ALLA NYHETER
CD
BÖCKER

Skogen – Skuggorna Kallar

Skogen har för mig varit en av Sveriges riktigt högkvalitativa band inom black metal-scenen under många år nu. De har släppt enbart bra album så det var med stor längtan jag sett fram emot att recensera deras nya album. Bandets femte album får sitt namn från det andra spåret från deras debut Vittra, nämligen Skuggorna Kallar. Något som fått mig att fastna för just Skogen är det faktum att de hela tiden har växt, skiva efter skiva, utvecklat sitt sound som till sist ledde till ett av 2014 års bästa album I döden, vilket även var deras senaste skivsläpp.

Jag måste vara ärlig, min första genomlyssning av Skuggorna Kallar lämnade mig besviken. Det började så bra med “Det nordiska mörkret” som bjuder på grym atmosfärisk black metal med folk influenser, något jag verkligen gillar när Skogen gör det och folk elementen är fler än någonsin på albumet vilket gör att Skogen kommer lite närmare Primordial än någonsin tidigare. För att följa upp öppningslåten kommer “När solen bleknar bort”. Där har vi en de bästa låtarna Skogen någonsin har släppt, den kommer följa med mig i många år framåt. “Nebula” är black folk metal när den är som bäst, medan “Omen” och “Frostland” är rätt klassiska Skogen låtar och med dessa fem låtar har Skuggorna Kallar inträffat mina förhoppningar, men sen tappar de för mig. Från en fängslande första halva och Skogen i högform så finner jag ändringen till Engelska texter, en mer doom metal inriktning på “The Sun’s Blood” och framöver vara ett felsteg och betydligt mindre tilltalande musik för mina öron. Tyvärr återspeglar detta då betyget och är en orsak till att jag blev besviken på slutresultatet på vad som kunde ha varit ett helt fantastiskt album.


Detta är ett något svagare album än deras tidigare men Skuggorna Kallar ger ändå Skogen fans ännu ett bra album. Det saknar lite av konsistensen de äldre albumen har haft fast det samtidigt lyckas att innehålla några av de bästa singlarna de någonsin har släppt. Var det värt fyra års väntan? Inte riktigt, men det är bra ändå.

Artist: Skogen
Titel: Skuggorna Kallar
Genre: Black/folk Metal
Skivbolag: Nordvis Produktion
Speltid: 41:20
Releasedatum: 2018-05-25
Betyg: 3/5
Bästa låt: När solen bleknar bort

BETYGSSKALAN

5.0 – Mästerverk! Fullkomligt perfekt. Inte ett enda svagt spår! Finns ingenting att klaga på.
4.5 – Stark fyra. Utmärkt! Snudd på perfekt men det lilla extra saknas för att rankas som mästerverk.
4.0 – Stabil fyra. Mycket bra! Har någonting extra!
3.5 – Stark trea. Riktigt bra!
3.0 – Stabil trea. Tämligen bra. Lite spretig men ändå god musikunderhållning.
2.5 – Medelmåttig men lyssningsbart.
2.0 – Hyfsad! De sämre låtarna är tyvärr betydligt fler än de bra. Lämnar mycket att önska.
1.5 – Ganska dålig.
1.0 – Väldigt dålig. I stort sett bortkastad tid.
0.5 – Urusel! Plågsam upplevelse!

RELATERADE ARTIKLAR
Inga inlägg hittades.
MÅNADENS RECENSIONER
FILM
LIVE
Rocknytt
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

CHEFREDAKTÖR

Nina Dahlgren

Nina Dahlgren

ANNONSANSVARIG

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER

Tipsa oss om nyheter

Share via
Copy link