt. Inte ett enda svagt spår! Finns ingenting att klaga på.
4.5 – Stark fyra. Utmärkt! Snudd på perfekt men det lilla extra saknas för att rankas som mästerverk.
4.0 – Stabil fyra. Mycket bra! Har någonting extra!
3.5 – Stark trea. Riktigt bra!
3.0 – Stabil trea. Tämligen bra. Lite spretig men ändå god musikunderhållning.
2.5 – Medelmåttig men lyssningsbart.
2.0 – Hyfsad! De sämre låtarna är tyvärr betydligt fler än de bra. Lämnar mycket att önska.
1.5 – Ganska dålig.
1.0 – Väldigt dålig. I stort sett bortkastad tid.
0.5 – Urusel! Plågsam upplevelse!

RELATERADE ARTIKLAR
MÅNADENS RECENSIONER
FILM
LIVE
Fel: Vy 01024a207i kanske inte finns
Rocknytt
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

CHEFREDAKTÖR

Nina Dahlgren

Nina Dahlgren

ANNONSANSVARIG

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER

Tipsa oss om nyheter