ALLA NYHETER
CD
BÖCKER

Grave Digger – Home At Last (6.0)

grave-digger-home-at-last-cd

Band: Grave Digger
Titel: Home at Last
Genre: Heavy Metal
Skivbolag: Napalm Records
Producent: Chris Boltendahl, Axel Ritt & Jörg Umbreit
Releasedatum: 2012-07-27
Betyg: 6/10

När Grave Digger gör byten i laguppställningen brukar resultatet vara fantastiskt, se bara på ‘The Reaper’, ‘Tunes of War’, ‘The Grave Digger’ och ‘Ballads of a Hangman’, givna pärlor i din skivsamling allihopa! Men så var icke fallet när Axel Ritt (Domain) kom med i bandet. Med sin på tok för rock n’ rolliga stil var förra albumet ‘The Clans Will Rise Again’ en smärre besvikelse, i synnerhet gitarrsolona var till och från riktigt hemska och som om inte det vore nog gjorde Axel allt för att planka Uwe Lulis gitarrlir. Förmodligen föll de i uppföljarefällan där något som anses vara ett magnum opus (‘Tunes of War’) hux flux skulle följas upp av en helt omotiverad del två. Det var säkert få som var besvikna men samtidigt var vi nog många som hade hoppats på något bättre.


Men det var då och två år har gått sedan dess. Det betyder att Axel fått två år till på sig att komma in i gänget och nu känns han bra mycket mera med i matchen. Rock n’ rollen är lagd åt sidan och spelstilen är nu mer självsäker och personlig.

Först ut och även singelns enda låt plockad från det kommande albumet ‘Clash of the Gods’ är den riktigt urtypiska heavy metaldängan ‘Home at Last’ som vi hört Grave Digger göra så många gånger förr. En mellantempolåt med en bombastisk refräng kryddad med körer och hela faderullan, en given allsångsfavorit på kommande konserter helt enkelt. Simpelt, snyggt, bra och för att inte tala om schlagerhöjningen i sista refrängen! Precis som fansen vill ha det. Axels solo? Metal ut i fingerspetsarna!

Den efterföljande ‘Rage of the Savage Beast’ må ha en lökig titel men här döljer sig något som skulle kunna vara plockat från den nitton år gamla skivan ‘The Reaper’. Mellantempo även här och en typisk shout out refräng som får ses som Grave Diggers signum. Bra låt, absolut, men känslan av en typisk b-sida är överhängande. Sist ut av studiolåtarna är en omskriven version av Wackenhyllningen ‘Wacken Will Never Die’, här kallad ‘Metal Will Never Die’. En stadig heavy metal publikfriare med ännu en allsångsrefräng. Grave Digger har nog aldrig varit närmare åttiotalets DIO.

De tre livelåtarna är alla plockade från fjolårets livesläpp ‘The Clans are Still Marching’. Då det var jag som stod bakom den recensionen också kan ni läsa vad jag tycker om livelåtarna här http://www.rocknytt.net/cd/2829-grave-digger-the-clans-are-still-marching-60 istället för att jag ska analysera dem igen.

Efter ‘The Clans Will Rise Again’ såg det mörkt ut, med denna aptitretare har jag åter fått ett sug efter mer Grave Digger. Bra jobbat!

Bästa låt: Home at Last

Låtlista:
01. Home at Last
02. Rage of the Savage Beast (Non Album Track)
03. Metal Will Never Die (Non Album Track)
04. Ballad of a Hangman (Live at Wacken 2010)
05. Excalibur (Live at Wacken 2010)
06. Heavy Metal Breakdown (Live at Wacken 2010)

BETYGSSKALAN

5.0 – Mästerverk! Fullkomligt perfekt. Inte ett enda svagt spår! Finns ingenting att klaga på.
4.5 – Stark fyra. Utmärkt! Snudd på perfekt men det lilla extra saknas för att rankas som mästerverk.
4.0 – Stabil fyra. Mycket bra! Har någonting extra!
3.5 – Stark trea. Riktigt bra!
3.0 – Stabil trea. Tämligen bra. Lite spretig men ändå god musikunderhållning.
2.5 – Medelmåttig men lyssningsbart.
2.0 – Hyfsad! De sämre låtarna är tyvärr betydligt fler än de bra. Lämnar mycket att önska.
1.5 – Ganska dålig.
1.0 – Väldigt dålig. I stort sett bortkastad tid.
0.5 – Urusel! Plågsam upplevelse!

RELATERADE ARTIKLAR
MÅNADENS RECENSIONER
FÖRRA MÅNADENS RECENSIONER
FILM
LIVE
Fel: Vy 01024a207i kanske inte finns
Rocknytt
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

CHEFREDAKTÖR

Nina Dahlgren

Nina Dahlgren

ANNONSANSVARIG

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER

Tipsa oss om nyheter