Burning Point – The Ignitor (8.5)

burning-point-the-ignitor-cd

Band: Burning Point
Titel: The Ignitor
Genre: Power Metal
Skivbolag: Scarlet Records
Producent: ?
Releasedatum: 2012-07-?
Betyg: 8.5/10

Jag har älskat bandet ända sedan jag först hörde, Feeding The Flames 2003. Efterföljande Burning Down The Enemy och Empyre, gjorde mig heller inte besviken. 
Tvärtom stärkte de min uppfattning, att detta var ett av de absolut bästa banden i sin genre.Nu har man väntat 4 långa år, på en ny platta och man har ju smått börjat fundera på om det överhuvudtaget skulle komma någon mer skiva?

Nu är The Ignitor äntligen här och det är verkligen äntligen. För bandet fortsätter att leverera sin tunga, melodiösa, lätt neoklassiska power/heavy metal på detta album också.
Blir bara inte klok på en sak, för enligt mina öron är det nu två olika sångare på plattan. Men någon sådan information har jag inte lyckats hitta. Har Herr Ahonen lyckats bredda sin röst så mycket på 4 år, häpnadsväckande om det skulle vara på det viset! På inledningspåret och på några låtar till, känner jag inte alls igen rösten. Då den är flera tonlägen högre än jag är van vid. Nu kvittar det egentligen hur det med den saken. För det är inte ett dugg sämre än vanligt(tvärtom).

Läs även:  Brainstorm - Midnight Ghost

Låt och soundmässigt är det inte direkt nyskapande, utan man känner helt klart igen sig. Det låter som klassisk Burning Point, varken mer eller mindre. Skönt att de fortfarande levererar. Nu när den här grenen av heavy metal, inte är så himla levande just nu. Yngwie skulle behöva höja sig några snäpp och göra finnarna sällskap. Ja just det, jag älskar verkligen neoklassisk metal.

När man får sådana här bra plattor i handen, så är det väldigt svårt att välja ut enstaka låtar att skriva om. Men jag ska i alla fall, ta upp några som fastnat lite extra mycket. Titelspåret ”The Ignitor” är en riktigt tung och mäktigt låt. Samma sak, kan man säga om ”In The Night”. Refrängen på den senare, tillhör det mera melodiösa slaget. De här låtarna sitter som gjutna helt enkelt.

”Heaven Is Hell” och Holy Than Thou” rusar iväg 120km/h och de har riktigt grymma gitarrpartier. Skönt när bandet bryter av det tunga och pompösa, med lite drag under galoscherna.

Skivan är helt enkelt underbar och fyra års väntan i förtvivlan är över. Burning Point är äntligen tillbaka.

Bästa Låt: The Ignitor

Chefredaktör och grundare av Rocknytt
ron(a)rocknytt.net

Relaterade artiklar

Hittade inga inlägg.